Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
21:15 12 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tribunalul Constanța E-Dynamic Structures SRL speră ca statul să o ajute cu plata unei cauțiuni de 40.000 de lei în procesul cu JT Grup Oil SA

ro

12 Jan, 2025 17:00 220 Marime text
Foto cu rol ilustrativ
  • După amânările în ședințele din 2 decembrie, respectiv 10 decembrie, Tribunalul a obligat E-Dynamic Structures SRL la plata unei cauțiuni de 40.000 lei, sub sancțiunea respingerii cererii de deschidere a procedurii de insolvență împotriva JT Grup Oil SA, la termenul din 16 decembrie
  • Ca urmare a hotărârii judecătorești, E-Dynamic Structures SRL a formulat o cerere de ajutor public judiciar, înregistrată pe rolul instanței la data de 10 ianuarie a.c
  • Prin aceasta, firma care a cerut insolvența JT Grup Oil SA speră ca statul să o ajute cu plata cauțiunii în valoare de 40.000 de lei
 
După cum anunțam în luna noiembrie 2024, E-Dynamic Structures SRL a cerut insolvența JT  Grup Oil SA, speța fiind analizată de magistrații din cadrul Tribunalului Constanța, în dosarul pe fond 8531/118/2024. 
 
După amânările în ședințele din 2 decembrie, respectiv 10 decembrie, Tribunalul a obligat E-Dynamic Structures SRL la plata unei cauțiuni de 40.000 lei, sub sancțiunea respingerii cererii de deschidere a procedurii de insolvență împotriva JT Grup Oil SA, la termenul din 16 decembrie.
 
MINUTA
„Solutia pe scurt: Dosar nr. 8531/118/2024 Înch. 16.12.2024 Admite cererea debitoarei. Obligă creditoarea E – Dynamic Structures S.R.L. la consemnarea unei cau?iuni în valoare de 40.000 lei, în termen de 5 zile de la comunicarea prezentei încheieri, sub sancţiunea respingerii cererii de deschidere a procedurii. Executorie. Cu apel odată cu fondul. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 16.12.2024.
Document: Încheiere de şedinţă   16.12.2024”
 
Următorul termen fixat pentru cazul de față este pe 20 ianuarie 2025.


 
Ca urmare a hotărârii judecătorești, E-Dynamic Structures SRL a formulat o cerere de ajutor public judiciar, înregistrată pe rolul instanței la data de 10 ianuarie a.c.
 
Prin aceasta, firma care a cerut insolvența JT Grup Oil SA speră ca statul să o ajute cu plata cauțiunii în valoare de 40.000 de lei.
 

În această speță, Tribunalul Constanța nu a comunicat încă un termen.


 
Ce este ajutorul public judiciar
 
Conform lege5.ro, ajutorul public judiciar reprezintă acea formă de asistenţă acordată de stat care are ca scop asigurarea dreptului la un proces echitabil şi garantarea accesului egal la actul de justiţie, pentru realizarea unor drepturi sau interese legitime pe cale judiciară, inclusiv pentru executarea silită a hotărârilor judecătoreşti sau a altor titluri executorii.
 
Potrivit articolului 6, ajutorul public judiciar se poate acorda în următoarele forme:

a) plata onorariului pentru asigurarea reprezentării, asistenţei juridice şi, după caz, a apărării, printr-un avocat numit sau ales, pentru realizarea sau ocrotirea unui drept ori interes legitim în justiţie sau pentru prevenirea unui litigiu, denumită în continuare asistenţă prin avocat;
b) plata expertului, traducătorului sau interpretului folosit în cursul procesului, cu încuviinţarea instanţei sau a autorităţii cu atribuţii jurisdicţionale, dacă această plată incumbă, potrivit legii, celui ce solicită ajutorul public judiciar;
c) plata onorariului executorului judecătoresc;
d) scutiri, reduceri, eşalonări sau amânări de la plata taxelor judiciare prevăzute de lege, inclusiv a celor datorate în faza de executare silită.
 
Motivul pentru care E-Dynamic Structures SRL cere insolvența firmei lui Jean Paul Tucan
 
După cum se arată pe rejust, prin cererea înregistrată pe rolul Tribunalului Constanța, la data de 20.11.2024, creditoarea E-Dynamic Structures SRL a solicitat declanșarea procedurii generale a insolvenţei împotriva debitoarei JT Grup Oil SA, pretinzând a fi titulara unui drept de creanţă asupra acesteia în valoare de 1.756.350,89 lei, debit principal.
 
Creditoarea a arătat că este titulara drepturilor patrimoniale izvorâte din factura fiscală nr. 1546/20.08.2024, în valoare de 2.696.350,89 lei, aferentă situaţiei de lucrări nr. 4, achitată doar parţial, fiind îndeplinite cerinţele art. 5 alin. 1 pct. 29 şi pct. 72 din Legea nr. 85/2014, sens în care se impune declanșarea procedurii insolvenţei împotriva debitoarei, aflată în stare vădită de insolvenţă.
 
Pe calea contestaţiei formulate la data de 22.11.2024, debitoarea J.T. Grup Oil S.A. a învederat că nu se află în stare de insolvenţă, pe care o contestă, întrucât, în realitate, între aceasta şi pretinsa creditoare nu au existat şi nu există raporturi comerciale, lipsind orice act juridic încheiat între părţile prezentului litigiu; în mod evident, nu există un act care să emane de la debitoare sau să fie recunoscut pe vreo cale de aceasta, din care să emane creanţa pretinsă.
 
Debitoarea contestatoare a solicitat, totodată, obligarea creditoarei la plata unei cauţiuni în valoare de 40.000 lei, în vederea garantării acoperirii eventualelor pagube suferite de societate prin formularea, cu rea-credinţă, a cererii de deschidere a procedurii insolvenţei.
 
Din analiza materialului probator administrat, se reține că, la acest moment procesual, sunt contestate de către debitoare înseşi relațiile comerciale pretinse de către creditoare a se fi desfăşurat între părţi, în temeiul cărora creditoarea a susţinut existenţa în patrimoniul său a unei creanţe certe, lichide şi exigibile în cuantum de 1.756.350,89 lei, decurgând din factura fiscală nr. 1546/20.08.2024, în valoare totatlă de 2.696.350,89 lei, aferentă situaţiei de lucrări nr. 4, achitată parţial.
 
Astfel, pe de o parte, creditoarea susţine că, deşi aceasta, în calitate de executant şi subcontractor, a încheiat cu ######## ######### ####### S.R.L. contractul de prestări servicii nr. 86/15.02.2024, beneficiarul final al obiectivului de investiţii – 8 rezervoare petroliere în cadrul Terminal de produse petroliere JT Oil, este debitoarea JT GRUP OIL S.A.
 
Pe de altă parte, debitoarea susţine că între aceasta şi pretinsa creditoare nu au existat şi nu există raporturi comerciale, lipsind orice act juridic încheiat între părţile prezentului litigiu, subliniind că singurul contract încheiat de creditoare este cel menţionat şi de aceasta, cu ######## ######### ####### S.R.L., orice servicii şi lucrări efectuate de creditoare fiind prestate în favoarea ######## ######### ####### S.R.L.
 
Potrivit art. 72 alin. 1 din Legea nr. 85/2014, în cazul cererii de deschidere a procedurii insolvenţei formulate de creditor, la cererea debitorului, formulată în termenul prevăzut la alin. (3), judecătorul-sindic poate dispune, prin încheiere, în sarcina creditorului consemnarea la o bancă a unei cauțiuni de până la 10 % din valoarea creanţei, dar nu mai mult de 40.000 lei. Or, în raport de caracterul supletiv al textului citat, de susţinerile şi probele prezentate de părţi, de posibilitatea prejudicierii debitoarei prin promovarea cererii de declanșare a insolvenţei, cerere susceptibilă a afecta credibilitatea societăţii debitoare în relaţiile cu partenerii contractuali, se va dispune îndatorarea creditoarei la plata unei cauțiuni de 40.000 lei, plafonul maxim reglementat de textul legal.
 
Despre E-Dynamic Structures SRL
 
Potrivit termene.ro, E-Dynamic Structures SRL a fost fondată în anul 2007, obiectul de activitate este „operațiuni de mecanică generală”, iar sediul social este pe strada Ion Vodă nr. 21A din Constanța.
 
Firma a avut, în anul 2023, o cifră de afaceri egală cu 27.344.318 lei, un profit egal cu 1.953.389 de lei și 83 de salariați.
 
Asociat unic și administrator al firmei este Irinel Lazăr.
 
Conform termene.ro, E-Dynamic Structures SRL are o singură cumpărare directă adjudecată, cu Primăria Ion Corvin, ce datează din 25 aprilie 2023.
 
Despre JT Grup Oil SA
 
Conform termene.ro, JT Grup Oil SA a fost înființată în anul 2001, are sediul în Năvodari, județul Constanța, iar obiectul de activitate este „comerț cu ridicata al combustibililor solizi, lichizi și gazoși al produselor derivate”.
 
În anul 2023, JT Grup Oil SA a înregistrat o cifră de afaceri în valoare de peste 220 de milioane de lei, un profit de peste cinci milioane de lei și 35 de angajați.
 
Conform termene.ro, acționarul majoritar este Jean Paul Tucan, iar minoritari sunt: Aldea Bogdan Florin, acționari persoane fizice și acționari persoane juridice/fizie.
 
Administratorii sunt Aldea Bogdan Florin, Barbu Anca Georgiana și Tucan Alexandra-Maria.

Potrivit licitatiapublica.ro, JT Grup Oil SA are 189 de cumpărări directe încheiate, din care 139 au legătură cu județul Constanța. Printre autoritățile contractante se numără Serviciul Public de Salubrizare Corbu, Primăria Mihai Viteazu, Serviciul Comunitar de Utilități Publice Albești etc. Cel mai vechi contract datează din 11 octombrie 2018.
 
Pentru documentarea acestui articol s-au folosit informații și de pe platforma termene.ro.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

 
Citește și:
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii