Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:33 19 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE. Trei pescari morți Cazul timonierului din Constanța, arestat în dosarul naufragiului din Sicilia, în atenția Curții Supreme

ro

01 Apr, 2021 00:00 2030 Marime text
  • În luna mai 2020, petrolierul Vulcanello, pe care se afla Jorăscu, ar fi lovit o barcă pe care se aflau trei pescari, care au murit în urma incidentului. Ulterior naufragiului, petrolierul ar fi fost revopsit.
  • Judecătorul de Primă Instrucţie din cadrul Tribunalului din Palermo – Italia a emis, la data de 09 februarie 2021, un mandat european de arestare.

Cazul timonierului constănțean Mihai Jorăscu, 53 de ani, din Constanța, arestat preventiv în dosarului naufragiului din luna mai 2020, în zona San Vito Lo Capo - Sicilia – Italia, s-a aflat ieri în atenția magistraților de la Înalta Curte de Casație și Justiție a României.
 
Pe numele constănțeanului, Judecătorul de Primă Instrucţie din cadrul Tribunalului din Palermo – Italia a emis, la data de 09 februarie 2021, un mandat european de arestare (nr. 7860/2020 R.G.N.R. 4462/2020 R.G. G.I.P.).
 
Cel în cauză este cercetat în Italia pentru săvârşirea infracţiunilor de: ucidere din culpă şi participaţie penală la naufragiu, scufundare şi dezastru, prev. şi ped de art.110.art.428 şi art.589 Cod penal italian.
 
Petrolierul Vulcanello, pe care se afla Jorăscu, ar fi lovit o barcă pe care se aflau trei pescari, care au murit în urma incidentului. Ulterior naufragiului, petrolierul ar fi fost revopsit. În cauză, anchetatorii din Italia cercetează și alte persoane.
 
Pe data de 23 martie 2021, judecătorii de la Curtea de Apel Constanța au dispus arestarea provizorie în vederea predării, pe o durată de 15 zile, începând cu data de 23 martie 2021 şi până la data de 06 aprilie 2021 inclusiv a persoanei solicitate Jorăscu Mihai, în vederea punerii în executare a unei semnalări pe numele său, transmisă de Biroul SIRENE din Italia la data de 08.03.2021, privind mandatul european de arestare.
 
Timonierul constănțean este acuzat de săvârşirea infracţiunilor de: ucidere din culpă şi participaţie penală la naufragiu, scufundare şi dezastru, prev. şi ped de art.110.art.428 şi art.589 Cod penal italian.
 
Nemulțumit de decizia Curții de Apel Constanța, Mihai Jorăscu a formulat o contestație împotriva mandatului, la Înalta Curte de Casație și Justiție a României.


UPDATE - 01.04.2021 - Înalta Curte de Casație și Justiție a României a decis eliberarea din arestul preventiv a lui Mihai Jorăscu.


Admite contestația formulată de persoana solicitată Jorăscu Mihai împotriva încheierii din 23 martie 2021 pronunţate de Curtea de Apel Constanța – Secţia penală şi pentru cauze penale cu minori şi de familie în dosarul nr. 128/36/2021. Desfiinţează, în parte, încheierea contestată şi, rejudecând: În baza art. 104 alin. (11) din Legea nr.302/2004, republicată, raportat la art. 202 alin. (4) lit. b) ?i art. 211 ?i următoarele din Codul de procedură penală, înlocuieşte măsura arestului provizoriu cu măsura preventivă a controlului judiciar pe o durată de 30 zile, de la data de 31.03.2021 până la data de 29.04.2021 inclusiv, față de persoana solicitată Jorăscu Mihai (...). În baza art. 215 alin. (1) Cod de procedură penală, pe durata măsurii controlului judiciar persoana solicitată trebuie să respecte următoarele obligaţii: a) să se prezinte la instanța de judecată ori de câte ori este chemată; b) să informeze de îndată instanţa de judecată cu privire la schimbarea locuinței; c) să se prezinte la organul de poliție desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție sau ori de câte ori este chemat. În baza art. 215 alin. (2) lit. a) Cod de procedură penală, impune ca persoana solicitată să nu depăşească raza teritorială a României. Atrage atenţia persoanei solicitate asupra dispoziţiilor art. 215 alin. (3) Cod de procedură penală, potrivit cărora, în caz de încălcare, cu rea-credinţă a obligaţiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau a arestării preventive, în condițiile prevăzute de lege. În baza art. 215 alin. (4) Cod de procedură penală, supravegherea respectării de către persoana solicitată a obliga?iilor care îi revin pe durata controlului judiciar se va realiza de organul de poliţie de la domiciliul persoanei solicitate. Dispune punerea de îndată în libertate a persoanei solicitate, de sub puterea mandatului de arestare provizorie nr. 5/P din 23 martie 2021 emis de Curtea de Apel Constanţa – Secţia penală şi pentru cauze penale cu minori şi de familie, dacă nu este reţinută sau arestată în altă cauză. Menţine celelalte dispoziții ale încheierii contestate, care nu contravin prezentei decizii. Măsurile dispuse vor fi comunicate instituţiilor prevăzute de art. 215 alin. (5) Cod de procedură penală, precum şi Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională din cadrul I.G.P.R. şi Ministerului Justiţiei. Cheltuielile judiciare, precum şi onorariul parţial cuvenit apărătorului desemnat din oficiu, până la prezentarea apărătorului ales, în cuantum de 80 lei, rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 31 martie 2021.

 
Sursa foto: vesselfinder.com
 
Citește și

 
Mandat european de arestare, emis pe numele unui constănțean, pentru furt calificat și constituirea unui grup infracțional organizat
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii