Tribunalul deschide azi dosarul pentru parcarea de la Gara Constanța. Se așteaptă rezultatul expertizei
Tribunalul deschide azi dosarul pentru parcarea de la Gara Constanța. Se așteaptă rezultatul expertizei
17 Jan, 2023 00:00
ZIUA de Constanta
1623
Marime text
- Expertiza a fost încuviințată în cauză de la începutul anului trecut.
- În proces, Primarul Municipiului Constanța și, totodată, Municipiul Constanța prin Primar, în calitate de reclamanți, solicită suma totală de 122.595,76 de lei de la Paraschiva Barbu.
- Suma reprezintă, potrivit municipalității, banii pe care aceasta ar trebui să îi achite pentru că ar fi schimbat destinația terenului de lângă gară.
- În primă instanță, Judecătoria Constanța hotărâse să respingă ca neîntemeiată cererea de chemare în judecată formulată de municipalitate.
În cauză, se așteaptă raportul de expertiză încuviințat de instanță de la începutul anului trecut.
Este vorba despre dosarul 31099/212/2015, aflat acum rolul Secției I Civile a Tribunalului Constanța, și în care părți sunt reclamanții Primarul Municipiului Constanța și, respectiv, Municipiul Constanța prin Primar, Paraschiva Barbu – în calitate de pârât și compania Extravacanța Tour SRL, în calitate de intervenient accesoriu în interesul pârâtei.
În primă instanță, Judecătoria Constanța hotărâse să respingă ca neîntemeiată cererea de chemare în judecată formulată de municipalitate.
În apel, judecătorii au pus în discuția contradictorie a părților necesitatea efectuării unei noi expertize evaluatorii menită să stabilească diferența de preț cu privire la suprafața de teren de 150 mp, „avându-se în vedere funcţiunea iniţială respectiv funcţiunea la nivelul anului 2012“.
În prezent, se așteaptă raportul expertizei, după ce proba a fost încuviințată de judecătoril
Ce s-a întâmplat în primă instanță
Amintim că, în proces, Primarul Municipiului Constanța și, totodată, Municipiul Constanța prin Primar, în calitate de reclamanți, solicită suma totală de 122.595,76 de lei de la Paraschiva Barbu.
Suma reprezintă, potrivit municipalității, banii pe care aceasta ar trebui să îi achite pentru că ar fi schimbat destinația terenului de lângă gară.
Cazul se află pe rolul instanțelor din 2015, în prezent fiind în atenția Secției I Civile a Tribunalului Constanța.
Așa cum precizam în edițiile anterioare, în minuta Hotărârii nr. 4923/2021 a Judecătoriei Constanța se arată că instanța „respinge excepția prescripției, invocată de pârâtă prin întâmpinare, ca neîntemeiată“.
Totodată, instanța „respinge cererea de chemare în judecată ca neîntemeiată. Admite cererea de intervenție accesorie în interesul pârâtei a SC Extravacanța Tour SRL“.
Reclamanții – municipalitatea – au fost obligați la plata cheltuielilor de judecată către Paraschiva Barbu, în cuantum de 3.000 de lei, reprezentând onorariu avocat.
„Diferență de preț schimbare destinație imobil“
În Hotărârea nr. 4923/2021, citată pe Jurindex, se arată că „prin cererea de chemare în judecată înregistrată pe rolul Judecătoriei Constanța la data de 21.12.2015, (...) reclamanții Primarul Municipiului Constanța și Municipiul Constanța prin Primar au solicitat instanței ca, prin hotărârea ce o va pronunța în contradictoriu cu pârâta Barbu Parschiva să dispună obligarea acesteia din urmă la plata sumei de 98.867,55 lei + TVA, respectiv suma totală de 122.595,76 lei, reprezentând diferență de preț schimbare destinație imobil teren situat în zona gară CFR în suprafață de 6.020,39 lei mp atribuit în compensare prin dispoziția de primar nr. 3694/2002 având destinația inițială de parcare, spații verzi și pentru care a fost emisă AC nr. 887/30.06.2011 pentru aprobare «construire imobil parter sală așteptare călători, cu facilități diverse» pentru suprafața de 150 mp, precum și cheltuielile de judecată ocazionate de prezentul litigiu“.
În motivarea acestei cereri, se arată că terenul respectiv se afla printre suprafețele acordate în compensare prin Dispoziția de primar 3964/2002 (la vremea respectivă, primar era Radu Mazăre) către Cocăneanu Constantin Ioan Dumitru, acesta din urmă vânzându-l ulterior Paraschivei Barbu.
De asemenea, reprezentanții primăriei au precizat că, la momentul acoirdării terenurilor către Cocăneanu prin dispoziția de primar, acestuia i s-ar fi pus în vedere că dacă dorește să schimbe destinația unora dintre terenurile respective, există obligația pentru proprietar ca schimbarea destinației să se efectueze cu plata unei diferențe de preț, rezultată din reevaluarea terenului în raport de noua destinație.
Mai departe, se arată în documentul citat pe www.rolii.ro, că legat de „suprafața de 150 mp au arătat reclamanții faptul că s-a procedat la schimbarea destinației inițiale a acesteia, respectiv prin AC nr. 887/30.06.2011 s-a solicitat și s-a autorizat construire imobil parter, sală așteptare cu facilități diverse, procesul-verbal de recepție definitivă a lucrărilor autorizate fiind perfectat în data de 21.12.2012, sub nr. 1122“.
Diferență de valoare de circa 21.900 de euro
„Astfel, în raport de schimbarea de destinație a imobilului și concordant dispoziției Primarului nr. 330/03.02.2014 au fost demarate procedurile pentru stabilirea și obținerea diferenței de preț, sens în care pârâta a fost invitată la mediere, potrivit comunicării din data de 13.03.2014, în data de 25.03.2014 fiind întocmit procesul-verbal nr. 1/25.03.2014 prin care pârâta și-a manifestat acordul de principiu pentru plata diferenței de preț, stabilindu-se ca aceasta să fie determinată printr-o expertiză ce urma a se efectua de Primăria Municipiului Constanța“, potrivit hotărârii citate pe Portalul Național al Jurisprudenței.
În continuare, s-a mai arătat în proces că a fost efectuat un raport de expertiză evaluare a proprietății imobiliare, „potrivit căruia a fost determinată diferența de valoare urmare schimbării de destinație, la suma de 21.900 euro“.
„Au mai arătat reclamanții că urmare efectuării raportului de expertiză, pârâta a fost invitată la Comisia de vânzare în vederea stabilirii modalității de plată a diferenței de preț, însă pârâta a precizat că contestă procedura de renegociere“, confdorm sursei citate.
În replică, Paraschiva Barbu a solicitat, prin avocații săi, respingerea cererii primăriei, invocând excepția prescripției materiale, potrivit căreia ar fi expirat termenul până la care municipalitatea se putea adresa instanței de judecată.
Totodată, aceasta a mai arătat că „simpla participare la o mediere nu este calificată drept o recunoaștere a pretențiilor“.
La rândul său, compania Extravacanța Tour a solicitat să intervină în proces, în interesul Paraschivei Barbu.
În primă instanță, la finalul dezbaterilor, Judecătoria Constanța a decis să respingă acțiunea municipalității.
Rămâne de văzut ce decizie vor lua judecătorii de la Tribunal la finalul analizării apelului declarat în cauză.
Procesul este programat să se desfășoare începând cu ora 9.00, fiind amânat din luna octombrie 2022.
Sursa documentare: www.rolii.ro, Portalul Instanțelor de Judecată
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și
Decizie definitivă, la Tribunal, cu privire la două terenuri din centrul Constanței, vizate de Dosarul Retrocedărilor
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii