Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:22 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Totul s-ar putea decide azi! Cum și-au salvat mai mulți cetățeni garajele de la demolare! Primăria Constanța nu renunță la proces

ro

28 Apr, 2020 00:00 5517 Marime text

Judecătorii de la Tribunalul Constanța vor decide azi soarta a 12 garaje aflate zona Poarta 6 a municipiului Constanța!
 
Potrivit portalului instanțelor de judecată, la începutul lunii trecute, Judecătoria Constanța a dispus sistarea demersurilor inițiate de Consiliul Local Municipiului Constanța, Direcția Generală Poliția Locală, Municipiul Constanța prin Primar și Primarul Municipiului Constanța, privind demolarea garajelor amplasate în municipiul Constanța, zona Poarta 6, Aleea Condorului nr. 8, la intersecția cu Aleea Steluței, vis-a-vis de/în parcarea blocurilor FE2 și FE3. Decizia Judecătoriei Constanța este valabilă până la solutionarea definitiva a unui alt dosar având ca obiect constatarea calității de constructor de bună-credință dobândită de reclamanți asupra acelorași garaje.  
 
Hotărârea prin care s-a dispus sistarea demersurilor inițiate de municipalitate privind demolarea celor 12 garaje a fost contestată de Consiliul Local Municipiului Constanța, Direcția Generală Poliția Locală, Municipiul Constanța prin Primar și Primarul Municipiului Constanța la Tribunalul Constanța.
 
Sedința de judecată este programată pentru azi, începân cu ora 08.30.
 
În continuare, ZIUA de Constanța prezintă motivarea Judecătoriei Constanța prin intermediul căreia s-a decis oprirea demolării celor 12 garaje.
 
Conform datelor oficiale puse la dispoziție de portalul instanțelor de judecată, prin decizia 2143/2020 din data de 02 martie, Judecătoria Constanța a admis acţiunea a  12 constănțeni (vecini) și a dispus sistarea demersurilor privind demolarea garajelor exploatate de reclamanți, amplasate în municipiul Constanța, zona Poarta 6, Aleea Condorului nr. 8, la intersecția cu Aleea Steluței, vis-a-vis de/în parcarea blocurilor FE2 și FE3. Decizia Judecătoriei Constanța este valabilă pană la soluționarea definitivă a unui alt dosar, cauză ce are ca obiect constatarea calității de constructor de bună-credință dobândită de reclamanti asupra acelorași garaje.
 
De precizat că decizia Judecătoriei Constanța a fost contestată atât de Municipiul Constanta prin Primar, cât și de Consiliul Local al Municipiului Constanța, Primarul Municipiului Constanța, cât și de Direcția Generală Poliția Locală.          
 

În motivarea deciziei, magistrații Judecătoriei Constanța arată, printre altele, că cei 12 reclamanți au fost notificați de Primăria Municipiului Constanța, cât și de Direcția Generală Poliția Locală în sensul demolarii garajelor construite cu bună credință.
 
Magistrații arată că demolarea garajelor ar lipsi de finalitate cererea de chemare în judecată ce face obiectul acțiunii de fond.
 
„Este reală susținerea că prin prezenta cerere nu se conduce la dobândirea caracterului de construcție autorizată , însă nici parata nu a justificat urgența măsurii demolării, în condițiile în care din înscrisurile administrate , amplasarea garajelor pe domeniul public datează din anul 1991 . Împrejurarea că garajele sunt sau nu construcții nu caracter provizoriu sau se află pe domeniul public este lipsită de relevanță în această procedură sumară și rapidă având ca obiect sistarea acțiunilor de desființare , în condițiile în care reclamanții au dovedit îndeplinirea cerințelor impuse de prevederile legale. În plus, lipsa acordului pentru amplasarea garajelor va constitui obiect de cercetare din partea instanței ce statuează asupra fondului, respectiv constatarea calității de constructor de bună credință“, potrivit motivării.
 
Ca și situație de fapt, în anul 1990, Asociația de locatari (...), zona Poarta 6, a propus Serviciului de Urbanism al Consiliului Local al Municipiului Constanța acoperirea platformei de parcare a autoturismelor locatarilor în blocurile FE2 si FE3, platforma de parcare aflată pe terenul proprietate privată a UAT Constanța.
 
Pentru a obține autorizația de construire/avizul favorabil al autorității competente, în acord cu prevederile legale în vigoare la acel moment, iniîiativa acestora s -a concretizat într-un Borderou (...).

 
Potrivit Memoriului justificativ întocmit se explică inițiativa demersurilor, respectiv aceea de a oferi protecție autoturismelor locatarilor de intemperii.
 
Prin realizarea amplasamentului s-a urmarit inclusiv ferirea celor două blocuri de inundație, întrucat in timpul fiecarei averse de ploaie, dată fiind poziționarea lor, atât apa, cât și deșeurile aduse de suvoaie patrundeau în acestea, amplasamentul având și scop de protecție a blocurilor.
 
S-a considerat altfel, că garajele crează o barieră (...). S-a stabilit totodată că pereții să fie realizați din BCA, învelitoarea din azbociment ondulat, iar pardoseala din asfalt. Valoarea estimativă a lucrărilor s-a indicat a fi cea de 200.000 lei, astfel cum rezultă atât din cuprinsul Memoriului justificativ, cât și din cuprinsul Bonului de comandă ce atestă plata sumei de 2.000 lei pentru obținerea autorizației de construire.
 
Cum s-a considerat că lucrările au fost autorizate/avizate, s -a procedat la construirea acestora cu bună credință, în acord cu documentația înregistrată la instituția competentă.
 
Întrucât Consiliul Local al municipiului Constanța a permis edificarea acestor garaje (cu pereții realizați din BCA, învelitoarea din azbociment ondulat, iar pardoseala din asfalt, potrivit documentației tehnice) pe terenul proprietatea privată a UAT Constanța, iar constructorii au fost de bună-credință, se consideră că au devenit incidente prevederile art. 494 Vechiul Cod Civil din 1864, dreptul de accesiune relativ la lucrurile imobile.
 
În cadrul dosarului de fond, reclamanții au apreciat că s-a transmis inclusiv calitatea de constructor de bună-credință către reclamanții din prezenta cauza, reclamanți ce sunt dobânditori/succesori în drepturi cu titlu particular.
 
Astfel cum rezultă din toate Contractele de vânzare-cumpăre autentificate de notarii publici, dar și din înscrisurile anexate, garajele au fost construite de constructorii inițiali cu bună-credință, în regie proprie, acoperite cu o placa de beton, din prefabricate/BCA, cu materiale procurate din comerțul de stat sau de la persoane juridice, fie în anul 1991, fie în anul 1992.
 
„Se are în vedere că reclamanții plătesc taxa pe garaj, chitanțele fiind anexate cererii de chemare în judecată. De asemenea, tot din actele notariale, cât și din chitanțele/notificările anexate, rezultă că toate garajele au un cod unic de înregistrare și sunt luate în evidențele Serviciului Public de Impozite, Taxe și Alte Venituri ale Bugetului Local Constanța. Astfel, atât constructorii inițiali, cât și succesorii în drepturi, au achitat și achită și în prezent taxa pe garaj, taxa care se face venit la bugetul local al municipiului local. La sfârșitul anului 2019 însă, reclamanții au fost notificați de Primarul Municipiului Constanța, cât și de Direcția Generală Poliția Locală“, conform motivării.
 
Raportat la situația reținută, instanța a considerat „îndeplinite aspectele privind condițiile de admisibilitate.
 
„Reclamanții au dovedit împrejurarea că au solicitat a se constata calitatea de constructori de bună-credință asupra garajelor, iar cum garajele au fost edificate în anii 1991-1992, dreptul lor este guvernat de prevederile legii vechi, respectiv de prevederile art. 494 Vechiul Cod Civil din 1864 (ultima teza), potrivit cărora în cazul constructorilor de bună credință, proprietarul terenului pe care sunt amplasate garajele nu poate cere ridicarea sau demolarea acestora.
 
Demersurile efectuate în anii 1991-1992 în fata Consiliului local al Municpiului Constanța, pot justifica împrejurarea că acestea au fost construite cu bună-credintă, aspect ce va fi analizat de instanța de fond.
 
Se are în vedere că fiecarui garaj i-a fost atribuit un cod unic, iar toți reclamanții au achitat și achită în continuare taxa pe garaj corespunzătoare.
 
Sursa motivare: rolii.ro

 
Citește și
 
Constanța Lucrările de amenajare a parcărilor situate pe aleea Albatrosului, finalizate

Regulamentul parcărilor din Constanța a fost anulat. Judecătorii decid zilele acestea cum se va circula în zona peninsulară
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii