Un proces care poate schimba sistemul! Criteriile de plată a rovinietei şi a taxei de la Feteşti s-ar putea schimba, la cererea unui constănţean
Un proces care poate schimba sistemul!: Criteriile de plată a rovinietei şi a taxei de la Feteşti s-ar putea
30 Dec, 2019 00:00
ZIUA de Constanta
3700
Marime text
Magistraţii Judecătoriei Constanţa au dispus sesizarea Curţii Constituţionale într-un dosar în care un şofer constănţean încadrat în grad de handicap accentuat permanent a cerut să fie scutit definitiv de la plata rovinietei, precum şi de la plata taxei de trecere a podului de peste Dunăre, la Feteşti.
Bărbatul a dat în judecată iniţial Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere SA, prin Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Constanţa, însă, pe parcursul desfăşurării procesului, a invocat o excepţie de neconstituţionalitate, legată de peaj şi rovinietă.
Astfel, şoferul s-a plâns în faţa Judecătoriei Constanţa de ordonanţa de urgenţă prin care sunt reglementate rovinieta şi modalitatea de aplicare a tarifelor în vigoare, dar şi de ordinul Ministrului Transporturilor prin care s-au actualizat taxele la trecerea podului peste Dunăre. În prezent, excepţiile de neconstituţionalitate invocate de constănţean se află pe rolul Curţii Constituţionale, unde se va stabili un prim termen pentru analizarea acestora.
Trebuie menţionat că, până să invoce în proces excepţiile de neconstituţionalitate, bărbatul arăta în cererea de chemare în judecată a CNAIR SA prin DRDP Constanţa faptul că „este pensionar pentru limită de vârstă din data de (...), este încadrat în grad de handicap accentuat permanent conform (...) şi are în proprietate autoturismul cu numărul de înmatriculare (...)“, potrivit documentului citat pe Portalul Jurisprudenţei www.rolii.ro. Legat de acest autoturism, şoferul cerea ca acesta „să fie scutit cu caracter permanent de la plata tarifului de utilizare (rovinietă) şi de la plata tarifului de trecere (peaj), justificat de starea medicală a acestuia şi de necesitatea de a se deplasa la numeroase clinici din ţară pentru tratamentul medical“.
Astfel, şoferul a cerut obligarea CNAIR SA „la emiterea anuală a unei adeverinţe prin care să fie recunoscută înregistrarea autoturismului deţinut de acesta cu număr de înmatriculare (...) în sistemul SIEGMCR, ca fiind scutit de la plata tarifului de utilizare (rovinietă) şi de la plata tarifului de trecere (peaj) pentru agenţia Feteşti - Cernavodă“, după cum se precizează în actele depuse la dosarul instanţei.
Pe parcursul analizării actelor depuse la dosarul cauzei, judecătorii constănţeni au apreciat însă că este neîntemeiată cererea şoferului de a fi scutit de la plata taxei de trecere pentru agenţia Feteşti. Iar asta, dat fiind faptul că în Ordinul nr. 1854/2017 pentru aprobarea unor tarife aplicate de CNAIR se arată că „sunt exceptate de la plata tarifului de trecere pentru utilizarea Podului peste Dunăre între Giurgeni şi Vadu Oii (DN 2A) autoturismele deţinute sau folosite în baza unui drept legal de către persoanele cu handicap accentuat sau grav sau deţinute de persoane îndreptăţite să beneficieze de gratuitate în numele persoanei cu handicap accentuat sau grav“, judecătorii subliniind - „fără a fi prevăzută o astfel de exceptare şi pentru utilizarea Podului peste Dunăre între Feteşti şi Cernavodă“.
Opinia Judecătoriei Constanţa
În aceste condiţii, şoferul constănţean a invocat neconstituţionalitatea Ordinului Ministrului Transportului nr. 1836/2018, ce prevede taxa de trecere (peaj), dar şi neconstituţionalitatea OG nr. 15/2002 referitoare la taxa de utilizare a drumurilor naţionale (rovinietă).
Judecătorii constănţeni au apreciat că sunt întrunite condiţiile legale pentru a sesiza Curtea Constituţională pentru a controla textele de lege contestate. În hotărârea dată de magistraţii Judecătoriei Constanţa prin care a fost sesizată Curtea Constituţională se arată că „opinia instanţei în ce priveşte textele de lege criticate este că acestea sunt parţial constituţionale“. În continuare, judecătorii constănţeni au explicat că, „potrivit articolului 6 din Constituţie, cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări. 2) Nimeni nu este mai presus de lege“.
„Cu toate acestea“, se arată în continuare, „deşi legea prevede că există patru tipuri de handicap, respectiv uşor, mediu, accentuat şi grav, scutirea de la plata tarifului de trecere pentru utilizarea Podului peste Dunăre între Giurgeni şi Vadu Oii (DN2A) este prevăzută numai pentru autoturismele deţinute sau, după caz, folosite, în baza unui drept legal de către persoanele cu handicap accentuat sau grav sau deţinute de persoane îndreptăţite să beneficieze de gratuitate în numele persoanei cu handicap accentuat sau grav“.
Astfel, judecătorii constănţeni au fost de părere că „se impune sesizarea Curţii Constituţionale pentru ca aceasta să analizeze în ce măsură actele normative invocate de reclamant sunt conforme cu dispoziţiile art.16 alin.1 şi 2 şi art.53 alin.2 din Constituţie“.
Aşa cum am precizat la începutul articolului, în momentul de faţă, dosarul se află pe rolul Curţii Constituţionale, unde se va stabili un prim termen pentru analizarea excepţiilor de neconstituţionalitate invocate.
În ce priveşte acţiunea pe fond înregistrată de constănţean, aceasta a fost respinsă ca fiind neîntemeiată de către Judecătoria Constanţa, însă decizia poate fi atacată la instanţa superioară.
Rămâne însă de văzut ce decizie va lua Curtea Constituţională cu privire la acuzaţiile de neconstituţionalitate a textelor de lege ce privesc rovinieta şi, respectiv, taxa de trecere a podului de peste Dunăre.
Citeşte şi:
CNAIR Peajul şi Rovinieta nu pot fi achiziţionate prin intermediul operatorilor de telefonie mobilă
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii