Un nou termen în cazul fostei șefe a Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică Tulcea
Un nou termen în cazul fostei șefe a Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică Tulcea
15 Jul, 2020 00:00
ZIUA de Constanta
2173
Marime text
- Dosarul a fost instrumentat de procurorii DNA Constanța.
- În cauză, Direcţia Judeţeană de Sănătate Publică Tulcea s-a constituit parte civilă.
- Decizia Curții de Apel Constanța va fi definitivă.
Curtea de Apel Constanța a stabilit un nou termen în dosarul în care Laurenţia-Mariana Militaru, fost director al Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică Tulcea, a fost trimisă în judecată de procurorii DNA Constanţa, și condamnată de Tribunalul Tulcea în primă instanță la închisoare cu executare.
Noul termen a fost stabilit pentru data de 1 octombrie.
La termenul trecut, Curtea de Apel Constanța a admis în parte cererea de probatoriu formulată de Laurenţia-Mariana Militaru şi a dispus efectuarea unei expertize judiciare de evaluare a bunurilor mobile; expertiza se va efectua de către expert judiciar autorizat membru A.N.E.V.A.R. si va avea drept obiectiv stabilirea valorii bunurilor, lucrărilor şi serviciilor vizate de prezenta cauză penală, astfel: - cazan de apă caldă ACK2-400 marca Arikazan pentru centrala termică (achiziţionat an 2013), - reparaţie instalaţie de canalizare subsol (efectuată în anul 2012), - RK instalaţie termică (efectuată în anul 2015).
„Stabileşte termen intermediar pentru desemnarea expertului evaluator, stabilirea onorariului şi nominalizarea experţilor parte la data de 18.08.2020, ora 10:00, pentru când se citează părţile. Amână pronunţarea asupra capătului de cerere vizând administrarea probei cu înscrisuri noi la un termen ulterior precizării tezei probatorii şi descrierii naturii înscrisurilor propuse. În baza art. 100, alin. 4, lit. a CPP, Respinge cererea de probatoriu formulată de apelanta inculpată Militaru Laurenţia-Mariana cu privire la audierea experţilor Păduraru Florica, Hriţcu Florin şi Nastasie Epure. Respinge ca inadmisibilă cererea formulată de apelanta inculpată Militaru Laurenţia-Mariana de sesizare a Curţii Constituţionale a României cu excepţiile de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 297,alin.1 din L.nr. 286/2009 privind Codul penal şi art. III, alin.2 din O.U.G. nr. 13/2017 Cu recurs în 48 de la pronunţare cu privire la soluţia de respingere a cererii de sesizare a Curţii Constituţionale a României“, potrivit mintei judecătorești.
Rechizitoriu DNA
În rechizitoriul întocmit, procurorii DNA Constanţa au reţinut următoarea stare de fapt: „În perioada 2012 - 2013, inculpata Militaru Laurenţia-Mariana, în calitate de director al Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică Tulcea, a încheiat la preţuri supraevaluate două contracte cu societatea comercială administrată de inculpatul Vizireanu Mircea-Radu, cu ocazia atribuirii unor lucrări de execuţie privind întreţinerea şi amenajarea sediului Direcţiei“.
„Cele două contracte atribuite în mod nelegal au vizat «lucrări de reparaţie instalaţie canalizare subsol» şi «achiziţie cazan de apă caldă pentru centrala termică» în valoare totală de 87.535 de lei, lucrări ce au fost efectuate doar în proporţie de aproximativ 10%, cu toate că preţul a fost achitat integral. Totodată, produsul ce a făcut obiectul celui de-al doilea contract a fost achiziţionat la un preţ vădit supraevaluat, de peste trei ori mai mare decât preţul real al pieţei.
În cursul anului 2015, inculpata Militaru Laurenţia-Mariana, în aceeaşi calitate şi beneficiind de ajutorul inculpatului Bănuţ Bogdan, a încheiat cu societatea administrată de acesta din urmă un contract privind achiziţia de «lucrări de reparaţie instalaţie / reţea termică» în valoare totală de 110.030 de lei. Şi în această situaţie, lucrările contractate au fost parţial efectuate, cu toate că preţul contractului a fost achitat integral“, conform DNA.
În cauză, Direcţia Judeţeană de Sănătate Publică Tulcea s-a constituit parte civilă.
La jumătatea lunii decembrie 2019, Tribunalul Tulcea, în primă instanță, a decis condamnarea Laurenţiei-Mariana Militaru, fost director al Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică Tulcea, la trei ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe o durată de trei ani, care constituie termen de încercare. De menționat că Tribunalul Tulcea a decis achitarea inculpatei „pentru savârşirea infracţiunii prev. de art.13 ind. 2 din legea nr. 78/2000 privind prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie raportat la art. 248 Cod Penal de la 1969 cu aplicarea art. 5 din Codul Penal (achiziţia unui cazan de apă caldă în anul 2013)“.
Mai departe, Mircea Radu Vizireanu a primit o pedeapsă de un an de închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu (achiziţia unei lucrări RK instalaţii canalizare subsol în anul 2012).Asta în timp ce Bogdan Bănuţ a luat trei ani de închisoare cu suspendare.
În continuare, Tribunalul Tulcea admis în parte pretenţiile formulate de DSP Tulcea și a decis obligarea, în solidar, a inculpaţilor Militaru şi Vizireanu la plata sumei de 43.738,28 lei cu titlu de despăgubiri civile (pentru lucrarea din anul 2012,reparatia canalizarii). De asemenea, instanța a decis obligarea, în solidar, a inculpaţilor Militaru şi Bănuţ la plata sumei de 61.952,93 lei către DSP Tulcea cu titlu de despăgubiri civile (pentru lucrarea din anul 2015, respectiv, reparatia instalatiei termice).
Citește și
Daniel Linteş, fostul director general al SOCEP, trimis în judecată DNA Constanța. S-a stabilit un nou termen
Doi foști primari din Constanța, trimiși în judecată de DNA, condamnați. Dosarul, în apel, a primit un nou termen
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii