Un șofer băut cu BMW, urmărit de polițiști pe străzile din Constanța! A scăpat cu o pedeapsă cu suspendare! Ce spun judecătorii
Un șofer băut cu BMW, urmărit de polițiști pe străzile din Constanța! A scăpat cu o pedeapsă cu suspendare!Un bărbat a primit o pedeapsă de 9 luni de închisoare cu suspendare, după ce polițiștii l-ar fi prins circulând băut, la volanul unui autoturism marca BMW. Agenții de poliție ar fi pornit în urmărirea acestuia, după ce șoferul ar fi pătruns într-o intersecție pe culoarea roșie a semaforului, din municipiul Constanța. În încercarea de a scăpa, spun oamenii legii, acesta ar fi pătruns din nou pe roșu, într-o altă intersecție, însă urmărirea s-a încheiat pe Aleea Macilor. Acesta a fost dus la Spitalul Județean Constanța, pentru prelevarea mostrelor biologice.
Anchetatorii spun că întâmplarea ar fi avut loc în octombrie 2023.
Cazul a ajuns în atenția Judecătoriei Constanța care a hotărât ca B.H.H. să primească o pedeapsă de 9 luni de închisoare cu suspendare și, totodată, să presteze muncă în folosul comunității pe o perioadă de 90 de zile.
Decizia nefiind definitivă, a fost contestată de inculpat.
Iată soluția contestată:
Soluția pe scurt: În baza art. 396 alin. 1, 2 şi 10 C.pr.pen., condamnă inculpatul BHH, la pedeapsa închisorii de 9 (nouă) luni pentru săvârşirea infracţiunii de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe, prev. şi ped. de art. 336 alin. 1 C.pen. În baza art. 91 C. pen. dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere şi stabileşte termen de supraveghere de 2 ani, cf. art. 92 alin. 1 C.pen., ce se va calcula de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri, cf. art. 92 alin. 2 C.pen. În baza art. 93 alin. (1) C.pen. obligă inculpatul ca pe durata termenului de supraveghere să respecte următoarele măsuri de supraveghere: a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Constanța, la datele fixate de acesta; b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile; d) să comunice schimbarea locului de muncă; e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă. În baza art. 93 alin. (2) lit. b) C.pen. impune inculpatului să execute următoarea obligaţie: să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de Serviciul de Probaţiune Constanța sau organizat în colaborare cu instituţii din comunitate.
În baza art. 93 alin. (3) C.pen., pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii la Direcția Generală Gestionare Servicii Publice Constanţa, Primăria Constanța sau la Primăria/Consiliul Local Eforie, jud. Constanța, pe o perioadă de 90 de zile.
În baza art. 94 alin. 2 C.pen., supravegherea executării obligaţiilor se va realiza de către Serviciul de Probaţiune Constanța. În baza art. 91 alin. (4) C. pen. atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art. 96 C. pen., privind revocarea suspendării executării pedepsei sub supraveghere. În baza art. 274 alin. 1 C. proc. pen., obligă inculpatul BHH la plata sumei de 1.500 lei, din care 500 lei aferente fazei de urmărire penală şi 1.000 de lei aferente fazei judecăţii, cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de către stat. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare. Cererea de apel se depune la Judecătoria Constanţa. Pronunțată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei astăzi, 04.12.2024.
Document: Hotarâre 1466/2024 04.12.2024
În urma contestației depuse de inculpat, cazul a intrat în atenția Curții de Apel Constanța care a stabilit termenul de judecată pe data de 13 martie 2025. Oricare va fi decizia instanței, va rămâne definitivă!
Cum a fost prins șoferul băut – Filmul urmăririi
Săvârșirea faptei rezultă din probatoriul administrat în cursul urmăririi penale, în sensul că la data de 11.10.2023, ora 04:20, în timp ce se aflau în exercitarea atribuțiilor de serviciu, lucrătorii Secției 3 Poliție Constanța au observat autoturismul marca BMW 520D, de culoare negru, cu nr. de înmatriculare (...), al cărui conducător auto a pătruns pe culoarea roșie a semaforului în intersecția semaforizată a bulevardelor Alexandru Lăpușneanu și To,is, cu direcția de deplasare către bld. Tomis.
Lucrătorii de poliție au procedat la urmărirea acestuia în trafic prin folosirea mijloacelor acustice și luminoase, însă conducătorul autoturismului și-a continuat deplasarea și a pătruns din nou pe culoarea roșie a semaforului în intersecția semaforizată a bulevardului Tomis și strada Ion Rațiu.
În continuare, conducătorul autoturismului a fost urmărit de către echipajul de poliție pe traseul bld. Tomis- ale. Mălinului- ale. Macilor, oprind autoturismul pe ale. Macilor, în dreptul blocului A2.
(...)
S-a procedat la testarea numitului B.H.H. cu aparatul Drager alcooltest seria (...), care la poziția nr. (...) ora 04:36 a indicat 0,57 mg/L alcool pur în aerul expirat, fapt pentru care a fost condus la Spitalul Județean de Urgență Constanța pentru prelevarea probelor biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.
Conform buletinului de analiză toxicologică (...) din 13.10.2023, numitul B.H.H. a avut o îmbibație alcoolică de 1,78 g/l alcool pur în sânge, la proba recoltată la ora 04:55 și 1,60 g/l alcool pur în sânge, la proba recoltată la ora 05:55.
Bărbatul și-a recunoscut fapta în fața magistraților
În faţa instanţei, inculpatul a formulat cerere de recunoaştere a învinuirii, ce i-a fost admisă, și nu a contestat probele administrate în cursul urmăririi penale.
Pedeapsă cu suspendare – cum motivează instanța
Instanţa reţine, dincolo de orice îndoială rezonabilă, că fapta există, constituie infracţiune şi a fost săvârşită de inculpatul B.H.H., astfel că sunt întrunite condițiile pentru angajarea răspunderii penale a acestuia.
„La individualizarea pedepsei și proporționalizarea acesteia, instanța va avea în vedere dispozițiile art. 74 C.pen., potrivit cărora stabilirea duratei ori a cuantumului pedepsei se face în raport cu gravitatea infracţiunii săvârşite şi cu periculozitatea infractorului, care se evaluează după criteriile arătate în continuare.
Împrejurările şi modul de comitere a infracţiunii precum şi mijloacele folosite, relevate de faptul că inculpatul a condus un autoturism pe drumurile publice în timp ce se afla sub influenţa alcoolului, având o alcoolemie de 1,78 g/l alcool pur în sânge, punând în pericol siguranţa circulaţiei pe drumurile publice, atât prin raportare la persoana sa, cât şi a celorlalţi participanţi la trafic.
În ceea ce priveşte natura şi frecvenţa infracţiunilor care constituie antecedente penale ale infractorului, din fişa de cazier judiciar a inculpatului rezultă că acesta nu are antecedente penale.
Referitor la conduita după săvârşirea infracţiunii şi în cursul procesului penal, instanţa observă că inculpatul a recunoscut fapta încă din cursul urmăririi penale, iar în faza judecăţii a formulat cerere de recunoaştere a învinuirii, care i-a fost admisă.
În ceea ce priveşte nivelul de educaţie, vârsta, starea de sănătate, situaţia familială şi socială, se constată că inculpatul B.H.H. cetățean roman, în vârstă de 25 de ani, necăsătorit, studii superioare, inginer naval, este angajat și își câștigă veniturile în mod licit. Nu este cunoscut cu antecedente penale. Pe parcursul urmăririi penale a avut o atitudine sinceră, recunoscând şi regretând săvârşirea faptei reţinută în sarcina sa.
Nu în ultimul rând, instanţa va avea în vedere la stabilirea pedepsei şi dispoziţiile art. 396 alin. 10 C.pr.pen., ca urmare a admiterii cererii de recunoaştere a învinuirii formulată de inculpat, potrivit cărora atunci când judecata s-a desfăşurat în condiţiile art. 375 alin. (1) şi (2), când cererea inculpatului ca judecata să aibă loc în aceste condiţii a fost respinsă sau când cercetarea judecătorească a avut loc în condiţiile art. 377 alin. (5) ori art. 395 alin. (2), iar instanţa reţine aceeaşi situaţie de fapt ca cea descrisă în actul de sesizare şi recunoscută de către inculpat, în caz de condamnare sau amânare a aplicării pedepsei, limitele de pedeapsă prevăzute de lege în cazul pedepsei închisorii se reduc cu o treime, iar în cazul pedepsei amenzii, cu o pătrime.
Instanța are în vedere numeroasele circumstanțe favorabile inculpatului, însă nu poate face abstracție de alcoolemia ridicată de 1,78 g/l depistată în probele de sânge recoltate de la acesta, precum și împrejurarea că acesta a încercat să se sustragă de organele de poliție când a fost depistat în trafic, fiind urmărit în trafic, trecând de două ori pe culoarea roșie a semaforului, punând în pericol grav siguranța circulației pe drumurile publice, chiar în ciuda orei la care traficul era redus, existând riscul producerii unui accident pe fondul nerespectării regulilor de circulație, mai ales că inculpatul se afla sub influența băuturilor alcoolice, având capacitatea de a conduce afectată.
În acest sens, instanța apreciază că o soluție de amânare a aplicării pedepsei ori o condamnare la pedeapsa amenzii nu ar fi suficientă pentru realizarea scopului educativ și represiv.
În consecinţă, pe baza criteriilor de individualizare prezentate anterior, instanţa, orientându-se în limitele de pedeapsă prevăzute de art. 336 alin. 1 C.pen., respectiv închisoarea de la 8 luni la 3 ani şi 4 luni, (limitele prevăzute de lege închisoarea de la 1 la 5 ani reduse cu o treime), apreciază că o pedeapsă cu închisoarea de 9 (nouă) luni, orientată spre minim, este necesară, dar și suficientă pentru a-şi atinge scopul educativ şi represiv.
Totodată, instanţa apreciază, raportat la criteriile de individualizare expuse anterior, că nu se impune executarea pedepsei în regim de detenţie. Instanţa observă că inculpatul şi-a manifestat acordul de a presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii în faţa instanţei, apreciind că acordul exprimat este valabil.
Fiind îndeplinite condiţiile prevăzute de art. 91 C.pen., instanţa apreciază că scopul şi îndeplinirea funcţiilor de constrângere, de exemplaritate şi de reeducare ale pedepsei, în sensul respectului datorat valorilor sociale ocrotite de lege, poate avea loc şi fără privarea de libertate, dând posibilitatea inculpatului să reflecteze asupra propriului comportament raportat la relaţiile sociale pe care le-a încălcat prin săvârşirea infracţiunii.
Astfel, în baza art. 91 C. pen., va dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere şi va stabili un termen de supraveghere de 2 ani”, se arată în hotărârea instanței.
Sursa text: Rejust.ro
Facem precizarea că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Citește și:
Știri Constanța Șofer băut depistat în Ovidiu, în prima zi a noului an
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp