Tribunalul Constanța a admis în parte solicitările angajaților de la Direcția de Cultură. Printre reclamanți și cele două angajate care luau mită!
Tribunalul Constanța a admis în parte solicitările angajaților de la Direcția de Cultură. Printre reclamanți
06 Jul, 2023 00:00
ZIUA de Constanta
1375
Marime text
- Prin decizia luată, magistrații obligă Direcția Județeană pentru Cultură Constanța la plata în favoarea reclamanților a despăgubirilor bănești echivalente neacordării sporului de condiții periculoase sau vătămătoare în cuantum de 15% din salariul de baza aferent lunii decembrie 2018, corespunzător timpului efectiv lucrat în conditii periculoase sau vătămătoare începând cu data de 17.11.2019 și pentru viitor, actualizate cu indicele de inflație aferent perioadei de la care trebuia acordat sporul de 15% pentru condiții periculoase sau vătămătoare și până la data plății efective, dobânda legala penalizatoare acordată începând cu data de 17.11.2019, de la data scadentei fiecărui drept salarial pâna la plata efectivă
- Prefectura județului Constanța în numele Direcției Județene pentru Cultură Constanța a declarat recurs în dosar
- Două dintre persoanele reclamante în dosar sunt inculpatele Tiță Magdalena și Cliante Elena Mădălina, care, potrivit DNA Constanța ar fi primit de la o persoană suma de 2.000 lei pentru a-și îndeplini îndatoririle de serviciu, în sensul emiterii unui aviz necesar realizării planului urbanistic zonal pentru o suprafață de teren amplasată în localitatea Valu lui Traian
Magistrații de la Tribunalul Constanța au admis parțial socilicitările Sindicatului Angajaților din Ministerul Culturii „Culturalia” în dosarul nr. 7816/118/2022 în contradictoriu cu Ministerul Culturii și Prefectura județului Constanța în numele Direcției Județene pentru Cultură Constanța.
Judecătorii au respins cererea de chemare în judecată formulate de Sindicatul Angajaților din Ministerul Culturii „Culturalia” – Mangdalena Tița, Elena Mădălina Cliante, Iolanda Ivanciu, Silvia Iutu și Irina Nicolae ca fiind formulată împotriva unei persoane care nu are calitate procesual pasivă, dar admite, în parte, cererea de chemare în judecată formulata de reclamante prin intermediul Sindicatului.
Astfel, prin decizia luată, magistrații obligă Direcția Județeană pentru Cultură Constanța la plata în favoarea reclamanților a despăgubirilor bănești echivalente neacordării sporului de condiții periculoase sau vătămătoare în cuantum de 15% din salariul de baza aferent lunii decembrie 2018, corespunzător timpului efectiv lucrat în conditii periculoase sau vătămătoare începând cu data de 17.11.2019 și pentru viitor, actualizate cu indicele de inflație aferent perioadei de la care trebuia acordat sporul de 15% pentru condiții periculoase sau vătămătoare și până la data plății efective, dobânda legala penalizatoare acordată începând cu data de 17.11.2019, de la data scadentei fiecărui drept salarial pâna la plata efectivă.
Totodată, instanța oblige Direcția Județean pentru Cultură Constanța la plata sumei de 4.500 de lei către Sindicatul Angajaților din Ministerul Culturii „Culturalia”, cu titlu de cheltuieli de judecată constând în onorariu de avocat.
Prefectura județului Constanța în numele Direcției Județene pentru Cultură Constanța a declarat recurs în dosar, înregistrat astăzi pe rolul Curții de Apel Constanța, secția de contencios-administrativ și fiscal având ca obiect litigiu privind funcţionarii publici (Legea Nr.188/1999) obligația de a face, pretenții.
Printre reclamanți și cele două angajate cercetate pentru luare de mită
Două dintre persoanele reclamante în dosar sunt inculpatele Tiță Magdalena și Cliante Elena Mădălina, care, potrivit DNA Constanța ar fi primit de la o persoană (martor în cauză) suma de 2.000 lei (câte 1.000 lei de fiecare), pentru a-și îndeplini îndatoririle de serviciu, în sensul emiterii unui aviz necesar realizării planului urbanistic zonal pentru o suprafață de teren amplasată în localitatea Valu lui Traian.
Reamintim, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus sesizarea Tribunalului Constanța cu acordurile de recunoaștere a vinovăției încheiat cu Magdalena Tiță, fost director executiv al Direcției Județene pentru Cultură Constanța, și Elena Mădălina Cliante, fost inspector superior în cadrul Direcției Județene pentru Cultură Constanța.
În sarcina celor două s-a reținut comiterea infracțiunii de luare de mită.
În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
„În data de 09 noiembrie 2022, inculpatele Tiță Magdalena și Cliante Elena Mădălina, în calitățile menționate mai sus, ar fi primit de la o persoană (martor în cauză) suma de 2.000 lei (câte 1.000 lei de fiecare), pentru a-și îndeplini îndatoririle de serviciu, în sensul emiterii unui aviz necesar realizării planului urbanistic zonal pentru o suprafață de teren amplasată în localitatea Valu lui Traian.
În prezența avocaților, cele două inculpate au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, precum și cu forma de executare a acestora, respectiv
- 1 an și 6 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea unor drepturi, în cazul inculpatei Tiță Magdalena,
- 1 an și 4 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea unor drepturi, în cazul inculpatei Cliante Elena Mădălina.
Dosarele de urmărire penală privindu-le pe cele două inculpate împreună cu acordurile de recunoaștere a vinovăției au fost înaintate Tribunalului Constanța.
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, se arată în comunicarea DNA.
Judecătorii de la Tribunalul Constanța nu s-au pronunțat încă asupra acordului de recunoaștere a vinovăției încheiat de Magdalena Tiță, fost director executiv al Direcției Județene pentru Cultură Constanța, a încheiat cu procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul Teritorial Constanța.
De menționat că și Mădălina Cliante a încheiat un acord cu DNA, acesta fiind admis de Tribunalul Constanța.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și:
Direcția pentru Cultură din Constanța, zguduită de procurorii Anticorupție! Magdalena Tiță și Elena Cliante, acorduri de recunoaștere a vinovăției cu DNA! Când s-ar putea pronunța tribunalul
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii