Un fost primar din județ, trimis în judecată de DNA Constanța, achitat în primă instanță! Când s-ar putea lua decizia finală
Un fost primar din județ, trimis în judecată de DNA Constanța, achitat în primă instanță! Când s-ar putea
17 Sep, 2022 16:04
ZIUA de Constanta
1928
Marime text
- Tribunalul Constanța a decis în primă instanță achitarea Marianei Mircea, instanța concluzionând că nu există probe că fostul edil a săvârşit infracţiunile.
Judecătorii de la Curtea de Apel Constanța au finalizat cercetarea specifică în apelul dosarului în care Mariana Mircea, fost primar al orașului Cernavodă, a fost trimisă în judecată de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul teritorial Constanța, pentru abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.
Conform portalului instanțelor de judecată, Curtea de Apel se va pronunța asupra cauzei la data de 3 noiembrie 2022.
https://portal.just.ro/36/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=11800000000165825&id_inst=36
Oricare va fi decizia curții, aceasta va fi definitivă!
Amintim că prezentul dosar a fost soluționat în primă instanță de judecătorul Lucian Lică, de la Tribunalul Constanța, în sensul achitării Marianei Mircea.
Pe scurt, Tribunalul a reținut că nu există probe că fostul edil a săvârşit infracţiunile.
În motivarea deciziei de achitareinstanța arată, printre altele, că „UAT nu a solicitat nici o expertiză în instanță“ și că „partea civilă nu a suferit niciun prejudiciu ca urmare a executării contractelor și, împotriva evidenței, a ales totuși această manieră de a se manifesta cu privire la solicitarea DNA de constituire parte civilă în cauza de față“.
Procurorii DNA au contestat decizia de achitare la Curtea de Apel Constanța.
Mariana Mircea a fost trimisă în judecată de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul teritorial Constanța, la finele lunii decembrie 2017.
În cauză, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul teritorial Constanța susțin că, în perioada decembrie 2010 - martie 2012, „inculpata Mariana Mircea, în calitate de primar al orașului Cernavodă, județul Constanța, în exercitarea atribuțiilor, a atribuit în mod preferențial și cu încălcarea dispozițiilor legale în materie, unor societăți comerciale agreate, mai multe contracte de achiziții publice (reparații, renovări ale unor clădiri ce aparțin unor instituții publice, construcția unor fântâni arteziene etc.)“.
„În același context, în scopul de a favoriza diverse firme, inculpata Mariana Mircea a creat premisele atribuirii directe a contractelor de achiziție, dând dispoziții subordonaților să fragmenteze lucrările sau serviciile contractate, astfel încât să nu fie depășit pragul valoric de 15.000 de euro prevăzut de dispozițiile art. 19 din OUG nr. 34/2006. Ulterior, inculpata a semnat aceste contracte, a aprobat recepția lucrărilor/serviciilor contractate și a dispus plata acestora (în unele cazuri, lucrările nu au fost realizate conform proiectului). Urmarea acestor demersuri infracționale a fost prejudicierea patrimoniului orașului Cernavodă cu suma totală de 1.078.384 de lei, concomitent cu obținerea unui folos necuvenit pentru firmele care au contractat lucrările în condițiile de mai sus, reprezentând sumele încasate“, conform DNA.
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și
=
Avocat trimis în judecată de DNA Constanța! Procesul, amânat
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii