Un polițist din IPJ Constanța, achitat definitiv pentru luare de mită! Un polițist local, găsit vinovat de mărturie mincinoasă
Un polițist din IPJ Constanța, achitat definitiv pentru luare de mită! Un polițist local, găsit vinovat de
18 Oct, 2019 00:00
ZIUA de Constanta
2461
Marime text
Trimis în judecată de Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța pentru luare de mită și neglijență în serviciu și ulterior condamnat în primă instanță la doi ani, opt luni și 20 de zile de închisoare, cu suspendare, Ionuț Valentin Cangea, agent de poliție în cadrul Postului de Poliție Târgușor, județul Constanța, a fost achitat! Decizia este definitivă și a fost luată ieri de judecătorii Curții de Apel Constanța.
Judecătorii au ajuns la concluzia că nu există probe din care să reiasă că polițistul a luat mită. Asta în timp ce pentru infracțiunea de neglijență în serviciu imputată polițistului, judecătorii Curții de Apel au concluzionat că fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârșită cu vinovăția prevăzută de lege.
Reamintim că, la data de 16 septembrie 2016, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar față de Ionuț Valentin Cangea, agent de poliție în cadrul Postului de Poliție Târgușor, județul Constanța, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită.
Conform magistraților, „la data de 18 iulie 2016, în exercitarea atribuțiilor de serviciu pe raza sa de competență, în comuna Târgușor, inculpatul a controlat o autoutilitară staționată încărcată cu aproximativ trei tone de lemne, ocazie cu care a constatat că șoferul mașinii transporta o cantitate de marfă mai mare decât cea permisă de lege și că nu deținea nici permis de conducere corespunzător pentru acel autovehicul, iar pentru a nu efectua cercetări penale față de conducătorul auto depistat, inculpatul a pretins și primit de la acesta ca mită cele trei tone de lemne.
În urma denunțării acțiunii ilicite a inculpatului la structura teritorială a Direcției Generale Anticorupție și sesizarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța, după administrarea probatoriului, procurorul de caz a luat măsura controlului judiciar pe un termen de 60 de zile față de lucrătorul de poliție cercetat“.
De menționat că, tot în acest dosar, ieri, Curtea de Apel Constanța l-a găsit vinovat pe un polițist local din cadrul Primăriei Târgușor (la data mediatizării cauzei), pentru infracțiunea de „mărturie mincinoasă”. Celui în cauză i-a fost stabilită pedeapsa de 150 zile amendă penală în cuantum de 3.000 lei (calculând 20 lei/zi).
„Amână aplicarea pedepsei, stabilind termenul de supraveghere de 2 ani, calculat de la data prezentei. În baza art.85 alin.(1) cod penal, pe durata termenului de supraveghere de 2 ani, inculpatul va respecta următoarele măsuri obligatorii: a) să se prezinte la serviciul de probațiune la datele fixate de acesta. b) să primească vizitele consilierului de probațiune desemnat cu supravegherea sa. c) să anunțe, în prealabil, schimbarea locuinței și orice deplasare care depășește 5 zile, precum și întoarcerea. d) să comunice schimbarea locului de muncă. e) să comunice informații și documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existență.
În baza art.88 cod penal și art.404 alin.(3) cod procedură penală, dacă pe parcursul termenului de supraveghere inculpatul nu respectă cu rea credință măsurile de supraveghere, nu execută obligațiile impuse sau săvârșește o nouă infracțiune, instanța va revoca amânarea și va dispune executarea pedepsei“, potrivit minutei judecătorești.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii