Un imobil al fostei fabrici de Bere Bragadiru, din Constanța, revendicat în instanță. Ce au decis judecătorii
Un imobil al fostei fabrici de Bere Bragadiru, din Constanța, revendicat în instanță. Ce au decis judecătorii
10 Oct, 2020 00:00
ZIUA de Constanta
4189
Marime text
- Fosta Fabrică de Bere Bragadiru din Constanța a fost revendicată și câștigată în instanță de descendenții familiei Bragadiru.
- Dosarul are indicativul 2159/118/2016, iar în iunie 2019, Curtea de Apel Constanța a luat decizia definitivă în acest proces.
- Fosta Fabrică de Bere Bragadiru a fost naționalizată în temeiul Legii 119/1948 pentru naționalizarea întreprinderilor industriale, bancare, de asigurări, miniere și de transporturi“.
- Într-un alt proces, Tribunalul Constanța a decis recent să anuleze unul dintre articolele Dispoziției Primarului Constanța ce face referire la fosta Fabrică de Bere Bragadiru.
Un astfel de proces este cazul cu numărul 2159/118/2016 al Tribunalului Constanța, încheiat la Curtes de Apel în 2019 și care încă își are ecoul în justiție.
În centrul dosarului cu numărul amintit mai sus s-a aflat un imobil aparținând fostei Fabrici de Bere Bragadiru, din Constanța, devenită Fabrica de Bere Rahova,după schimbarea regimului.
Imobilul a fost revendicat în instanță de descendenții direcți ai membrilor fondatori ai Fabricii de Bere Bragadiru, după cum se arată în actele depuse la dosarul cauzei.
„Bere Bragadiru, totodeauna proaspătă“
Se arată în Hotărârea nr. 2673/2018 a Tribunalului Constanța, citată pe Jurindex, că, prin acțiunea transmisă Tribunalului Constanța, Șerban George Constandaky, alături de ceilalți descendenți ai familiei Bragadiru au solicitat restituirea imobilului situat în Constanța, pe bulevardul Ferdinand, nr. 17.Potrivit instanței de judecată, imobilul reprezintă fosta Fabrică de Bere Rahova, fostă Bragadiru.
De altfel, în epoca vremii, potrivit documentelor ce s-au păstrat de atunci, reclama pentru berea Bragadiru era „Bere Bragadiru, totodeauna proaspătă“.
Pentru a reveni la proces, se arată în hotărârea menționată, citată pe www.rolii.ro, că fabrica de bere a fost naționalizată.
Legea pentru naționalizare întreprinderilor
„Imobilul s-a aflat în proprietatea Fabricii de Bere Bragadiru, din patrimoniul căreia s-a naționalizat, astfel cum rezultă din istoricul de rol fiscal nr. R-S103979/17.01.2016 emis de Serviciul Public de Impozite și Taxe Constanța“, conform sursei citate.În continuare, se arată că „fosta Fabrică de Bere Bragadiru a fost preluată fără titlu valabil, fiind naționalizată de către Statul Român în temeiul Legii 119/1948 pentru naționalizarea întreprinderilor industriale, bancare, de asigurări, miniere și de transporturi“.
Mai mult, se spune în textul citat că, deși legea naționalizării prevedea despăgubirea proprietarilor pentru fabricile ori întreprinderile preluate, „ în speță nu rezultă că s-a achitat vreo astfel de sumă de către Statul Român, ceea ce susține și întărește ideea că fosta Fabrica de Bere Bragadiru a fost preluată fără titlu valabil“.
Totodată, Șerban George Constandaky a arătat în proces că „notificatorii sunt moștenitorii acționarilor Fabricii de Bere Bragadiru. În primul rând, acționarii fostei Fabrici de Bere Bragadiru erau membri ai aceleiași familii la data naționalizării (...), astfel cum rezultă din Lista acționarilor Fabricii de Bere Bragadiru, întocmită la data de 11 iunie 1948“.
Totodată, a mai arătat Constandaky, „notificatorii sunt moștenitorii acționarilor fostei Fabrici de Bere Bragadiru, astfel cum rezultă din certificatele de moștenitor depuse la dosarul administrativ constituit de Primăria Constanța în baza notificării întemeiate pe prevederile Legii nr. 10/2001“.
Notificare din 2001, pe legea 10
De menționat că, încă din anul 2001, descendenții familiei Bragadiru au notificat Primăria Constanța cu privire la fosta fabrică din bulevardul Ferdinand.Totuși, notificarea a rămas fără răspuns, spun descendențiifamiliei, astfel că s-au adresat justiției.
În hotărârea Tribunalului, menționată anterior, se arată că „potrivit certificatelor de moștenitor depuse la dosar, autorii notificării sunt descendenții direcți ai membrilor fondatori ai Fabricii de bere Bragadiru (...), toți membri ai aceleeași familii“.
În același timp, se mai arată în hotărârea instanței, „calitatea de membri fondatori și asociați este dovedită, deopotrivă, cu Statutul societății și jurnalul nr.74 7 5/12.03.1945 întocmit de Tribunalul Iași în dosarul nr.1398/1945“.
În continuare, „potrivit istoricului de rol fiscal nr.R-S (...)/17.09.2015 – f.120-126 vol.I, î n registrul matricol manual S1 R5 din perioada 1942-1950 , la matricola 141, la adresa din Constanța, bulevardul Ferdinand, nr. 17, a figurat Fabrica de bere Bragadiru, cu «imobil construcție masivă din cărămidă, cu planșeu de beton, sistem cubist, cu instalații de calorifer, apă în casă, compus din 3 corpuri de casă, parter și etaj» , fiind expusă pe larg descrierea corpurilor de clădire și a apartamentelor. În continuare, se menționează «Naționalizat conform M. Of. nr.113 din 11 iunie 1948 »“.
Cererea, admisă la Tribunal
În urma deliberărilor, judecătorii Tribunalului Constanța au decis, la finele anului 2018, ca cererea să fie admisă.Se arată în minuta instanței următoarele:
„Admite acţiunea principală şi cererea de intervenţie forţată, formulată în contradictoriu cu pârâtul Municipiul Constanţa prin primar. Obligă pârâtul Municipiul Constanţa prin primar să emită dispoziţie de restituire în natură, către reclamant şi intervenienţi, a imobilelor compuse din construcţie şi cotă parte din teren situate la adresa din mun. Constanţa, bd. Ferdinand nr.17, jud. Constanţa, respectiv: 1. imobilul compus din construcţie situată la parterul şi subsolului corpului A, în suprafaţă de 160,73 mp şi teren în suprafaţă indiviză de 94,40 mp; 2. imobilul compus din construcţie în suprafaţă de 57,77 mp şi teren în suprafaţă indiviză de 26 mp, situat la etajul 2 al corpului A. Constată că reclamantul şi intervenienţii sunt persoane îndreptăţite la măsuri compensatorii în condiţiile Cap.III din Legea nr.165/2013 pentru diferenţa de teren şi construcţii ce nu pot fi restituite în natură, din cadrul imobilului situat în mun. Constanţa, bd. Ferdinand nr.17, jud. Constanţa (fosta Fabrică de bere Rahova, fostă Bragadiru), respectiv pentru: - 562,25 mp teren; - corpul A de construcţie cu regim de înălţime subsol+parter+2 etaje în suprafaţă construită la sol de 232 mp, cu excepţia celor două spaţii construite restituite în natură şi menţionate mai sus; - corpul B de construcţie cu regim de înălţime subsol+parter+2 etaje în suprafaţă construită la sol de 232 mp; - corpul C de construcţie cu regim de înălţime parter+1 etaj în suprafaţă construită la sol de 43 mp“.
Totodată, instanța a obligat „pârâtul Municipiul Constanţa prin primar să emită dispoziţie de acordare a măsurilor compensatorii şi să o înainteze, împreună cu dosarul notificării, către Comisia Naţională pentru Compensarea Imobilelor“.
Curtea a admis apelul
Ulterior, la mijlocul anului 2019, Curtea de Apel Constanța admis apelul declarat în cauză și a făcut următoarele precizări:„ Admite apelul. Schimbă în parte sentinţa apelată în sensul restituirii în natură a imobilului compus din construcţie situată la parter şi subsolul corpului A în suprafaţă de 160,73 mp şi teren în suprafaţă de 94,4 mp indiviz şi construcţie în suprafaţă de 57,77 mp şi teren în suprafaţă indiviză de 26 mp situată la et 2 al corpului A din Constanţa, str. Ferdinand nr.17“.
Restul dispozițiilor primei instanțe au fost menținute.
Decizia pronunțată în apel, în luna iunie 2019, de către Curtea de Apel Constanța, era definitivă.
Tribunalul Constanța a anulat un articol al dispoziției de primar
Cu toate acestea, recent, așa cum arătam în edițiile anterioare, Șerban George Constandaky a câștigat, din nou, un proces cu Primăria Constanța.În centrul litigiului, ce are numărul 1319/118/2020, se află, potrivit declarațiilor reprezentanților Primăriei Constanța făcute cu altă ocazie, tot imobilul situat în bulevardul Ferdinand.
La data de 16 septembrie 2020, Tribunalul Constanța a decis în acest nou proces să admită acțiunea și să anuleze articolul 1 din Dispoziția nr. 133 din 20 ianuarie 2020 a Primarului Municipiului Constanța, ca nelegal.
Hotărârea Tribunalului Constanța poate fi atacată în apel, în termen de 30 de zile de la data comunicării.
Citește și:
Proces cu parfum de istorie:
Primăria Constanța, învinsă de un reprezentant al vechii nobilimi
Un descendent al familiei Bragadiru revendică un imobil din Constanţa şi cere în instanţă anularea unei dispoziţii a primarului Decebal Făgădău
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii