Tribunalul Constanța, decizie de zeci de mii de euro pentru un șef din Vama Constanța! Cât trebuie să primească fostul director și cine îi va da banii
Tribunalul Constanța, decizie de zeci de mii de euro pentru un șef din Vama Constanța! Cât trebuie să primească
15 Apr, 2022 00:00
ZIUA de Constanta
2838
Marime text
- Decizia instanței a fost luată în dosarul 8255/118/2020, ce are ca obiect un litigiu privind funcționarii publici (Legea nr. 188/1999).
- Banii reprezintă, practic, drepturile salariale ale fostului director.
- Adunate, toate sumele stabilite de instanță, fără cheltuielile de judecată, însumează 163.278,09 lei, banii urmând să fie achitați fostului director vamal.
- Suma echivalează cu 33.023,6413 de euro, la un curs de 4,9443 de lei pentru un euro, stabilit de Banca Națională a României pentru data de 14 aprilie 2022, data pronunțării hotărârii instanței, și valabil până astăzi, la ora 14.00.
Peste 33.000 de euro și cheltuielile de judecată!
Aceasta este suma pe care este pe cale să o primească, dacă decizia va rămâne definitivă, Sunai Cadîr, fost șef al Vămii Constanța, deferit instanței de procurorii anticorupție în mega-ancheta Dosarul Portul și achitat definitiv de Curtea Supremă, alături de ceilalți inculpați.
Ieri, 14 aprilie 2022, Secția de Contencios administrativ și fiscal a Tribunalului Constanța a admis cererea de chemare în judecată formulată de Sunai Cadîr, în contradictoriu cu Agenția Națională de Administrare Fiscală și Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Ploiești.
Decizia instanței a fost luată în dosarul 8255/118/2020, ce are ca obiect un litigiu privind funcționarii publici (Legea nr. 188/1999).
Cazul s-a aflat în atenția Completul CA18, prezidat, potrivit surselor noastre, de magistratul Raluca Elena Lupu.
Minuta hotărârii Tribunalului
În minuta hotărârii pronunțate ieri, instanța, „în numele legii, admite cererea de chemare în judecată formulată de reclamantul Cadîr Sunai, în contradictoriu cu pârâtele Agenția Națională de Administrare Fiscală și Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Ploiești“.
În continuare, judecătorii „obligă pârâtele să plătească reclamantului suma de 52.969 lei reprezentând drepturi salariale cuvenite reclamantului pe perioada 25.05.2011-08.12.2011 actualizate cu rata inflaţiei până la data de 30.09.2021, acestea urmând să fie actualizate cu rata inflaţiei până la data plăţii efective a drepturilor salariale, precum şi suma de 7.219,70 lei reprezentând dobânda legală aferentă drepturilor salariale sus menţionate calculată până la data de 30.09.2021, urmând ca pârâtele să achite reclamantului şi dobânda legală calculată în continuare de la data de 01.10.2021 până la data plăţii efective a drepturilor salariale“.
„Obligă pârâtele să plătească reclamantului suma de 74.796 lei reprezentând diferenţa drepturilor salariale datorate reclamantului pe perioada 19.03.2012-26.08.2019, actualizate cu rata inflaţiei până la data de 30.09.2021, urmând ca drepturile salariale să fie actualizate cu rata inflaţiei până la data plăţii efective a drepturilor salariale, precum şi suma de 28.294,09 lei reprezentând dobânda legală aferentă drepturilor salariale sus menţionate calculată până la data de 30.09.2021, urmând ca pârâtele să achite reclamantului şi dobânda legală calculată în continuare de la data de 01.10.2021 până la data plăţii efective a drepturilor salariale“, potrivit deciziei instanței.
Totodată, magistrații „obligă pârâtele să plătească reclamantului cheltuieli de judecată în sumă de 4.380 lei reprezentând onorariu de avocat şi onorariu expert“.
Adunate, toate sumele stabilite de instanță, fără cheltuielile de judecată, însumează 163.278,09 lei, banii urmând să fie achitați fostului director vamal.
Suma echivalează cu 33.023,6413 de euro, la un curs de 4,9443 de lei pentru un euro, stabilit de Banca Națională a României pentru data de 14 aprilie 2022, data pronunțării hotărârii instanței, și valabil până astăzi, la ora 14.00.
Banii reprezintă, practic, drepturile salariale ale fostului director.
Împotriva hotărârii Tribunalului Constanța se poate face recurs, în termen de 15 zile de la comunicarea deciziei motivate.
În cazul în care se va declara recurs, dosarul va ajunge pe rolul Curții de Apel Constanța.
Despre ancheta DNA
Pentru contextualizare, amintim că Sunai Cadîr, alături de alte peste 30 de suspecți, au fost deferiți instanței de procurorii anticorupție în mega-anchetă devenită cunoscută generic drept Dosarul Portul.
Dosarul a fost trimis în instanță în aprilie 2012, ancheta fiind însă făcută publică încă din anul 2011, când s-a decis arestarea preventivă a mai multor suspecți.
La trimiterea în judecată, despre Sunai Cadîr, la momentul respectiv director al Direcției Regionale pentru Accize și Operațiuni Vamale Constanța, procurorii au spus că în sarcina sa „a fost reținută infracțiunea de inițierea sau constituirea unui grup infracțional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup“.
După mai mulți ani de anchetă și proces efectiv, instanța supremă a decis însă achitarea tuturor suspecților deferiți instanței.
Direcția Națională Anticorupție a făcut următoarea actualizare, la data de 19 august 2019: „prin decizia penală nr. 177 din 15.07.2019, Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus achitarea inculpaților Banias Mircea Marius, Bogatu Eugen, Mironescu Laurențiu, Cadîr Sunai, Durbac Liviu-Adrian, Olteanu Claudiu-Constantin, Bratu Liviu-Costel, Milea Adrian, Roșculeț Valentin, Tudoran Horia Dan, Riscu Adrian, Didilescu Ioan-Dan, Pătrașcu Adrian-Sorin, Tudoran Dragoș-Iulian, Țiripan Valentin, Pilcă Aurelian Cătălin, Păun Lucian, Scrioșteanu Ionuț-Marius, El Haj Ahmad, Akram Naser Abdel Rahman Bani Mustafa, Mohamad Rouchdi, Abed Ibrahim El Desouki Othman Ayoub, Miao Rongsheng, Ni Jinping, Ni Jinming, Guo Ning, Zhang Qing, Ioniță Ion Marius, Ioniță Ionela, Barbu Andreea-Emilia, Culea Mihai, Budăi Sorin, Ciobanu Mihai, Drăguțel Cezar-Ștefan, Dodu Marin, Iordănescu Marian-Ionuț, Ali Amer, Catargiu Laurențiu, Păun Corneliu, pentru infracțiunile reținute în sarcina lor, întrucât fapta nu există, fapta nu este prevăzută de legea penală, sau nu există probe că o persoană a săvârșit infracțiunea. Definitivă“.
În întreg acest context, rămâne de văzut dacă instituțiile financiare vor declara recurs împotriva deciziei de ieri a Tribunalului Constanța, ori îi vor achita fostului director întreaga sumă stabilită de instanța de judecată.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și
Fost șef din Vama Constanța, despăgubit pentru Dosarul Portul. Cât va încasa
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii