Tribunalul Constanța l-a condamnat la închisoare pe un bărbat acuzat că a încercat să dea mită unui polițist! Ar fi fost prins la volanul unui BMW drogat și fără permis
Tribunalul Constanța l-a condamnat la închisoare pe un bărbat acuzat că a încercat să dea mită unui polițist!
13 Feb, 2025 17:00
ZIUA de Constanta
172
Marime text
Un bărbat acuzat că ar fi încercat să ofere mită unui agent de poliție, după ce ar fi fost oprit în trafic, în localitatea Murfatlar din județul Constanța, a primit, în primă instanță, o condamnare cu închisoare.
Anchetatorii spun că Irizea Virgil nu poseda nici permis de conducere și că pentru această „greșeală” ar fi vrut să ofere polițistului suma de 400 de lei. Mai mult în urma unui drugtest, bărbatul ar fi ieșit pozitiv la amfetamină.
La sfârșitul lunii ianuarie, Tribunalul Constanța l-a condamnat pe bărbatul aflat în arest la domiciliu la 2 ani de închisoare.
MINUTA
Tip soluție: Condamnare fără acord de recunoaştere
Solutia pe scurt: În baza art. 290 alin. 1 C.pen. rap. la art. 396 alin. 1, 2 şi 10 C.proc.pen. Condamnă pe inculpatul IRIZEA VIRGIL, la pedeapsa închisorii de 2 ani pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită (faptă săvârşită la data de 27.09.2024). În baza art. 60 C.pen., Dispune executarea pedepsei închisorii în regim de detenţie. În baza art. 72 alin. 1 C.pen. rap. la art. 404 alin. 4 lit. a C.proc.pen. Deduce din pedeapsa aplicată inculpatului durata reținerii, a arestării preventive şi a arestului la domiciliu de la data de 01.10.2024 la zi. În baza art. 399 alin. 1 C.proc.pen. Menţine măsura preventivă a arestului la domiciliu luată faţă de inculpat, urmând ca aceasta să fie verificată din nou cel târziu la data de 23.03.2025. În baza art. 290 alin. 5 C.pen. şi art. 112 alin. 1 lit. b C.pen. Confiscă de la inculpat suma de 400 de lei cu privire la care prin ordonan?a din data de 22.10.2024 s-a dispus instituirea sechestrului asigurător. În baza art. 404 alin. 4 lit. c C.proc.pen. Menţine măsura asiguratorie instituită în cauză. În baza art. 274 alin. 1 C.proc.pen. Obligă pe inculpatul IRIZEA VIRGIL la plata către stat a sumei de 1.500 lei cu titlu de cheltuieli judiciare. Cu apel în 10 zile de la comunicare. Pronunţată azi, 23.01.2025, prin punerea la dispoziţie a soluţiei prin mijlocirea grefei instanţei.
Document: Hotarâre 46/2025 23.01.2025
Soluția a fost contestată de inculpat, iar cazul a ajuns în atenția Curții de Apel Constanța, care, potrivit portalului instanțelor de judecată, ar putea lua o decizie definitivă în aprilie 2025.
Ce acuzații revin în sarcina inculpatului
Prin actul de sesizare a instanţei s-au reţinut următoarele:
La data de 27.09.2024, în jurul orei 18:09, echipajul de poliție format din subinspector de poliție (...), agent de poliție (...) și agent de poliție (...), toți din cadrul Poliției Orașului Murfatlar, fiind în exercitarea atribuțiilor de serviciu, au executat o acțiune specifică la regimul rutier pe raza orașului Murfatlar, în baza unui plan de acțiune.
În jurul orei 18.09, în timp ce efectua opriri în trafic în cadrul unui filtru rutier, în orașul Murfatlar la intersecția străzilor ##### Dobrogei cu strada Muzeului, agentul de poliție (...) a efectuat semnal regulamentar de oprire conducătorului auto I.V., care se deplasa cu autoturismul marca BMW.
Împreună cu inculpatul I.V. în autoturism se mai aflau numiții (...) și (...).
Momentele ulterioare opririi în trafic cuprinse în intervalul orar 18.09-18.13 au fost înregistrate cu body-cam din dotare de către agentul de poliție.
În înregistrarea video se observă faptul că, în timp ce se afla lângă portiera stânga față a autoturismului său, în momentul imediat următor coborârii de la volan, inculpatului I.V. – conducătorul autoturismului i se solicită de către agentul de poliție să prezinte ,,permisul și buletinul’’.
Numitul I.V. îi spune agentului de poliție că ,,doar ce am scăpat tot de la mașină”, încercând să introducă în fața polițistului cu mâna dreaptă două bancnote cu cupiura de 200 lei îndoite, printre documentele mașinii.
Sesizând gestul explicit de mituire făcut de conducătorul auto și anume introducerea unei sume de bani printre documentele ce urmau a-i fi remise, precum și faptul că I.V. precizase că nu deține permis de conducere, agentul de poliție l-a invitat pe I.V. la autoturismul de poliție, aflat la circa 20 de metri, unde se mai aflau subinspector de poliție (...) și agent de poliție (...).
Până la autoturismul de poliție le-a venit în întâmpinare subinspector de poliție (...).
În momentul întâlnirii colegului său, agentul de poliție (...) i-a spus inculpatului să țină și banii aceia pe care a vrut să-i dea, inculpatul confirmând că îi va ține.
Aceștia și-au continuat deplasarea, iar lângă autoturismul de poliție, în prezența subinspectorului (...) și a agentului de poliție (...), agentul de poliție (...) i-a solicitat inculpatului să pună pe capota autoturismului de poliție tot ceea ce are asupra lui, inclusiv documentele mașinii conduse și a bancnotelor.
Aici, subinspector de poliție (...) l-a întrebat pe agentul de poliție (...), în prezența lui (...), dacă inculpatul a vrut să-i dea bani, aspect confirmat de agentul de poliție.
După ce a pus pe capota autoturismului tot ce avea asupra sa și i s-a efectuat un scurt control corporal, inculpatul a fost întrebat de către agentul de poliție (...) pentru ce erau acei bani.
Cu această ocazie, inculpatul I.V. a precizat că banii erau pentru că ,,a greșit și am vrut să-mi repar greșeala”.
Lucrătorii de poliție din cadrul Poliției Orașului Murfatlar, au examinat cele 2 bancnote cu cupiura de 200 lei, identificând seriile acestora.
În continuare, s-a procedat la ridicarea celor două bancnote în vederea continuării cercetărilor.
Ulterior, fiind testat cu aparatul Drager drugtest, numitul I.V. a ieșit pozitiv la ,,amfetamină”, conform testului nr. (...), fapt pentru care a fost condus la Spitalul Județean Constanța în vederea recoltării de probe biologice de sânge.
În urma vizionării imaginilor audio-video surprinse de camera video tip „body worn cam”, purtată de agentul de poliție (...), a fost întocmit procesul verbal de redare din data de 30.09.2024, iar organele de poliție judiciară din cadrul DGA – Serviciul (...) Anticorupție Constanța s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunii de dare de mită, prev. de art. 290 alin. 1 C.pen.
Ce a declarat suspectul
Fiind audiat în calitate de suspect la data de 01.10.2024, I.V. a declarat că:
,,În ziua de 27 septembrie 2024, în jurul orei 18:00, conduceam autoturismul fiului meu, marca BMW cu numărul de înmatriculare (...), pe strada Principală, respectiv peste pod, dinspre (...) către centrul orașului Murfatlar și am fost oprit de un echipaj de poliție. Menționez că în mașină mai eram cu doi colegi, însă nu le cunosc numele de familie, pe care trebuia să-i duc acasă.
Un domn polițist pe care îl știam din vedere mi-a solicitat permisul de conducere și actele mașinii și eu i-am spus că nu dețin permis de conducere și, în acest timp, am scos cartea de identitate a mașinii în care am introdus suma de 400 de lei pentru polițist, în scopul de a mă lăsa în pace. Domnul polițist a văzut banii și mi-a adus la cunoștință că totul a fost filmat cu camera care era montată pe uniforma sa.
Am fost dus la sediul poliției și, ulterior am fost lăsat acasă. Ceilalți doi martori cred că au văzut când am oferit banii domnului polițist.
Recunosc acuzația ce mi se aduce, respectiv că am oferit suma de 400 de lei, cu titlu de mită, unui domn polițist pentru a nu constata că nu am permis de conducere.”
Fiind audiat în calitate de inculpat, I.V. și-a menținut declarația dată în calitate de suspect.
Din probele administrate rezultă fără dubiu că inculpatul a săvârșit infracțiunea pentru care este cercetat.
Sursa text: Rejust.ro
Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale, reţinerea, arestarea preventivă sau trimiterea în judecată reprezintă etape şi măsuri în cadrul procesului penal, reglementate de Codul de procedură penală, care nu pot în nicio situaţie să înfrângă prezumţia de nevinovăţie de care se bucură oricare justiţiabil.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și:
Știri România Circula cu o mașină furată! Nereguli grave au dus la reținerea unui șofer
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii