Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
10:19 26 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Un agent de la Penitenciarul Tulcea, condamnat pentru luare de mită. Devenise valetul deţinuţilor

ro

12 Feb, 2020 00:00 5871 Marime text

Un angajat al Penitenciarului Tulcea a fost condamnat de Tribunalul Constanţa la doi ani şi zece luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă, ea putând fi atacată la Curtea de Apel Constanţa. Procurorii susţin că inculpatul a primit, în luna iunie 2019, 100 de euro şi 500 de lei cu titlu de mită pentru a introduce în Penitenciarul Tulcea un pachet cu produse cu efecte psihoactive şi a-l remite unui deţinut anume.
 
Ulterior, agentul de poliţie penitenciară a primit de la un investigator sub acoperire două telefoane mobile marca Freeman cu cartele SIM şi un pachet cu aproximativ 10-15 grame de produse susceptibile a avea efecte psihoactive (substituite cu produse fără efect nociv) împreună cu suma de 2.000 de lei cu titlu de mită pentru a introduce în Penitenciarul Tulcea.
 
Ancheta în acest caz a început aproape de finele anului 2018, când lucrătorii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Tulcea au primit de angajaţii Penitenciarului Tulcea un pliculeţ cu fragmente vegetale de culoare verde şi o bucată de hârtie în care era ambalată o substanţă sub formă de cristale de culoare albă, cu precizarea că acestea ar fi aparţinut unui deţinut aflat la acea dată în Penitenciarul Tulcea.
 
Pe parcursul cercetărilor efectuate în cauză au rezultat indicii cu privire la faptul că mai multe persoane se ocupă cu introducerea în Penitenciarul Tulcea şi distribuţia de produse cu efecte psihoactive („etnobotanice”), telefoane mobile, cartele SIM, carduri de memorie şi alte bunuri interzise a fi deţinute de persoanele private de libertate, printre făptuitori fiind şi agenţi de poliţie penitenciară care, în schimbul introducerii în penitenciar a produselor şi obiectelor interzise, primesc sume importante de la apropiaţi ai deţinuţilor.
 
Conform anchetatorilor, în cursul anului 2019, martorul (...), deţinut în Penitenciarul Tulcea, a observat că, deşi regulamentul închisorii interzice, în interior se găseau diverse produse interzise, respectiv telefoane mobile, produse cu efecte psihoactive („etnobotanice”), pastile pentru creşterea masei musculare, băuturi alcoolice etc. Martorul a aflat că respectivele produse erau comandate de anumiţi deţinuţi care erau în relaţii bune cu agenţi de poliţie penitenciară. Mai precis, deţinuţii le comunicau agenţilor de poliţie penitenciară ce produse doreau sa primească, stabileau un număr de telefon la care agentul sa fie contactat de persoane apropiate deţinuţilor aflate în libertate care, după ce lua legătura cu agenţii, remiteau agenţilor produsele şi sume de bani consistente banii ce reprezentau taxa pentru serviciul oferit (mită).
 
Ulterior certărilor specifice, procurorii au investigat faptele lui Vasile I., care în calitate de agent de poliţie penitenciară, a primit la o dată de la începutul lunii iunie 2019, de la o persoană, prin intermediul unui şofer de microbuz, suma de 100 de euro şi 500 de lei cu titlu de mită pentru a introduce în Penitenciarul Tulcea un pachet cu produse cu efecte psihoactive şi a-l remite unui anume deţinut. Ulterior, agentul de poliţie penitenciară a primit de la un investigator sub acoperire două telefoane mobile marca Freeman cu cartele SIM şi un pachet cu aproximativ 10-15 grame de produse susceptibile a avea efecte psihoactive (substituite cu produse fără efect nociv) împreună cu suma de 2.000 de lei cu titlu de mită pentru a introduce în Penitenciarul Tulcea.
 

Acord de recunoaştere

 
Ajuns în faţa anchetatorilor, agentul de poliţie penitenciară a solicitat încheierea unui acord de recunoaştere a vinovăţiei, iar printr-o ordonanţă DIICOT s-a dispus disjungerea cauzei penale cu privire la două infracţiuni de luare de mită şi a infracţiunii de efectuare fără drept de operaţiuni cu produse cu efecte psihoactive.
 

Decizia Tribunalului Constanţa privind condamnarea agentului de poliţie penitenciară nu este definitivă, ea putând fi contestată la Curtea de Apel Constanţa.
 
Citeşte şi
 
Indemnizaţii de concediu Victorie în instanţă pentru mai mulţi foşti angajaţi ai Penitenciarului Spital Poarta Albă

Tentativă de omor în spaţiul de plimbare al penitenciarului din Tulcea

Un deţinut din Penitenciarul Poarta Albă, amendat după ce a ameninţat cu moartea un gardian


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii