Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:49 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Un fost primar din județul Constanța, trimis în judecată de procurorii Anticorupție! Explicații DNA (RECHIZITORIU)

ro

15 Jul, 2022 00:00 7177 Marime text


 
  • Fermierul care a depus la APIA Constanța cererile de plată a decedat!
  • Fostul primar este acuzat de comiterea în formă continuată (trei acte materiale ) și în forma de participație a complicității a infracțiunii de folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităților Europene.
  • Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 
Procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată a lui Iusein Visel, fostul primar din Dobromir. Fostul primar este acuzat de comiterea în formă continuată (trei acte materiale ) și în forma de participație a complicității a infracțiunii de folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităților Europene.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Constanța.
 
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 
În rechizitoriul întocmit (ce poate fi citit integral accesând secțiunea Documente), procurorii DNA arată că în anii 2007, 2008, 2009, 2010, 2011 și 2012,un fermier, decedat la data de 20.08.2018, a depus la APIA Constanța cereri de plată pentru suprafețele de pășune de pe raza UAT Comuna Dobromir, județ Constanța pe care a declarat că le-a folosit ca fermier proprietar de animale în fiecare dintre anii menționațiׅ.
 
Sursa de finanțare a plăților a fost Fondul European pentru Garantare în Agricultură ( FEGA ) prin Schema de plată unică pe suprafață ( SAPS ), potrivit DNA.
 
Actele de urmărire penală efectuate au relevat că defunctul suspect nu și-ar fi îndeplinit în nici unul dintre anii agricoli pentru care a solicitat plăți directe pe suprafață obligațiile legale imperative de a dovedi dreptul de folosință și utilizarea terenului.
 

Conform procurorilor, „fiecare dintre cererile depuse la APIA, fie nu a fost însoțită de documente, fie a avut documente falsificate care dovedeau folosința terenurilor“.
 

„Este adevărat că (....) (nr. defunctul) a fost proprietar de animale și era îndreptățit la acordarea de plăți directe pe suprafața de pășune, însă acesta nu a fost niciodată în posesia unui act juridic emis în mod legal de către UAT Comuna Dobromir prin care să i se acorde dreptul de a folosi pășunea comunală. Toate adeverințele și contractele pretins emise de către primăria UAT Comuna Dobromir pe care defunctul suspect (....) le-a depus la APIA au reprezentat înscrisuri oficiale integral falsificate prin atestarea în cuprinsul lor a unor împrejurări mincinoase referitoare la terenurile pe care le utiliza“, se mai arată în ancheta celor de la DNA.

 
„Ajutor esențial al unor funcționari din cadrul UAT Comuna Dobromir“
 

„Ca atare, s-a decelat concluzia lipsită de echivoc că (....) a prezentat și folosit în mod repetat înscrisuri oficiale false în fața inspectorilor APIA, demers în urma căruia a obținut pe nedrept fonduri din bugetul UE ( FEGA ). Activitățile infracționale ale inculpatului nu ar fi fost posibile fără implicarea efectivă și ajutorul esențial al unor funcționari din cadrul UAT Comuna Dobromir, cu atribuții vizând întocmirea și semnarea acestor documente. Dacă pentru campaniile agricole din 2007, 2008 și 2009, probatoriul administrat nu a putut duce la înlăturarea prezumției de vinovăție și la stabilirea unei răspunderi concrete în sarcina vreunei persoane fizice, în ceea ce privește campania agricolă din anii 2010, 2011 și 2012 probatoriul administrat a impus concluzia că defunctul suspect a primit un ajutor determinant de la inculpatul Iusein Visel, ajutor în lipsa căruia activitatea infracțională nu și-ar fi atins scopul ( obținerea de fonduri din bugetul UE ), conform rechizitoriului.

 
Foarte important de menționat, procurorii susțin că deși în mod formal, în circuitul eliberării unor documente de tipul celor prezentate și folosite la APIA erau implicați mai mulți funcționari, „singura persoană care decidea cu privire la eliberarea unui înscris ce urma să fie prezentat la APIA de către fermierii din UAT Comuna Dobromir, inclusiv cu privire la cele prezentate de către defunctul, a fost întotdeauna primarul Iusein Visel“.
 

Fostul edil ar fi decis, potrivit DNA, în mod „discreționar“ cu privire la înscrisurile eliberate defunctului, indiferent de hotărârea luată de Consiliul local în anul 2011 (care a aprobat o Anexă cu persoanele îndreptățite la încheierea unor contracte de pășune în anul 2011, pe care inculpatul ar fi „dublat-o“ cu o Anexă proprie, redactată olograf la dictarea sa de către martora (....) și în care a fost inclus și defunctul suspect deși numele acestuia nu se regăsea în lista oficială, aprobată de Consiliul local, a viitorilor beneficiari de contracte de pășunat ) și de informațiile funcționarilor din subordine (...).

 

„Toate înscrisurile poartă semnătura inculpatului și au fost emise la decizia și prin dispoziția inculpatului, aspect care rezultă neîndoios din coroborarea depozițiilor testimoniale și ale suspecților audiați. Împrejurarea că unele dintre înscrisuri sunt semnate prin aplicarea unei ștampile cu impresiunea semnăturii nu prezintă nici o relevanță atâta timp cât, pe de o parte, martorii și suspecții au arătat într-un mod lipsit de echivoc faptul că nici o persoană nu putea obține adeverințe și alt fel de înscrisuri necesare la APIA fără știrea și decizia primarului, inculpatul Iusein Visel, mai mult unul intre martori (....) arătând că ștampila era folosită în toate împrejurările NUMAI de către inculpat“, potrivit DNA.

 

„În această manieră, inculpatul Iusein Visel nu numai că și-a neglijat orice obligație minimală de diligență și responsabilitate față de patrimoniul comunei impusă de atribuțiile funcției, dar a acționat cu nonșalanță în interesul exclusivpersonal al defunctului suspect (....), ajutându-l pe acesta în mod conștient și benevol să obțină fonduri din bugetul Uniunii Europene la care nu era îndreptățit.
 
„Acest ajutor a constat“, se mai arată în actul de sesizare a instanței, „în semnarea și punerea la dispoziția defunctului suspect a unor înscrisuri integral falsificate prin atestarea în cuprinsul lor a unor împrejurări despre avea cunoștință că sunt neadevărate, referitoare la dreptul de folosință și utilizare a terenurilor cu privire la care defunctul suspect (....) a solicitat și obținut plăți directe în campaniile agricole din anii 2010, 2011 și 2012“.

 
Rechizitoriul procurorilor DNA poate fi citit integral accesând secțiunea Documente).

 
Facem precizarea că încercat să obținem un punct de vedere cu privire la dosarul penal de la Iusein Visel, însă demersul nostru (apelare telefonică) nu a fost posibilă, sens în care i-am trimis și un mesaj text. În cazul în care Iusein Visel va dori să ne transmită un punct de vedere, acesta va fi publicat în cel mai scurt timp.  
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Viorel Adrian Stan, fostul primar din Techirghiol, are cazierul curat! I s-a admis cererea de reabilitare judecătorească (MINUTĂ)
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii