Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:40 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Un pieton accidentat mortal de un șofer băut, găsit vinovat de producerea accidentului în procent de 50%

ro

26 Jan, 2021 00:00 3564 Marime text
  • Conform anchetatorilor, șoferul avea o concentrație alcoolică de 0,18 gr/litru alcool pur în aerul expirat la orele 11.04 și o alcoolemie de 0,30 g/l alcool pur în sânge la prima probă recoltată la orele 11.35 și de 0,15 g/l alcool pur în sânge la a doua probă recoltată la orele 12.35.
  • Instanța a reținut culpa concurentă a victimei accidentului rutier, pe care o apreciază ca având o pondere de 50% în legătura cauzală cu rezultatul infracțiunii (raportat la traversarea de către aceasta a străzii prin loc nesemnalizat și nemarcat regulamentar).
  • Judecătoria Constanța are convingerea că, în acest caz, scopul pedepsei poate fi atins și fără executarea de către acesta a pedepsei aplicate.


Magistrații de la Judecătoria Constanța au dispus condamnarea în primă instanță a unui conducător auto (64 de ani, pensionar) la pedeapsa de un an şi șase luni de închisoare cu suspendare, pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă. Acesta a fost găsit vinovat, în procent de 50 %, pentru producerea unui accident rutier mortal, înregistrat în luna iulie 2016, pe raza municipiului Constanța, eveniment în urma căruia un bărbat a decedat. Totodată, Judecătoria Constanța a rețint culpa concurentă a victimei accidentului rutier, pe care a apreciat-o ca având o pondere de 50%, în legătura cauzală cu rezultatul infracțiunii (raportat la traversarea de către aceasta a străzii prin loc nesemnalizat și nemarcat regulamentar).

Analizând materialul probator administrat în cauză în cursul urmăririi penale, Judecătoria Constanța a retinut că, la data de 15 iulie 2016, inculpatul a condus un autoturism pe raza municipiului Constanța, în timp ce era sub influența băuturilor alcoolice.

Conform anchetatorilor, șoferul avea o concentrație alcoolică de 0,18 gr/litru alcool pur în aerul expirat la orele 11.04 și o alcoolemie de 0,30 g/l alcool pur în sânge la prima probă recoltată la orele 11.35 și de 0,15 g/l alcool pur în sânge la a doua probă recoltată la orele 12.35.

Conducătorul auto a fost implicat într-un accident rutier soldat cu decesul unei persoane în sensul că l-a surprins și accidentat un bărbat, care în calitate de pieton, se angajase în traversarea drumului public, din partea stângă a conducătorului auto.
 

Traversare prin loc nesemnalizat și nemarcat regulamentar

În urma producerii accidentului, a rezultat ulterior dar în aceeași zi, decesul victimei, care se angajase în traversarea carosabilului în calitate de pieton, prin loc nesemnalizat și nemarcat regulamentar.

Din concluziile raportului de constatare tehnică judiciară auto rezultă că viteza de deplasare a autoturismului a fost de 62,63 km/h, superioară valorii maxime admise în interiorul localităților.
 

Starea de pericol

Starea de pericol și momentul apariției acesteia a fost determinată, spun experții, de pătrunderea pietonului pe spațiul contrasensului de deplasare a autoturismului al cărui șofer a considerat că poate încerca evitarea impactului la apariția pietonului pe carosabil.

În continuare, producerea și urmările accidentului puteau fi prevenite, se mai arată la dosarul cauzei, de conducătorul auto care nu trebuia să conducă autoturismul sub influența băuturilor alcoolice și să conducă fără păstrarea spațiului regulamentar al autoturismului.

 

Culpa concurentă a victimei

Instanța reține totodată culpa concurentă a victimei accidentului rutier, pe care o apreciază ca având o pondere de 50% în legătura cauzală cu rezultatul infracțiunii (raportat la traversarea de către aceasta a străzii prin loc nesemnalizat și nemarcat regulamentar).

La individualizarea pedepsei ce urmează a fi stabilite inculpatului, instanța a avut în vedere (...) persoana și conduita inculpatului - nu are antecedente penale, este integrat social, a recunoscut comiterea faptei.

În aceste condiții, instanța a apreciat ca scopul preventiv educativ al sancțiunii poate fi atins prin aplicarea unei pedepse de un an și șase luni închisoare
 

Scopul pedepsei poate fi atins și fără executarea pedepsei aplicate.

„Cu privire la individualizarea judiciară a executării pedepsei, instanța a reținut dispozițiile art. 91 C. pen., conform cărora se poate dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe o anumită durată cu îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiții: pedeapsa aplicată, inclusiv în caz de concurs de infracțiuni, este închisoarea de cel mult 3 ani, infractorul nu a mai fost condamnat anterior la pedeapsa închisorii mai mare de un an, cu excepția cazurilor prevăzute în art. 42 sau pentru care a intervenit reabilitarea ori s-a împlinit termenul de reabilitare, infractorul și-a manifestat acordul de a presta o muncă neremunerată în folosul comunității, în raport de persoana infractorului, de conduita avută anterior săvârșirii infracțiunii, de eforturile depuse de acesta pentru înlăturarea sau diminuarea consecințelor infracțiunii, precum și de posibilitățile sale de îndreptare, instanța apreciază că aplicarea pedepsei este suficientă și, chiar fără executarea acesteia, condamnatul nu va mai comite alte infracțiuni, însă este necesară supravegherea conduitei sale pentru o perioadă determinată“, potrivit motivării.

În aceste condiții, instanța a considerat că în prezenta cauză sunt îndeplinite cerințele prevăzute de legiuitor, condamnarea prin prezenta sentință fiind de 1 an și 6 luni închisoare, iar inculpatul nu s-a sustras de la urmărire penală ori judecată, nu a încercat zădărnicirea aflării adevărului ori a identificării și tragerii la răspundere penală, astfel încât instanța are convingerea că scopul pedepsei poate fi atins și fără executarea de către acesta a pedepsei aplicate.


Față de aceste considerente, Judecătoria Constanța a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere și va stabili un termen de supraveghere de trei ani.

Decizia Judecătoriei Constanța nu este definitivă, aceasta fiind contestată la Curtea de Apel Constanța.

Sursa motivare: rolii.ro


Citește și

Tragedie rutieră lângă Mangalia
Trei șoferi sunt acuzați de ucidere din culpă. Magistrații cu opinii diferite. O singură condamnare


Accident cu doi morți în fața Hotelului Zodiac din Constanța, în noiembrie 2018. Prima condamnare

Medic anestezist din Constanța, acuzat de moartea unei paciente. S-a stabilit un nou termen în instanță
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii