Ultima oră! Dosarul Retrocedărilor. Statul Român, autorizat să intervină în uraganul imobiliar „dezlănţuit“ în Capitală! Sunt vizate aproape 50 de terenuri
Ultima oră!: Dosarul Retrocedărilor. Statul Român, autorizat să intervină în uraganul imobiliar „dezlănţuit“
14 Jan, 2022 09:39
ZIUA de Constanta
2821
Marime text
Foto cu rol ilustrativ din Arhiva ZIUA de Constanţa
- La finalul acestui mega-proces de recuperare a terenurilor, hotărârea pe care o va pronunța în cauză Tribunalul București va putea fi atacată de oricare dintre părțile nemulțumite, procesul urmând să continue, în această situaţie, la Curtea de Apel Bucureşti.
- Decizia a fost pronunțată în dosarul civil cu indicativul 25579/3/2020, aflat pe rolul Secției a V-a Civile a Tribunalului București, în care UAT Municipiul Constanța a chemat în judecată nume binecunoscute pe piața imobiliară din Constanța.
Decizie de ultim moment a Tribunalului București, în procesul deschis de UAT Municipiul Constanța pentru recuperarea a aproape 50 de terenuri vizate de Dosarul Retrocedărilor!
Statul Român prin Ministerul Finanțelor Publice a fost autorizat să intervină în proces, după ce instanța a încuviințat în principiu cererea de intervenție voluntară principală formulată de autoritățile centrale.
Aceeași instanță a decis să respinsă cererea de intervenție voluntară principală formulată de Banca Națională a României, apreciind-o ca inadmisibilă.
Hotărârea de respingere a intervenției BNR poate fi atacată odată cu fondul cauzei.
Decizia a fost pronunțată în dosarul civil cu indicativul 25579/3/2020, aflat pe rolul Secției a V-a Civile a Tribunalului București, în care UAT Municipiul Constanța a chemat în judecată nume binecunoscute pe piața imobiliară din Constanța.
O parte dintre pârâți sunt actori ai Dosarului Retrocedărilor din Constanța, persoane condamnate de instanța supremă din România, alătruri de fostul primar Radu Mazăre, în legătură cu retrocedările dispuse de fostul edil.
În prezent, potrivit Biroului de presă al Primăriei Constanța, în dosarul civil se solicită constatarea nulității absolute privind tranzacțiile ce vizează 49 de terenuri, solicitarea fiind formulată în baza Deciziei penale 32/2019, pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție.
Prin decizia respectivă, Înalta Curte nu numai că a dispus condamnarea la închisoare a persoanelor pe care le-a găsit vinovate de acuzațiile aduse de procurorii anticorupție, dar a decis și desființarea mai multor înscrisuri prin care au fost retrocedați mii de metri pătrați din Constanța.
Reclamant în cauza prezentă este Unitatea Administrativ Teritorială Municipiul Constanța, iar pârâți sunt Georgică Giurgiucanu (condamnat în Dosarul Retrocedărilor), Oana Cucurezeanu (fostă Giurgiucanu), Mihai Camboianu (condamnat în Dosarul Retrocedărilor), Cristian Borcea (condamnat în Dosarul Retrocedărilor), Mihaela Mariana Bocea, Dragoș Emil Săvulescu (de asemenea, condamnat în Dosarul Retrocedărilor), Rodica Cristina Ghionea (Săvulescu), Virgil Călina, dar și compania Habitat și Ambient (vizată de Dosarul Retrocedărilor).
La finalul acestui mega-proces de recuperare a terenurilor, hotărârea pe care o va pronunța în cauză Tribunalul București va putea fi atacată de oricare dintre părțile nemulțumite, procesul urmând să continue, în această situaţie, la Curtea de Apel Bucureşti.
Între timp, următoarea înfăţişare în procesul de la Tribunalul Bucureşti este programată să se desfăşoare la data de 24 februarie 2022.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii