Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
14:47 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tribunalul Constanța, șapte ani de închisoare pentru evaziune fiscală

ro

12 Feb, 2021 13:16 2673 Marime text

 
  • Trimis în judecată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanta, un bărbat din Piața Chiliei, bănuit de evaziune fiscală, a fost condamnat azi la șapte ani de închisoare.
 
Decizia nu este definitivă.
 
Instanța a admis acţiunea civilă a părţii civile ANAF, DGFP Constanţa, SAF – AIF Constanţa și a obligat pe inculpat la plata prejudiciului în cuantum de 672.162 lei, precum şi dobânzile şi penalităţile de întârziere calculate la această sumă potrivit Codului de procedură fiscală.
 
Cel în cauză nu se află pentru prima dată în atenția magistraților!
 
În 2011, bărbatul a fost trimis în judecată, într-un alt dosar, alături de alte 20 persoane, pentru şantaj, participaţie improprie la folosirea creditului societăţii în interes contrar acesteia, şi participaţie improprie la evaziune fiscală, toate în formă continuată, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave.
 
În martie 2017, aproape toţi inculpaţii au fost condamnaţi de Curtea de Apel Constanța la câte trei ani de închisoare, cu execpţia unuia care a primit doi ani de închisoare. De menţionat că din totalul pedepselor cinci au fost suspendate sub supraveghere, restul fiind cu executare.
 
Pe scurt, este vorba despre dosarul în care un afacerist local, fost om al legii, le-ar fi înmânat indivizilor două milioane de euro, în condiţiile în care el ar fi împrumutat de la aceştia 800.000 de euro.
 
Cu privire la acest dosar, probatoriul administrat în cauză pe parcursul urmăririi penale a relevat că, în perioada cuprinsă între luna ianuarie 2009 şi luna august 2010, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, individual sau în grupuri, inculpaţii au constrâns-o în mai multe rânduri pe partea vătămată (...) să le remită în folosul lor injust mari sume de bani ca urmare a unor împrumuturi (ca debit şi dobânzi „cămătăreşti”), prin proferarea de ameninţări cu moartea sau cu acte de violenţă (în mod direct sau telefonic) la adresa părţii vătămate, a membrilor familiei sau a cunoscuţilor acesteia ori prin agresiuni efective asupra părţii vătămate şi provocarea de numeroase distrugeri la punctul de lucru al societăţii administrate de aceasta.

 
În modalitatea de împrumut tip „suveică”, în sensul că fiecare creditor aducea la scadenţă un nou creditor rudă de-a sa care o împrumuta pe partea vătămată exact cu suma reprezentând dobânda „cămătărească”, în perioada 2005 – 2010, sumele de bani primite cu titlu de împrumut de partea vătămată (...) de la inculpaţi şi familiile acestora au totalizat 6.176.467 lei, adică peste 1,5 milioane de euro, iar în aceeaşi perioadă, partea vătămată a restituit în maniera expusă şi condiţiile ilicite create dublul sumei, în concret 12.080.118 lei, reprezentând atât sumele de bani împrumutate, cât şi sume în plus, nedatorate licit, practic sumele restituite în plus, fără credit iniţial, totalizând 5.903.651 lei.
 
De asemenea, inculpaţii au determinat-o cu intenţie pe partea vătămată (...) să folosească, fără vinovăţie, în interesul lor ilicit suma totală (un calcul devãlmaş) de 825.119,35 lei din fondurile S.C. (...) SRL, respectiv suma de 292.077,11 lei din fondurile firmei
 
Totodată, inculpaţii au determinat-o pe aceeaşi parte vătămată, ca în calitate de administrator al (...), să reţină şi să nu verse către organele statului sumele de bani reprezentând impozite sau contribuţii cu reţinere la sursă, în termen de 30 de zile de la data scadentă, deşi societăţile au avut încasări suficiente pentru plata acestor sume, prin aceste acţiuni cauzând bugetului consolidat al statului un prejudiciu total de 78.035 lei.
 
Pe de altă parte, inculpata (...) a indus în eroare (împreună cu (...) - soţul său) pe partea vătămată (bancă), cu ocazia încheierii la data de 08.07.2008 a unui contract de credit, prin folosirea cu intenţie în acest scop a unor documente falsificate, care atestau calitatea nereală a acesteia ca angajat – condiţie esenţială de încheiere/executare a contractului de creditare, astfel încât a provocat un prejudiciu de 119.295 euro şi 1.015,24 lei.
 

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii