Tragedie la Eforie, la 500 metri în largul Mării Negre! Două luni de la moartea scafandrilor Ștefan-Adrian Strungaru și Matei Emil Marian
Tragedie la Eforie, la 500 metri în largul Mării Negre!: Două luni de la moartea scafandrilor Ștefan-Adrian
09 Jun, 2021 00:00
ZIUA de Constanta
4218
Marime text
- Ștefan Strungaru avea mai multe brevete internaționale de scafandru, iar în trecut a fost biolog marin în expediția pentru colectarea probelor la bordul vasului de cercetare Mare Nigrum,Marea Neagră, România.
Cei doi au decedat în zona localităților Eforie Nord respectiv Eforie Sud, la aproximativ 500 metri în largul Mării Negre.
Ștefan-Adrian Strungaru și Matei Emil Marian se ocupau de monitorizarea biodiversității în cadrul proiectului Reducerea Eroziunii Costiere, Faza II, 2014-2020. De altfel, în zona Eforie, societatea Vann Oord urmează să înceapă lucrările la construcțiile hidrotehnice (diguri) și lucrările de înnisipare a plajelor din Eforie Sud, cordon Eforie Nord - Eforie Sud.
Așa cum reiese din primele cercetări efectuate la fața locului, cele două victime, efectuau scufundări în zona localităților Eforie Nord, respectiv Eforie Sud, la cca 500 metri în largul Mării Negre având ca scop cercetarea biodiversității sectorului respectiv, întrucât în acea zonă urma să se efectueze un proces de deznisipare.
Cei doi scafandri erau asistați pe durata scufundării de o ambarcatiune. În jurul orei 13:45 cei din ambarcațiune au sesizat ca unul din scafandri a iesit la suprafata (Matei Marian Emil), dar s-a scufundat din nou și ulterior niciunul din cei doi scafandri nu au mai ieșit la suprafață.
În aceste condiții a fost declanșată prin nr. unic de urgență 112 alarma de către cei din barca de supraveghere.
Elicopterul SMURD a survolat marea în zona respectivă și au fost văzute corpurile celor doi scafandri pe fundul mării.
S-a procedat la recuperarea imediată a acestora, însă deși au fost efectuate manevre de resuscitare a fost declarat decesul acestora.
După tragedie, organele de anchetă au precizat că în cauză vor fi audiate toate persoanele care au avut legătură cu evenimentul în cauză, să fie solicitate documente ca să clarifice împrejurările producerii evenimentului, să fie făcute constatări.
În baza constatărilor efectuate de acesta, vor fi stabilite împrejurarile și cauzele care au condus la producerea evenimentului precum și reglementarile legale încălcate și pe cale de consecință răspunderile și măsurile ce se impun a fi luate pentru prevenirea altor cazuri similare.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și
Șef de promoție, un om de nota 10
Impresionantul CV al lui Ștefan Strungaru, de 32 de ani, din Iași, unul dintre scafandrii morți la Eforie
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii
- taz 29 Jun, 2021 22:49 Singura publicatie, din cate vad eu, care continua sa urmareasca ce se intampla cu ancheta asta. Astept si eu ceva rezultate, Dumnezeu sa-i odihneasca...