Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:20 17 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Un fost maistru militar, condamnat pentru că a făcut instrucţie forţată cu vecinii din bloc. Judecătorii au motivat decizia

ro

13 Aug, 2019 00:00 2961 Marime text

Judecătorii din Tribunalul Militar Cluj şi-au motivat decizia prin intermediul căreia au dispus condamnarea în primă instanţă la 11 luni de închisoare cu suspendare a militarului acuzat că a făcut instrucţie forţată cu vecinii din bloc şi că ar fi lovit un poliţist.

În actul de sesizare a instanţei, procurorii militari arată că „în seara zilei de 30.07.2017, în jurul orelor 20.40, în urma unei sesizări prin serviciul de urgenţă 112, un echipaj de ordine şi siguranţă publică din cadrul Secţiei 2 Poliţie Cluj Napoca, s-a deplasat la un incident care a avut loc pe (..) din mun. Cluj Napoca“.

„Cu această ocazie s-a constatat că maistru militar clasa a IV-a (…), la acea dată angajat al UM (…) Cluj Napoca, adresa injurii şi ameninţări persoanelor din imobil, lovind cu pumnii şi picioarele uşa de acces la apartamentul 1. Echipajul de poliţie a încercat să-l calmeze pe militar însă acesta, în vădită stare de ebrietate, l-a îmbrâncit la un moment dat pe agentul şef de poliţie (…), iar acesta a căzut pe scările imobilului de la un nivel la altul, suferind leziuni traumatice care au necesitat pentru vindecare 2-3 zile de îngrijiri medicale“, potrivit rechizitoriului.

Ca stare de fapt se reţine că, în seara zilei de 30 iulie 2017, în jurul orei 20,40, inculpatul (…) a provocat scandal pe scara blocului unde locuia. După cum rezultă din declaraţiile martorilor audiaţi în cauză, inculpatul asculta muzică în apartamentul său la un volum ridicat şi în momentul în care a bătut la uşa lui pentru a-i solicita să dea muzica mai încet, acesta a devenit recalcitrant, agitat şi a început să ridice tonul la ei. Mai departe, inculpatul a ieşit pe casa scării, doar într-o pereche de boxeri şi a început să lovească cu pumnul în uşa apartamentului nr.11 unde locuiesc martorii (…) şi adresându-i acesteia din urmă şi martorei (…) expresii cu caracter obscen.

La faţa locului a sosit o patrulă de poliţie constituită din partea vătămată agent şef adjunct de poliţie (…) şi colega acestuia (…), ambii din cadrul secţiei 2 Poliţie Cluj-Napoca. Aceştia au intervenit pentru restabilirea ordinii şi liniştii publice în (…) şi încătuşarea inculpatului care devenise extrem de agresiv potrivit declaraţiilor părţii vătămate şi a martorilor oculari. Agentul de poliţie (…) a fost nevoit să folosească mijloacele din dotare, inclusiv spray lacrimogen pentru a-l calma pe inculpat, însă nereuşind acest lucru a fost nevoit într-un final să-l încătuşeze. La un moment dat, în timp ce coborau scările pentru a-l însoţi la maşina poliţiei parcată în curte, acesta l-a împins pe agentul de poliţie (…), care a căzut pe scări şi în urma acestei căzături s-a lovit la degetul mic al mâinii drepte, precum şi la piciorul drept, suferind leziuni corporale.

Tot în urma căzăturii pe scări, partea vătămată declară că i s-a fisurat ecranul staţiei emisie-recepţie ce o avea asupra lui şi s-a desprins dispozitivul de fixare. Imediat după aceea a solicitat prin staţie sprijin de la toate echipajele din apropiere pentru a se deplasa la faţa locului unde era agresat fizic de inculpat.

Potrivit raportului de constatare medico-legală nr.4439/II/a/106 din 18.09.2017 a IML Cluj Napoca, agentul de poliţie (…) a prezentat leziuni traumatice care s-au putut produce prin cădere pe un plan dur cu neregularităţi, în cadrul unei auto sau heteropropulsii în condiţiile stabilite de anchetă, iar leziunile traumatice au necesitat 2-3 zile de îngrijiri medicale. Prin suplimentul la raportul de constatare medico legală şi potrivit medicului legist, leziunile traumatice ale persoanei vătămate au putut necesita 10-11 zile de îngrijiri medicale.


După incidentul din casa scării, fostul militar încătuşat a fost însoţit de cei doi poliţişti în curtea interioară a blocului unde, între timp, au mai sosit câteva maşini de intervenţie ale poliţiei. La scut timp după aceea, inculpatul a fost transportat la sediul Poliţiei Municipiului Cluj Napoca, iar ceva mai târziu la secţia de Psihiatrie a Spitalului Municipal Cluj Napoca pentru a rămâne sub observaţia medicilor psihiatri care să-i determine cauza comportamentului violent şi să-i aplice tratamentul medical corespunzător.

Astfel, inculpatul a fost internat în noaptea de 30/31.07.2017 la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj Napoca –Secţia Clinică Psihiatrie I (acuţi) pentru a fi ţinut sub observaţie de către medicii specialişti. Din actele medicale depuse la dosarul cauzei de către această unitate medicală rezultă că în data de 31.07.2017, la ora 00,32, inculpatul a fost internat cu tulburare de comportament, iar diagnosticul la externare a fost „Utilizare nocivă de alcool pentru sănătate cu tulburare de comportament”.

Inculpatul, fiind audiat în la data de 17 mai 2018 (în faza de urmărire penală), a recunoscut că a provocat un oarecare scandal pe holul blocului unde a locuit la data de 30 iul ie 2017, însă nu a săvârşit acte de violenţă fizică împotriva vecinilor. De asemenea, inculpatul a recunoscut că a lovit cu pumnul de câteva ori în uşa apartamentului nr.11 şi că a adresat unor vecini expresii triviale motivând că se afla sub influenţa băuturilor alcoolice, recunoscând de asemenea şi faptul că a mai fost sancţionat contravenţional şi pentru alte manifestări de natură de a deranja opinia publică. De menţionat faptul că inculpatul a uzat de dreptul de a nu face nicio declaraţie.

Pe data de 4 iunie 2019, Tribunalul Militar Cluj a decis condamnarea maistrului militar cls. a IV-a (r ), la pedepsele de: nouă luni de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de ultraj şi trei luni de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de tulburare liniştii şi ordinii publice. Instanţa a dispus anularea amânării aplicării pedepsei de trei luni închisoare stabilită faţă de inculpat, pentru săvârşirea infracţiunii de ultraj, prin Sentinţa penală nr. 6/14 ianuarie 2019 a Tribunalului Militar Cluj, rămasă definitivă prin neapelare la data de 29.01.2019.

În continuare, Tribunalul Militar Cluj a constatat că cele trei infracţiuni menţionate mai sus sunt concurente şi a decis contopirea lor, în final rezultând pedeapsa de 11 luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere.


Instanţa a admis în parte acţiunea civilă şi a decis obligarea inculpatului să plătească agentului de poliţie suma de 1000 Euro, cu titlu de daune morale.

Decizia Tribunalului Militar Cluj nu este definitivă, ea fiind atacată la Curtea Militară de Apel Bucureşti, instanţă care a stabilit noul termen pentru data de 11 septembrie.

Sursa text: rolii.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii