Tribunalul București, undă verde pentru începerea judecății într-un dosar DNA. Este vizat un teren din Constanța
Tribunalul București, undă verde pentru începerea judecății într-un dosar DNA. Este vizat un teren din Constanța
11 Jun, 2022 00:00
ZIUA de Constanta
1463
Marime text
- În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut că, în perioada 10 februarie - 20 aprilie 2011, inculpatul, în calitate de evaluator desemnat într-un dosar al Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților să estimeze valoarea de piață a unui teren situat în municipiul Constanța, și-ar fi exercitat în mod defectuos atribuțiile de serviciu prevăzute în legislația primară.
Tribunalul București s-a pronunțat (în faza camerei preliminare) în dosarul în care un evaluator desemnat de Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților (A.N.R.P.) este acuzat de participație improprie la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.
Instanța a constatat competenţa instanţei, legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul din data de 01.03.2022, emis de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție – Secția de Combatere a Corupției, în dosarul nr. 30/P/2019, precum şi legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală.
Instanța a dispus începerea judecăţii cauzei privind pe inculpat D.M., trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunii de participație improprie la abuz în serviciu.
Decizia Tribunalului București nu este definitivă, aceasta putând fi contestată la Curtea de Apel București.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut că, în perioada 10 februarie - 20 aprilie 2011, inculpatul, în calitate de evaluator desemnat într-un dosar al Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților să estimeze valoarea de piață a unui teren situat în municipiul Constanța, și-ar fi exercitat în mod defectuos atribuțiile de serviciu prevăzute în legislația primară.
Potrivit DNA, evaluatorul ar fi stabilit o valoare a terenului-subiect de 15.668.460 lei – cu 162% mai mare decât valoarea de piață estimată legal, provocând bugetului de stat un prejudiciu în cuantum de 9.714.022 lei.
Cazul a fost trimis pe rolul Tribunalului București, procurorii arătând prin rechizitoriu că se impune desființarea totală a raportului de evaluare întocmit, dar și a deciziei CCSD din 1 iunie 2011 și a Titlurilor de conversie ANRP emise pe numele cesionarilor.
Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale, luarea măsurilor preventive sau trimiterea în judecată reprezintă etape şi măsuri în cadrul procesului penal, reglementate de Codul de procedură penală, care nu pot în nici o situaţie să înfrângă prezumţia constituţională de nevinovăţie de care se bucură oricare justiţiabil.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și
DNA Constanța, flagrant la Tulcea! Inspector superior al Consiliului Județean, prins în fapt
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii