Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:07 25 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tribunalul Constanța îi permite lui Petre Neacșa, director în Ministerul Transporturilor, să părăsească arestul la domiciliu. Condiții

ro

27 Jul, 2021 00:00 1949 Marime text
 
  • Ministrul Lucian Bode a declarat, luni, într-o conferinţă de presă susţinută la Cernavodă, că a fost constituit un grup de lucru interministerial pentru elaborarea unui proiect de act normativ care să ducă la preluarea ARSVOM de la Ministerul Transporturilor la Ministerul de Interne.
 
  • Ministrul Lucian Bode a declarat că este vorba de un proces de restructurare, dar nicidecum nu se pune problema desfiinţării ARSVOM.
 
Petre Neacșa, director al Direcției economice din cadrul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, cercetat de DNA Constanța pentru luare de mită, poate părăsi arestul la domiciliu, în anumite condiții!
 
Tribunalul Constanța i-a admis cererea lui Petre Neacșa privind părăsirea imobilului în care îşi execută măsura preventivă a arestului la domiciliu, respectiv municipiul Râmnicu Vâlcea (...) în data de 05.08.2021 în intervalul orar 14.00-18.30 pentru a se prezenta la Cabinet avocat Ioana Focşa între orele 14.00 -16.00 şi la Cabinet Avocat Virgil Sisu între orele 16.30 -18.30 pentru a putea lua legătura cu apărătorii săi aleşi, în vederea pregătirii apărării.
 
„Permite inculpatului Neacşa Petre de a părăsi imobilul în care îşi execută măsura preventivă a arestului la domiciliu, respectiv municipiul Râmnicu Vâlcea, str.Dealul Malului nr.68, judeţul Vâlcea, în data de 05.08.2021 în intervalul orar 14.00-18.30 pentru a se prezenta la Cabinet avocat Ioana Focşa între orele 14.00 -16.00 şi la Cabinet avocat Virgil Sisu între orele 16.30 -18.30 pentru a putea lua legătura cu apărătorii săi aleşi, în vederea pregătirii apărării“, potrivit minutei judecătorești.
 
Decizia Tribunalului Constanța nu este definitivă
 
Potrivit DNA, în contextul în care Agenția Română de Salvare a Vieții Omenești pe Mare a achiziționat, „cu fraudarea legislației primare în materie și la prețuri supraevaluate un număr de patru nave (trei de salvare și una de depoluare) în valoare de aproximativ 85.000.000 lei (fără TVA), inculpatul Neacșa Petre, în calitatea menționată mai sus, ar fi primit de la unul dintre oamenii de afaceri, beneficiari ai contractelor de achiziție publică, suma de 460.000 lei“.
 
„Concret, în perioada septembrie 2020 – mai 2021, inculpatul ar fi primit banii respectivi pentru a asigura, prin intermediul Direcției pe care o conducea, fondurile necesare achiziționării ambarcațiunilor respective“, se mai arată în ancheta DNA Constanța.
 
Daniel Manole, fostul director al Agenției Române de Salvare a Vieții Omenești pe Mare (ARSVOM), este suspectat de constituire a unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit și de luare de mită.
 

Potrivit DNA, în perioada septembrie-noiembrie 2020, inculpatul Manole Daniel, în calitatea menționată mai sus, împreună cu ceilalți inculpați ar fi constituit un grup infracțional care ar fi avut ca scop achiziția, cu fraudarea legislație primare în materie, de către instituția pe care o conducea primul inculpat a unui număr de patru nave (trei de salvare și una de depoluare) în valoare de aproximativ 85.000.000 lei (fără TVA).
 
„Din cercetările efectuate până în prezent, a rezultat că în cele patru contracte încheiate sunt prevăzute clauze defavorabile achizitorului, în sensul că A.R.S.V.O.M. este obligată să plătească pentru cele patru nave mai mult de jumătate din valoarea lor, ca avans, restul banilor fiind plătiți la recepția finală.
 
De menționat este faptul că, societatea câștigătoare a licitației doar „ar fi mimat” construcția acelor nave, în realitate acestea fiind achiziționate la jumătate de preț de la o societate comercială din Estonia. Pentru contribuția sa, inculpatul Manole Daniel ar fi fost recompensat cu un procent de aproximativ 3% (cca. 2.000.000 lei) din sumele plătite de A.R.S.V.O.M. către societatea care a livrat navele“, se mai artă în ancheta procurorilor.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:
 
Lucian Bode
„Nicidecum nu se pune problema desfiinţării ARSVOM” (video)

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii