Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:06 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Un rechizitoriu cum rar ţi-e dat să citeşti! Procurorii Anticorupţie descriu o scenă ca-n filme. S-a întâmplat în faţa unei biserici din Constanţa (document)

ro

19 Jan, 2018 00:00 3894 Marime text
ZIUA de Constanţa prezintă rechizitoriul prin intermediul căruia Oana Danciu, psiholog de profesie, a fost trimisă în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa, pentru trafic de influenţă, în formă continuată.
 
Pe scurt, în rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt: „În perioada aprilie - august 2017, inculpata Danciu Oana, în mai multe rânduri şi la diferite intervale de timp, a pretins şi a primit de la o persoană (martor în cauză) mai multe sume de bani totalizând circa 70.000 de lei (echivalentul a aproximativ 15.000 de euro)“. „În schimbul acestor bani, inculpata a afirmat că are influenţă asupra unor persoane din cadrul Şantierului Naval Constanţa, al Universităţii Maritime Constanţa, al Autorităţii Navale Române şi al Centrului Român pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Personalului din Transporturi Navale, pe care le poate determina să creeze anumite facilităţi martorului: angajarea pe postul de operator dană, promovarea unor examene, obţinerea unui brevet de marinar etc.“, conform DNA.
 
Detaliat, în actul de sesizare a instanţei se arată că, „la data de 28.09.2017, la Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa a fost înregistrată, sub numărul de mai sus, sesizarea complementară prin declinarea competenţei de soluţionare a cauzei privind infracţiunea de trafic de influenţă, prevăzută de art. 291, alin. (1) C.pen., dispusă prin ordonanţa nr.(...)/2017 a procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa“.
 
„În fapt, mijloacele de probă administrate pe parcursul urmăririi penale au reliefat că, în primăvara anului 2017, (...) a aflat, prin intermediul unei profesoare de la Liceul Pedagogic din Constanţa, pe nume (...), pe care a cunoscut-o încă din anul 2015, că inculpata Danciu Oana colabora cu acest liceu în calitate de psiholog, că în cadrul cabinetului acesteia întocmea testele psihologice pentru marinarii care urmau să navigheze şi că inculpata îi transmisese fostei sale profesoare că ar putea să îl ajute pe fiul (...) să se angajeze. Cunoscând situaţia personală a (...), profesoara pe nume (...) i-a dat (...) numărul de telefon al numitei Danciu Oana, ulterior (...) transmiţându-l fiului său.
 
Astfel, în luna aprilie 2017, când (...) a revenit din voiajul său a fost contactat de mama sa, (...), care i-a comunicat cele aflate, respectiv că inculpata Danciu Oana îl va ajuta, intervenind pe lângă mai multe persoane, să obţină un post de operator dană în cadrul Şantierului Naval Constanţa, întrucât fuseseră scoase la concurs mai multe posturi, (...). După aproximativ două zile (...) a contactat-o telefonic pe inculpata Danciu Oana, stabilind împreună ca în ziua următoare să se întâlnească la sediul biroului acesteia, situat pe (...), lângă magazinului retailerului (...)“, conform DNA.
 
Procurorii Anticorupţie mai arată că „încă de la început Danciu Oana l-a întrebat pe (...) dacă are cunoştinţe şi relaţii la ANR, la CERONAV şi la Universitatea Maritimă Constanţa, (...) răspunzând că nu cunoaşte persoane angajate în astfel de instituţii“.
 

„Relaţii peste tot“

 
„Inculpata Danciu Oana i-a spus (...) că ea are relaţii acolo, că are «relaţii peste tot» şi că acest lucru se datorează şi anilor săi de muncă. În acest context, inculpata Danciu Oana i-a zis (...) despre un concurs de operator dană în cadrul Şantierului Naval Constanţa şi că ea are influenţă să intervină pe lângă membrii comisiei de concurs, din care şi ea face parte, ca să obţină respectivul loc de muncă, unde urma să aibă un salariu de 4.700 de lei (aproximativ 5.000 de lei), (...). Pentru acest loc de muncă, inculpata a pretins de la (...) suma de 2.000 de euro reprezentând «şpaga» pentru obţinerea acestui post de operator dană în cadrul Şantierului Naval Constanţa. (…)“, se mai arată în actul de sesizare a instanţei.
 

SMS

 
„(…), inculpata Danciu Oana i-a promis (...) că îl poate ajuta să promoveze nişte restanţe pe care le avea din anii I şi II ai facultăţii, pentru anul III taxa de şcolarizare (pentru care (...) urma să îi dea banii) şi să ia toate examenele,

iar pentru anul IV că îl poate ajuta cu taxa de şcolarizare şi toate examenele pe care
trebuia să le dau, licenţa, întrucât are relaţii la Facultatea de Electromecanică Navală (domeniul Electrotehnică) din cadrul Universităţii Maritime Constanţa.
 
Pentru a-l convinge pe (...) de influenţa sa asupra unor persoane angajate în cadrul
universităţii, inclusiv asupra decanului facultăţii, inculpata a trimis sau a primit mesaj tip SMS, în care erau menţionate toate restanţele pe care (...) le avea din anul I şi anul II, citindu-i-le în acel moment.
 
În cadrul aceleiaşi întâlniri, inculpata Danciu Oana i-a promis (...) că îl va ajuta să obţină brevetul de la Autoritatea Navală Română, întrucât are influenţă asupra unor persoane angajate în cadrul acestei instituţii, în virtutea colaborării sale, în calitate de psiholog, cu aceasta. Pentru a-l ajuta pe (...) să îşi finalizeze studiile în cadrul specializării Electrotehnică din cadrul Universităţii Maritime Constanţa şi pentru a obţine brevetul prin exercitarea influenţei sale în condiţiile menţionate, inculpata
Danciu Oana a pretins (...) suma de 4.000 de euro“, potrivit rechizitoriului.
 

Cu mama la bancă

 

„Astfel, (...) rezultă că cel dintâi s-a deplasat împreună cu mama sa la bancă,
de unde a fost retrasă o parte din suma pretinsă de inculpata Danciu Oana, apoi
au mers împreună la cabinetul acesteia, (...) rămânând în maşină în timp ce (...) i-a
remis inculpatei echivalentul în lei al sumei de 4.000 de euro, la cursul BNR din
ziua respectivă. Ulterior, pe la sfârşitul lunii mai, în timp ce (...) şi mama sa se aflau la domiciliul inculpatei Danciu Oana, pentru a-i convinge de realitatea demersurilor sale aceasta din urmă i-a prezentat (...) o foaie tip A4, pe care scrisese
ce a reuşit să rezolve pentru acesta, respectiv restanţe, examenele pentru anul III, încheierea anului III, examenele din anul IV, încheierea anului IV, urmând ca (...) să intre în examenul de licenţă, întrucât cererea de înscriere ar fi fost depusă la decanul facultăţii“, conform celor de la Anticorupţie.
 

Încă 2.500 de euro

 
În continuare, procurorii mai arată că, „în cadrul întâlnirilor pe care le-au avut ulterior, inculpata Danciu Oana i-a spus (...) că angajaţii din cadrul UMC începuseră să îi ceară mai mulţi bani, motivând că restanţele din anii I şi II erau vechi şi că în total erau multe examene, aproximativ 16 examene anual. Din spusele inculpatei, chiar şi decanul începuse să ceară bani pentru a-l accepta pe (...) la examenul de licenţă. Sub acest pretext, inculpata Danciu Oana a pretins ca (...) să îi remită încă 2.500 de euro“.
 

Doamne ajută!

 
„(...) Sub acest aspect, (...) pentru aceste grade se urmează cursuri la CERONAV, iar examenele se dau în scris la ANR, unde în raport de numărul de candidaţi, se constituie o comisie, organizându-se concurs pentru fiecare funcţie în parte. S-a arătat, de asemenea, că, în mod obişnuit, este necesar un număr de 24 de
luni îmbarcate pentru a putea da examen şi a obţine gradul de ofiţer II, însă inculpata Danciu Oana i-a promis (...) că în schimbul sumei de aproximativ 18.000 de lei îl va ajuta să obţină acest grad superior fără a îndeplini condiţia legală privind cele 24 de luni îmbarcate, urmând a-şi exercita influenţa asupra funcţionarilor ANR, membri componenţi ai comisiei de examen.
 
Cât priveşte remiterea acestei sume de bani pretinse pentru obţinerea unui alt grad superior, (...) rezultă că aceasta a avut loc pe stradă, în faţa bisericii de pe bd. (...) . În privinţa modalităţii de remitere a sumei pretinse, (...) a arătat că mama sa avea suma respectivă în buzunar, iar inculpata Danciu Oana, ştiind unde sunt banii, a îmbrăţişat-o pe (...), băgând mâna în buzunar, de unde a scos singură suma de bani menţionată“, conform celor de la Anticorupţie.
 

Atenţie la mişcări şi la comportament

 
„(...) Astfel cum rezultă şi din declaraţia (...), suma de bani cerută era de cel puţin 10.000 de lei, fiind pretinsă «pentru ca acest domn de la Căpitănie să treacă cu vederea faptul că Radu a făcut greşeala asta». (...), inculpata DANCIU OANA l-a «forţat», spunându-i că trebuie ca în decurs de patru ore să îi aducă la biroul său suma de bani de 2.500 de euro, iar dacă nu se încadrează în timp pentru a merge la biroul inculpatei, să se deplaseze la Policlinica (...), pentru a-i da banii acolo, înfăşuraţi într-o pungă. Astfel, (...) a lăsat suma de 2.500 de euro pe biroul inculpatei, unde se mai aflau circa 20-30 de persoane, înfăşuraţi în pungă, astfel cum îi solicitase aceasta, atenţionându-l că biroul respectiv era prevăzut cu camere de supraveghere şi că trebuie să fie foarte atent la mişcări şi la comportament, în general.
 
(…) (...) în luna iunie sau iulie inculpata Danciu Oana i-a restituit toate actele pe care i le lăsase, motivând că nu mai are nevoie de documentele lăsate şi că lucrurile sunt în curs de rezolvare. În acelaşi context (...) i-a dat şi poze pentru noul carnetul de marinar şi pentru cel de competenţă, inculpata Danciu Oana asigurându-l pe (...) că în curând va primi documentele noi, de ofiţer electric, precum şi diploma de licenţă. (...)“, au conchis procurorii DNA.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanţa, cu propunere de a se menţine măsura asigurătoare dispusă în cauză.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii