Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
22:12 20 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tragedie! Cazul liceenilor din Tulcea, uciși la Constanța, explicat de judecători într-o amplă motivare (Document + video)

ro

27 May, 2021 00:00 2949 Marime text
  • În pronunțarea deciziei, Curtea de Apel a avut în vedere și faptul că, în prezent, numărul accidentelor de circulație produse în circumstanțe deosebit de grave, este unul extrem de ridicat, iar în aceste împrejurări reacția de apărare a statului nu poate avea un caracter formal, ci trebuie adaptată persoanei fiecărui infractor și gravității faptelor comise, astfel încât repetarea acestui gen de fapte să fie, pe cât posibil, cotracarată.
  • „Inculpatul a cunoscut că prin modul de a conduce autoturismul (...) va contribui la o stare de pericol, mărind riscul producerii unui accident rutier și a conceput ca posibilă producerea unui accident de circulație (implicit și cauzarea morții ori vătămării altor persoane)“.

Doi tineri din Tulcea au murit într-un accident rutier produs pe raza localității Palazu Mic, județul Tulcea, în ianuarie 2019. Cel acuzat de producerea tragediei - Vlad Andrei Alexandru - a fost condamnat definitiv la trei ani şi zece luni de închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunilor de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă și conducerea unui vehicul sub influenta alcoolului sau a altor substanţe.

Recent, Curtea de Apel Constanța și-a motivat decizia luată în acest caz.
 

Dinamica tragediei

Potrivit anchetatorilor, la data de 20 ianuarie 2019, în jurul orelor 05,30, inculpatul (Vlad Andrei Alexandru), în timp ce se afla sub influența băuturilor alcoolice, a condus autoturismul marca BMW, pe DN22, pe ruta Tulcea – Constanța.

Când a ajuns la km 265 + 350 m, într-o curbă la dreapta, a pierdut controlul mașinii și a pătruns pe contrasens, unde a intrat în coliziune frontală cu autoturismul marca Dacia.

În urma accidentului, a rezultat decesul la fata locului a doi tineri din Dacia.

Pentru că inculpatul emana halenă alcoolică, a fost testat cu aparatul alcooltest și a rezultat o concentrație alcoolică de 0,61 mg/l alcool pur în aerul expirat, la orele 06,38, motiv pentru care a fost condus la spital, pentru recoltarea de probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei sale.

Din buletinul de analiză toxicologică rezultă că inculpatul a avut o alcoolemie peste limita legală și anume de 1,45 g/l alcool pur în sânge la prima probă recoltată la orele 08,10 și de 1,30 g/l alcool pur în sânge la a doua probă recoltată la orele 09,10.


Cine a generat starea de pericol

Vitezele de deplasare în premomentul accidentului au fost stabilite la valorile de 106-108 km/h pentru autoturismul BMW și de de 91 km/h pentru autoturismul Dacia.


Potrivit magistraților, starea de pericol a fost generată de conducătorul autoturismului BMW prin manevra de pătrundere parțială pe sensul opus de mers și cu depășirea marcajului central format din linie continuă, iar cauza producerii accidentului au constituit condițiile de deplasare ale autoturismului BMW într-o curbă la dreapta cu pătrunderea pe sensul opus de mers.

În cursul urmăririi penale, inculpatul a recunoscut săvârșirea faptelor pentru care a fost trimis în judecată.
 

Cu executare

La finele lunii martie 2021, Curtea de Apel Constanța a menținut decizia primei instanțe prin intermediul căreia Vlad Andrei Alexandru a fost condamnat în primă instanță la trei ani şi zece luni de închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunilor de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă și conducerea unui vehicul sub influenta alcoolului sau a altor substanţe.
 

Despăgubirile morale, reduse

Totuși, instanța a redus cuantumul despăgubirilor morale acordate părților civile de la câte 200.000 euro la câte 50.000 euro pentru fiecare din părțile civile (...), de la 100.000 euro la câte 30.000 euro pentru fiecare din părțile civile (...) și de la câte 40.000 euro la câte 10.000 euro pentru fiecare din părțile civile (...) și a obligat partea responsabilă civilmente S.C. Asigurarea Românească – Asirom Vienna Insurance Group S.A la plata acestor sume către părțile civile, în echivalentul în lei la cursul BNR din ziua plății. Reduce cuantumul despăgubirilor morale acordate părții civile (...) de la suma de 40.000 euro la suma de 10.000 euro și obligă partea responsabilă civilmente S.C. Asigurarea Românească – Asirom Vienna Insurance Group S.A la plata sumei de 7.500 euro către partea civilă (...), în calitate de moștenitor al părții civile decedate și la plata sumei de 2.500 euro către partea civilă (...), în calitate de moștenitor al părții civile decedate (...), în echivalentul în lei la cursul BNR din ziua plății.

„Reduce cuantumul despăgubirilor materiale acordate părții civile (...) de la suma de 10.399 lei la suma de 5.000 lei și obligă pe partea responsabilă civilmente S.C. Asigurarea Românească – Asirom Vienna Insurance Group S.A la plata sumei de 5.000 lei, cu titlu de daune materiale către această parte civilă. Definitivă“, se mai arată în decizia magistraților.
 

Aptitudinile, evaluate în mod greșit

În motivarea deciziei, Curtea de Apel Constanța arată că „deși inculpatul a solicitat reindividualizarea pedepselor aplicate și pronunțarea unei soluții de suspendare sub supraveghere a executării pedepsei rezultante, o astfel de cerere nu poate fi primită“.



Ca atare, pedeapsa și modalitatea de executare a acesteia trebuie individualizată în așa fel încât inculpatul să se convingă de necesitatea respectării legii penale și să evite, pe viitor, săvârșirea de fapte penale.


„Inculpatul a cunoscut că prin modul de a conduce autoturismul (sub influența unei alcoolemii foarte ridicate de 0,61 mg/l alcool pur în aerul expirat, la orele 06,38, de 1,45 g/l alcool pur în sânge la prima probă recoltată la orele 08,10 și de 1,30 g/l alcool pur în sânge la a doua probă recoltată la orele 09,10, cu viteză foarte mare și efectuând manevre imprudente într-o curbă la dreapta) va contribui la o stare de pericol, mărind riscul producerii unui accident rutier și a conceput ca posibilă producerea unui accident de circulație (implicit și cauzarea morții ori vătămării altor persoane), în contextul stării de oboseală și a celei specifice consecutive consumului de băuturi alcoolice, acceptând să se deplaseze cu viteză mărită pe un sector de drum care prezintă un grad sporit de dificultate, pe timpul nopții, evaluându-și în mod greșit aptitudinile și considerând că ar putea controla viteza de deplasare a autovehiculului, deși reflexele îi erau în mod considerabil influențate de nivelul ridicat al alcoolemiei“, potrivit motivării.


Curtea are în vedere și faptul că, în prezent, numărul accidentelor de circulație produse în circumstanțe deosebit de grave, este unul extrem de ridicat, iar în aceste împrejurări reacția de apărare a statului nu poate avea un caracter formal, ci trebuie adaptată persoanei fiecărui infractor și gravității faptelor comise, astfel încât repetarea acestui gen de fapte să fie, pe cât posibil, cotracarată.





Sursa motivare: rolii.ro


PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.


Citește și

Tragedie rutieră în zona mănăstirii Dinogeția (Tulcea)! Tânăr decedat în accident, în 2017. Prima condamnare

Accident cu trei morți la Tulcea, transmis live pe Facebook, în 2019. Șoferul a fost condamnat la 11 ani şi opt luni de închisoare
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii