Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
18:59 12 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE ÎCCJ a decis Elena Udrea rămâne după gratii

ro

12 Dec, 2024 10:35 381 Marime text
Elena Udrea - sursa foto: ZIUA de Constanța

UPDATE -  Înalta Curte de Casație și Justiție a respins apelul Elenei Udrea. Aceasta va rămâne după gratii. 

MINUTA

Minuta deciziei penale nr. 34 În majoritate, Respinge, ca nefondat, apelul declarat de revizuenta Udrea Elena Gabriela împotriva sentinţei penale nr. 691 din data de 12 decembrie 2023 pronunţate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia penală, în dosarul nr. 2669/1/2023. În baza art. 275 alin. (2) din Codul de procedură penală, obligă apelanta revizuentă la plata sumei de 200 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 12 decembrie 2024. Cu opinie separată, în sensul admiterii apelului declarat de revizuenta Udrea Elena Gabriela împotriva sentinţei penale nr. 691 din data de 12 decembrie 2023, pronunţate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia penală, în dosarul nr. 2669/1/2023, al desfiinţării, în parte, a sentinţei penale atacate, al admiterii în principiu a cererii de revizuire formulate de Udrea Elena Gabriela împotriva sentinţei penale nr. 181 din 28 martie 2017 pronunţate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia penală, în dosarul nr. 1532/1/2015, definitivă prin decizia penală nr. 93 din 05 iunie 2018, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Completul de 5 Judecători, în dosarul nr. 2303/1/2017, precum şi împotriva sentinţei penale nr. 45 din 02 martie 2021 pronunţate de Curtea de Apel Bucureşti - Secţia I penală, în dosarul nr. 5230/2/2017, definitivă prin decizia penală nr. 232/A din 11 iulie 2023, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia penală, în dosarul nr. 5230/2/2017 şi al trimiterii cauzei la Secţia penală a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în vederea rejudecării după admiterea în principiu a cererii de revizuire prin raportare doar la temeiul prevăzut art. 453 alin. (1) lit. e) din Codul de procedură penală. Cu opinie separată, în sensul admiterii apelului declarat de revizuenta Udrea Elena Gabriela împotriva sentinţei penale nr. 691 din data de 12 decembrie 2023, pronunţate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia penală, în dosarul nr. 2669/1/2023, a desfiinţării, în parte, a sentinţei penale atacate, a admiterii în principiu a cererii de revizuire formulate de Udrea Elena Gabriela împotriva sentinţei penale nr. 181 din 28 martie 2017 pronunţate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia penală, în dosarul nr. 1532/1/2015, definitivă prin decizia penală nr. 93 din 05 iunie 2018, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Completul de 5 Judecători, în dosarul nr. 2303/1/2017 şi a trimiterii cauzei la Secţia penală a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în vederea rejudecării după admiterea în principiu a cererii de revizuire prin raportare doar la temeiul prevăzut art. 453 alin. (1) lit. a) din Codul de procedură penală.


Știrea inițială


Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) este așteptată să se pronunţe astăzi, 12.12.2024, în cazul Elenei Udrea, fost consilier prezidențial, șef al Cancelariei Prezidențiale, deputat, ministru al turismului și fost ministru al dezvoltării regionale și turismului, care a cerut revizuirea Dosarului „Gala Bute”.

 
În dosarul „Gala Bute”, Elena Udrea a primit o condamnare la şase ani de închisoare pentru luare de mită şi abuz în serviciu. În prezent, aceasta se află în detenție, la Penitenciarul Târgșor. Dacă cererea sa va fi admisă în instanță, aceasta va fi pusă în libertate, iar dosarul va fi rejudecat.

 
Dosarul a fost soluționat definitiv în luna iulie 2023 de judecătorii de la Înata Curte de Casație și Justiție a României.
 
Instanța supremă a încetat procesul penal față de Elena Gabriela Udrea, fost consilier prezidențial, șef al Cancelariei Prezidențiale, deputat, ministru al turismului și fost ministru al dezvoltării regionale și turismului, inculpat în cauză.
 
De asemenea, tot soluții de încetare a procesului penal au mai primit:
 
Ioana Băsescu, fiica lui Traian Băsescu, fost președinte al României, care luase cinci ani de închisoare în primă instanță, Ioan Silviu Wagner, fostul director al Oil Teminal, ce primise trei ani de închisoare cu suspendare, tot la prima instanță, Victor Tarhon, fostul președinte al CJC, în prezent vicepreședinte al CJ Tulcea, - patru ani de închisoare, tot la prima instanță.
 

Dan – Cătălin Andronic, om de afaceri și consultant politic sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de: - mărturie mincinoasă; - favorizarea făptuitorului, a fost achitat.
 
Francesco Giovanni – Mario, om de afaceri, acuzat în acest dosar de evaziune fiscală, spălare de bani (2 fapte), a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției, el primind un an și șase luni de închisoare cu suspendare.
 
Potrivit DNA, în rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut că „în cursul anului 2009, în contextul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale, au fost colectate sume de bani provenite din infracțiuni de corupție, delapidare și evaziune fiscală care au fost folosite, ulterior, pentru plata unor servicii prestate în campania electorală“.
 
„Legătura dintre persoanele care obțineau banii pe cale nelegală și prestatorii de servicii legate de campanie era realizată de inculpata Udrea Elena Gabriela. Aceasta conducea un staff de campanie informal al unuia dintre candidați și, din această poziție, coordona atât achizițiile de servicii de campanie, cât și persoanele care au acționat ca intermediari pentru plățile realizate, astfel încât sumele de bani să ajungă la societățile prestatoare
“, se mai arată în rechizitoriu.
 
Tot conform DNA, „remiterea foloaselor infracționale s-a disimulat prin contracte fictive încheiate cu firme care prestau în realitate servicii în cadrul campaniei electorale, respectiv publicitate stradală, tipărire de afișe, reclame publicate în mass media, realizarea unor pagini de internet, monitorizarea presei, organizarea de spectacole și prestarea de servicii de consultanță“.
 
 PRECIZĂRI:
 
 Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
UPDATE Termen la ÎCCJ Elena Udrea așteaptă decizia magistraților cu privire la revizuirea dosarului „Gala Bute”. Ar putea fi eliberată din arest!

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii