Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:40 19 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tragedie în Constanţa! O fetiţă a murit după ce a căzut de la etajul 5 al unui bloc în construcţie. Condamnări

ro

21 Feb, 2022 16:38 4800 Marime text
 
  • Instanța a admis în parte acţiunea civilă formulată de părţile civile
 
Magistrații de la Judecătoria Constanța s-au pronunțat azi în dosarul penal deschis după ce o fată, de 12 ani, a căzut în gol de la etajul 5 al blocului aflat în construcţie, situat pe strada Steagului nr. 49 din municipiul Constanţa.
 
 Tragedia a avut loc în 2016.
 
În cauză, omul de afaceri Iusuf Mahir a fost deferit justiţiei pentru ucidere din culpă şi continuarea lucrărilor, după dispunerea opririi acestora de către organele de control competente.
 
Tot în prezenta cauză, societatea comercială Eucass SRL a fost trimisă în judecată pentru ucidere din culpă şi continuarea lucrărilor, după dispunerea opririi acestora de către organele de control competente.
 
Condamnări
 
Societatea comercială a fost condamnată la pedeapsa amenzii penale de 18000 lei (180 zile amendă penală x 100 lei), pentru comiterea infracțiunii de ucidere din culpă și la pedeapsa amenzii penale de 12000 lei, pentru săvârșirea infracțiunii de continuarea executării lucrărilor după dispunerea opririi acestora de către organele de control competente, potrivit legii.
 
Instanța i-a aplicat inculpatei pedeapsa cea mai grea de 18000 lei pe care o va spori cu 1/3 din cealaltă pedeapsă stabilită, respectiv 4000 lei, urmând ca inculpata Eucass SRLsă execute pedeapsa amenzii penale de 22.000 lei.


Cu executare
 
Iusuf Mahir a luat doi ani de închisoare, pentru săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă și la 3 luni închisoare, pentru săvârțirea infracțiunii de continuarea executării lucrărilor după dispunerea opririi acestora de către organele de control competente.
 
Instanța a constatat că fapta este concurentă cu fapta pentru care inculpatul a fost condamnat la pedeapsa închisorii de 2 ani prin S.P. nr.423 din 21/10/2016 a Tribunalul Constanta def. prin neapelare la 24/11/2016, pedeapsă ce a fost suspendată condiționat cf. art. 81 din C.penal 1969 pe un termen de 4 ani de zile. În baza art. 15 alin. 2 din Legea nr. 187/2012 rap. la art. 85 C.penal 1969
 
Drept urmare, Judecătoria a anulat suspendarea condiționată a executării pedepsei de 2 ani închisoare, aplicată prin Sentința penală nr. 423/2016 a Tribunalului Constanța și a aplicat pedeapsa cea mai grea de doi ani de închisoare, pe care o sporește cu 1/3 din totalul celorlalte pedepse, respectiv 9 luni, urmând ca inculpatul să execute pedeapsa rezultantă de 2 ani și 9 luni de zile.
 
Potrivit minutei judecătorești, pedeapsa se va executa în regim de detenție, conform art. 60 C.pen., fiind singura modalitate de individualizare permisă de lege.

 
În continuare, instanța a admis în parte acţiunea civilă formulată de părţile civile și a dispus obligarea inculpaților, în solidar, la plata către părțile civile a următoarelor sume: - 1901 lei, către partea civilă (...), cu titlu de daune materiale. - 30.000 euro, la cursul oficial al BNR la data plății, către partea civilă (...), cu titlu de daune morale - 30.000 euro, la cursul oficial al BNR la data plății, către partea civilă (...), prin reprezentant legal C.L., cu titlu de daune morale.
 
Condamnările nu sunt definitive, ele putând fi contestate la Curtea de Apel Constanța.
   
Pe scurt, în actul de sesizare a instanței se aratră că, la data de 30 noiembrie 2016, în jurul orei 16:30, lucrătorii Secției 4 Poliție Constanța au fost sesizați să se deplaseze la o clădire, unde se află un copil căzut de la etajul 5. Ajunși la fața locului, lucrătorii de poliție au găsit la subsolul clădirii în construcție, o persoană sex feminin întinsă pe jos, în stare de inconștiență și un echipaj medical care, în urma protocolului aplicat a constatat că respectiva persoană, identificată ca fiind minora (...), nu mai are puls, fiind declarată decedată.
 
De precizat că, tot în actul de sesizare a instanței mai mai arată că, în data de 19 iunie 2014, în urma unui control efectuat de lucrătorii din cadrul Primăriei Municipiului Constanța, a fost sancționată contravențional, (când stadiul lucrărilor executate era de D+P+3E), pentru efectuarea de lucrări de construcție fără a deține autorizația necesară, stabilindu-se ca măsuri, oprirea executării lucrărilor de la data comunicării procesului verbal, obținerea autorizației de construire, în termen de 90 de zile de la data comunicării procesului verbal, în caz contrar desființarea lucrării și aducerea terenului la starea inițială. Ulterior, la data de 03.11.2016, prin nota de constatare nr. (...) s-a constatat faptul că nu s-a conformat măsurilor dispuse, stadiul lucrărilor fiind de D+P+5E.
 
Totodată, mai spun anchetatorii, nu s-a respectat dispoziții legale stabilite de Primăria Constanța prin HCLM 184/2013, referitoare la modul de împrejmuire cu panouri aliniate și acoperire cu plasă a construcției existente.
 
„Cu ocazia efectuării cercetării la fața locului s-a constatat faptul că, construcția (...) din municipiul Constanța, nu era semnalizată corespunzător și nici îngrădită, nefiind asigurată nici cu pază“, se mai arată în actul de sesizare a instanței.
 
Eucass SRL și Iusuf Mahir au fost trimiși în judecată în luna mai 2017.
 
După mai multe termene de judecată, prin Hotarârea nr. 305/2020, din 02.03.2020, Judecătoria Constanța a decis condamnă SC Eucass SRL la pedeapsa amenzii penale de 18000 lei, pentru ucidere din culpă. (180 zile amendă penală x100), dar și la pedeapsa amenzii penale de 12000 lei, pentru comiterea infracțiunii de continuare a lucrărilor după dispunerea opririi acestora de către organele de control competente. (120 zile amendă penală x100). Instanța a aplicat firmei pedeapsa cea mai grea de 18000 lei pe care o sporește cu 4000 de lei, în final Eucass SRL primind pedeapsa amenzii penale de 22.000 lei.
 
Iusuf Mahir a fost condamnat la pedeapsa de doi ani de închisoare, pentru comiterea infracțiunii de ucidere din culpă și la trei luni închisoare, pentru comiterea infracțiunii de continuare a lucrărilor după dispunerea opririi acestora de către organele de control competente.
 
Instanța i-a aplicat inculpatului pedeapsa cea mai grea de 2 ani închisoare, pe care o sporește cu o lună de închisoare și a revoca suspendarea condiționată a executării pedepsei de doi ani de închisoare, aplicată prin Sentința penală nr. 423/2016 a Tribunalului Constanța, pe care a adaugat-o la pedeapsa de doi ani și o lună închisoare, în final inculpatul primind patru ani și o lună de închisoare cu executare.
 
În continuare, Judecătoria a admis în parte acțiunea civilă exercitată de părțile civile și a dispus acordarea sumei de 41.000 de euro daune.  
 
Decizia Judecătoriei Constanța a fost contestată la Curtea de Apel Constanța, instanță care prin Hotarârea nr. 1013/2020, din 20.11.2020, a decis rejudecarea dosarului de către Judecătoria Constanța.
 
Ca urmare a hotărârii Curții, dosarul s-a întors la Judecătoria Constanța la începutul lunii ianuarie 2021, iar ieri instanța s-a pronunțat, din nou, în cauză!
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
 
Tragedie în Constanţa. O fetiţă a murit după ce a căzut de la etajul 5 al unui bloc în construcţie. Afaceristul Iusuf Mahir, trimis în judecată pentru ucidere din culpă
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii