Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
15:02 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Una caldă, una rece Cum s-a terminat procesul deschis de Primăria Constanța Curții de Conturi. Decizia definitivă, luată de doi președinți

ro

23 Jan, 2022 11:11 2033 Marime text
  • Decizia a fost pronunțată în dosarul 2573/118/2021*, de Secția de Contencios administrativ și fiscal a Curții de Apel, în completul C1 Recurs, format din magistrații Claudiu Răpeanu (vicepreședintele Curții de Apel), Francisc Nemeth (președintele Secției de Contencios administrativ și fiscal) și Alexandru Ionuț Burtescu.

Una caldă, una rece pentru Primăria Constanța, în instanțele din oraș!

Curtea de Apel Constanța a decis să repsingă în totalitate, ca nefondată, acțiunea deschisă de PMC pentru anularea anumitor măsuri dispuse în urma controlului desfășurat la instituție de către auditorii Curții de Conturi.

Hotărârea Curții a modificat în totalitate decizia inițială a Tribunalului Constanța, care dăduse dreptate în parte Primăriei Constanța.

Decizia a fost pronunțată în dosarul 2573/118/2021*, de Secția de Contencios administrativ și fiscal a Curții de Apel, în completul C1 Recurs, format din magistrații Claudiu Răpeanu (vicepreședintele Curții de Apel), Francisc Nemeth (președintele Secției de Contencios administrativ și fiscal) și Alexandru Ionuț Burtescu.

Se arată în minuta Hotărârii nr. 45/2022 că instanța „respinge recursul formulat de recurenta reclamantă (nr., UAT Municipiul Constanța prin Primar) ca nefondat. Admite recursul formulat de recurenta pârâtă. Casează în parte sentinţa recurată şi rejudecând, Respinge acţiunea ca nefondată. Definitivă“.


Anterior, Tribunalul Constanța hotărâse să admită în parte acțiunea:

Anulează în parte Încheierea nr.6 din 4.03.2021 a Curţii de Conturi a României în ceea ce priveşte respingerea contestaţiei împotriva pct.II.9 din Decizia nr.15 din 16.06.2020 a Camerei de conturi Constanţa. Anulează în parte Decizia nr.15 din 16.06.2020 a Camerei de conturi Constanţa în ceea ce priveşte măsura de la pct.II.9 pct.3 şi 4. Obligă pârâta la plata către reclamant a sumei de 1.428 lei cheltuieli de judecată.


Arătaseră judecătorii în motivarea acestei hotărâri, 1209/2021, document citat pe Jurindex, că:

Măsura a fost contestată prin acțiunea de față în parte, în ceea ce privește obligația de la pct.3 respectiv :-Inițierea măsurilor necesare pentru obținerea acordului și avizelor necesare din partea ABADL, pentru aspectele referitoare la închirierea către terțe persoane a cuvetei și luciului de apă aparținând Lacului Siutghiol, ca bun aparținând domeniului public al statului.


Susținerea reclamantei este întemeiată, măsura II.9 pct 3 este netemeinică și nelegală, nu se mai impune obținerea avizelor și acordurilor ca urmare a Deciziei CCR nr.708/6.10.2020 și în consecință contestația reclamantei împotriva deciziei nr.15/2020 trebuia admisă.

Astfel, prin Legea nr. 42/2010 s-a aprobat darea în administrarea Consiliului Local Constanța, Consiliului Local Năvodari, Consiliului Local Ovidiu și a Consiliului Județean Tulcea, a întregii suprafețe a cuvetei Lacului Siutghiol, inclusiv luciu de apă, conform art.1-3 Lege.

Conform art.7 Lege 42/2010 și art.14 Lege 213/1998 se recunoaște în privința administratorului unui bun public al statului dreptul de a administra bunul, exercitarea acestui drept urmând a se realiza de către administrator în funcție de propriile opțiuni ale acestuia.

Prin Decizia nr. 708/06.10.2020 pronunțată de Curtea Constituțională a fost admisă excepția de neconstituționalitate și s-a constatat că Legea nr. 42/2010 privind darea în administrarea autorităților publice locale a unor bunuri aflate în domeniul public al statului este neconstituțională, în ansamblul său.

Este de subliniat că măsura dispusă era oricum nelegală întrucât dreptul de administrare al Administrației Naționale Apele Române - ABADL încetase prin aceeași Lege 42/2010, respectiv încă din anul 2010.


Mai mult decât atât, prin Sentința civilă nr. 3580/16.11.2016, definitivă, pronunțată de Curtea de Apel București (...) se constatase că Administrația Națională Apele Române - ABADL nu are un drept de administrare asupra lacului Siutghiol, acesta revenind Agenției Naționale Pentru Pescuit și Acvacultura, iar anterior ADS.



Au mai spus judecătorii că


Având în vedere considerentele de fapt și de drept expuse și dispozițiile legale aplicabile , instanța va admite în parte acțiunea , va anula în parte Încheierea nr.6 din 4.03.2021 a Curții de Conturi a României în ceea ce privește respingerea contestației împotriva pct.II.9 din Decizia nr.15 din 16.06.2020 a Camerei de conturi Constanța și va anula în parte Decizia nr.15 din 16.06.2020 a Camerei de conturi Constanța în ceea ce privește măsura de la pct.II.9 pct.3 și 4, iar în ceea ce privește măsura prevăzută la art.I.3. din actele contestate se menține.


Acum, hotărârea Tribunalului Constanța a fost schimbată în totalitate prin decizia Curții de Apel Constanța, iar primăria a pierdut definitiv procesul.

Sursa motivare: www.rolii.ro

PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii