Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
11:46 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Un cunoscut procuror din România, achitat! S-a stabilit primul termen în apel

ro

21 Nov, 2022 12:31 1757 Marime text


Mircea Negulescu, zis și Portocală, fost procuror de la DNA Prahova, acuzat de cercetare abuzivă, participaţie improprie în modalitatea instigării la săvârşirea infracţiunii de inducere în eroare a organelor judiciare și influențarea declarațiilor martorilor, a fost achitat în primă instanță.

Decizia de achitare a fost luată de completul de judecată alcătuit din Lucia Tatiana Rog, Lavinia Valeria Lefterache și Ioana Alina Ilie.

Toate achitările au fost date în baza art. 16 alin. 1 lit. a - fapta nu există. 

Hotărârea privind achitarea a fost contestată la un Complet de 5 Judecători, tot din cadrul Curții Supreme.  

Primul termen în apel a fost stabilit pentru data de 5 decembrie 2022.
 
Mircea Negulescu a fost trimis în judecată de Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, în iunie 2020.

Iată decizia oficială a Curții Supreme

 

„Respinge cererea formulată de inculpatul Negulescu Mircea privind constatarea nulității absolute a actului de sesizare și a tuturor actelor de urmărire penală efectuate în cauză. În baza art. 396 alin. 5 rap. la art. 16 alin. 1 lit. a C.proc.pen., achită pe inculpatul Negulescu Mircea (fiul lui ....., născut la data de ...., domiciliat în ..., CNP ...) pentru săvârşirea infracţiunii de cercetare abuzivă, prev. de art. 280 alin. 2 C.pen. cu aplicarea art. 35 alin. 1 C.pen. În baza art. 396 alin. 5 rap. la art. 16 alin. 1 lit. a C.proc.pen., achită pe inculpatul Negulescu Mircea pentru participaţie improprie în modalitatea instigării la săvârşirea infracţiunii de inducere în eroare a organelor judiciare, prevăzută de art. 47 C.pen., raportat la art. 268 alin. 1 C.pen. cu aplicarea art. 52 C.pen. În baza art. 396 alin. 5 rap. la art. 16 alin. 1 lit. a C.proc.pen., achită pe inculpatul Negulescu Mircea pentru săvârşirea infracţiunii de influen?area declara?iilor martorilor, prev. de art. 272 alin. 1 C.pen. (în raport cu declaraţia martorei Stroe Cecilia Cristina). În baza art. 396 alin. 5 rap. la art. 16 alin. 1 lit. a C.proc.pen., achită pe inculpatul Negulescu Mircea pentru săvârşirea infracţiunii de influențarea declarațiilor martorilor, prev. de art. 272 alin. 1 C.pen. (în raport cu declaraţia martorului Alexe Răzvan). În baza art. 396 alin. 5 rap. la art. 16 alin. 1 lit. a C.proc.pen., achită pe inculpatul Negulescu Mircea pentru săvârşirea infracţiunii de influențarea declarațiilor martorilor, prev. de art. 272 alin. 1 C.pen. (în raport cu declaraţia martorului Vaida Mihai Florian). În baza art. 397 alin. 1 raportat la art. 25 alin. 1 C.proc.pen., respinge acţiunea civilă formulată de partea civilă Cosma Vlad Alexandru ca neîntemeiată. Cheltuielile judiciare ocazionate cu soluţionarea cauzei în fond rămân în sarcina statului. Onorariul cuvenit apărătorului desemnat din oficiu, în cuantum de 1884 lei, rămâne în sarcina statului şi se suportă din fondurile Ministerului Justiţiei. Cu drept de apel în 10 zile de la comunicarea hotărârii. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 31 octombrie 2022“.


 
În iunie 2021, Înalta Curte a admis cererea de schimbare a încadrării juridice formulată de către reprezentantul Ministerului Public.
 
Astfel, instanța a dispus schimbarea încadrării juridice din infracțiunile de: cercetare abuzivă, o infracțiune de influențarea declarațiilor, (cu referire la Ușurelu Petrică) şi participație improprie la inducerea în eroare a organelor judiciare sub modalitatea instigării în formă continuată (...), în infracțiunile de: cercetare abuzivă - fapte constând în determinarea/constrângerea martorilor Stroe Cecilia, Alexe Răzvan, Vaida Mihai, Chiru Marius, Neculcea Dan, Preda Eduard şi Urzeală Petrică de a da declarații nereale şi participaţie improprie în modalitatea instigării la inducerea în eroare a organelor judiciare (...) în raport de obţinerea denunţului formulat de martorul Uşurelu Petrică.
 
Totodată, Curtea Supremă a dispus readministrarea întregului probatoriu testimonial administrat în faza de urmărire penală.
 
În dosar au fost acordate 24 de termene de judecată.

 

„În fapt, în urma probatoriului administrat s-a constatat că inculpatul, în calitate de procuror de caz într-un dosar al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, ar fi ticluit probe nereale prin construirea unui scenariu mincinos, respectiv obţinerea unui denunţ de la o persoană deja cercetată în acelaşi dosar şi consemnarea de declaraţii nereale sub pseudonim de la mai multe persoane, ar fi realizat acţiuni de determinare prin constrângere morală asupra a patru persoane, trei dintre acestea fiind audiate atât cu identitate protejată, cât şi cu identitate reală, să dea declaraţii mincinoase, totul în scopul de a proba existenţa unor fapte de evaziune fiscală şi coruperea alegătorilor şi de a atrage răspunderea penală a unei persoane nevinovate pentru fapte imaginare“, precizează anchetatorii - conform stiri.tvr.ro, care citează agerpres.

 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii