Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
01:13 21 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tribunalul Constanţa, decizie importantă pentru procurorii DNA Constanţa, Radu Mazăre şi Sorina-Gina Hortolomei-Moscu (rechizitoriu)

ro

18 Oct, 2016 00:00 7212 Marime text
La acest termen ar putea fi audiaţi omul de afaceri Niculae Nejloveanu, Nicolae Nemirschi, fostul ministru al Mediului şi fost viceprimar al municipiului Constanţa, precum şi Marcela Mariana Frigioiu, fost director al Direcţiei Financiare din Primăria Constanţa

Azi, la tribunalul Constanţa va avea loc un nou termen în dosarul în care Radu Ştefan Mazăre, fostul primar al municipiului Constanţa, a fost trimis în judecată alături de Sorina-Gina Hortolomei-Moscu.

Şedinţa de judecată este programată să înceapă la ora 11.00.
 
Mihaela Vlăşceanu, judecător al Tribunalului Constanţa, investit cu soluţionarea cauzei, ar trebui să se pronunţe în ceea ce priveşte solicitările apărătorilor celor doi inculpaţi privind reaudierea martorilor care au fost audiaţi în faza urmăririi penale, precum şi audierea unor experţi care au făcut expertizele în acest dosar.
 
Mai mult decât atât, la acest termen ar putea fi audiaţi omul de afaceri Niculae Nejloveanu, Nicolae Nemirschi, fostul ministru al Mediului şi fost viceprimar al municipiului Constanţa, precum şi Marcela Mariana Frigioiu, fost director al Direcţiei Financiare din Primăria Constanţa.
 
În rechizitoriul întocmit, Andrei Bodean, procuror al Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa, arată că „la data de 12 octombrie 2004, inculpatul Mazăre Radu Ştefan, în calitate de primar al municipiului Constanţa, şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu legate de corecta gestionare şi administrare a patrimoniului oraşului, cu ocazia vânzării, la un preţ derizoriu de 23,56 euro/m.p., a unui teren în suprafaţă de 15.465,91 m.p., situat în staţiunea Mamaia, faptă prin care a fost provocată unităţii administrativ teritoriale o pagubă de 1.104.884,16 euro şi totodată au fost obţinute foloase necuvenite cumpărătorului bunului“.
 
„La data de 28 februarie 2007, inculpatul Mazăre Radu Ştefan, în aceeaşi calitate, şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu legate de corecta gestionare şi administrare a patrimoniului oraşului, cu ocazia vânzării, la un preţ modest, a două terenuri în suprafaţă de 11.890 m.p. şi 502,81 m.p., aparţinând Primăriei Constanţa, faptă prin care a fost provocată municipiului Constanţa o pagubă de 2.971.420 euro şi totodată au fost obţinute foloase necuvenite cumpărătorului bunului. Concret, inculpatul Mazăre Radu Ştefan a stabilit cu intenţie o valoare diminuată, faţă de valoarea comercială reală, pentru o suprafaţă de 11.890 m.p. teren situată în intravilanul municipiului Constanţa, staţiunea Mamaia, aparţinând domeniului privat al municipiului Constanţa, în cadrul unei acţiuni de vânzare a acestuia. Terenul respectiv a fost cumpărat de SC Mehmetoglu SRL, reprezentată legal de inculpata Hortolomei Moscu Sorina Gina“, conform rechizitoriului.
 
Mai departe, Andrei Bodean, procuror DNA, mai precizează în rechizitoriu că „la data de 31 mai 2007, inculpatele Hortolomei Moscu Sorina Gina şi SC Mehmetoglu SRL au dobândit, prin cumpărare, de la RAEDPP Constanţa, un teren în suprafaţă de 502,81 m.p. cunoscând că preţul atribuit era cu mult diminuat faţă de valoarea comercială reală“.

 
„Terenul respectiv a fost ulterior transferat societăţilor comerciale SC Bulevard SA (la data de 31.10.2007) şi de SC Millenium Global Development SA (la data de 16.12.2010), reprezentante de aceeaşi inculpată. Tranzacţiile respective s-au făcut prin creşterea succesivă a preţului, astfel încât SC Millenium Global Development SA a dobândit terenurile respective la o valoare aproximativ egală cu cea de piaţă, fiind disimulată provenienţa ilicită a acestor terenuri“, conform actului de sesizare al instanţei.
 
DNA mai arată că „după trimiterea sa în judecată, prin rechizitoriul nr. 29/P/2005 din data de 24 octombrie 2008, (nr. Dosarul retrocedărilor) împreună cu Racu ConstantinDospinescu Ramona DanielaMarica Ion şi Chircă Nora Alina, inculpatul Mazăre Radu Ştefan, deşi avea obligaţia legală, conform art. 86 alin. 2 din Legea nr. 188/1999, nu a dispus suspendarea acestora din funcţiile publice pe care le deţineau în cadrul Primăriei Constanţa, faptă care a avut ca efect plata nelegală a drepturilor salariale către persoanele respective precum şi obţinerea unor foloase necuvenite pentru acestea“.
 
„În intervalul de timp dintre 17 martie 2009 (data rămânerii definitive a sentinţei civile nr. 20821/20.11.2008) şi până în prezent, inculpatul Mazăre Radu Ştefan, cu ştiinţă, nu şi-a îndeplinit obligaţia care decurgea din funcţia de Primar al municipiului Constanţa privind predarea a două terenuri către proprietarul lor, care le cumpărase de la Consiliul Local Constanţa, omisiune care a avut ca urmare plata sumei de 141.696,14 lei, de la bugetul local, cu titlul de despăgubiri, precum şi un avantaj patrimonial pentru persoana care foloseşte, în prezent, fără drept cele două imobile“, au conchis procurorii.
 
În prezent, Radu Ştefan Mazăre este judecat în patru dosare penale, toate instrumentate de procurorii DNA, denumite generic:
 

1) „Retrocedările din Constanţa“ - 37 de inculpaţi, prejudiciu calculat de procurori - aproximativ 114 milioane de euro (dintre care 77,77 de milioane de euro reprezintă prejudiciu în dauna statului şi 36,16 milioane de euro, prejudiciu în dauna municipiului Constanţa).
 
2) „Terenurile din Mamaia“, în care a fost deferit Justiţiei, în aprilie 2015, alături de Sorina-Gina Hortolomei-Moscu - prejudiciu, conform DNA, de 2.971.420 de euro.
 
3) Cel în care este „coleg“ cu fostul viceprimar al Constanţei Gabi Stan, cu omul de afaceri Sorin Strutinsky, dar şi cu alte persoane, printre ele aflându-se cinci salariaţi ai Primăriei Constanţa. Prejudiciul este în sumă de 200.213.248,91 de lei. Municipiul Constanţa s-a constituit parte civilă.
 
4) Dosarul Campusului Social „Henri Coandă”, unde Radu Mazăre a fost trimis în judecată (1 aprilie 2016) alături de Alexandru Mazăre, senator în Parlamentul României, şi de omul de afaceri Avraham Morgenstern.

Citeşte şi 

Rechizitoriu
Trimitere în judecată Radu Ştefan Mazăre şi Sorina-Gina Hortolomei-Moscu (document)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii