Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:05 24 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Uraganul imobiliar al Dosarului Retrocedărilor din Constanța, declanșat în București, a pus în stand by „descâlcirea“ Portului Tomis

ro

16 Feb, 2023 00:00 3861 Marime text
  • Cunoscut sub denumirea generică de „uraganul imobiliar“ al retrocedărilor, fiind vizate, în total, aproape 50 de terenuri, dosarul pune în stand by, între timp, alte dosare aflate la instanțele din Constanța, deschise pentru a „descâlci“ încurcatele ițe ale retrocedărilor vizând Portul Tomis.
  • Pe rolul Secției Civile a Judecătoriei Constanța se află în prezent cel puțin două procese suspendate de uraganul imobiliar din Capitală, care vor fi reluate, potrivit instanței, doar după soluționarea definitivă a procesului care se desfășoară în București.
Pe masa judecătorilor din București se află, deja de doi ani, dosarul menit să readucă în proprietatea statului și, respectiv, a municipiului Constanța zeci de mii de metri pătrați vizați de Dosarul Retrocedărilor.
 
Cunoscut sub denumirea generică de „uraganul imobiliar“ al retrocedărilor, fiind vizate, în total, aproape 50 de terenuri, dosarul pune în stand by, între timp, alte dosare aflate la instanțele din Constanța, deschise pentru a „descâlci“ încurcatele ițe ale retrocedărilor vizând Portul Tomis.


 
Concret, pe rolul Secției Civile a Judecătoriei Constanța se află în prezent cel puțin două procese suspendate de uraganul imobiliar din Capitală, care vor fi reluate, potrivit instanței, doar după soluționarea definitivă a procesului care se desfășoară în București.
 
Dosarul Băncii Naționale
 
Primul dintre procesele suspendate până la soluționarea celui din București este cel deschis în anul 2020 de Banca Națională a României, având ca obiect „rectificare carte funciară“ și ca oponenți în proces beneficiari de top ai retrocedărilor din Portul Tomis.
 
Este vorba despre dosarul cu indicativul 4632/212/2020, în care pârâți sunt Georgică Giurgiucanu, Habitat și Ambient SA, Cristian Borcea, Mihai Camboianu și Geta Săvulescu.
 
Încă din luna iulie 2021, Judecătoria Constanța a decis să suspende judecarea cauzei până la soluționarea definitivă a dosarului 25579/3/2020.

 
Așa cum arătam și în edițiile anterioare, aceiași pârâți apar şi în procesul deschis de BNR în 2018, la Constanţa, în care Banca Naţională cerea anularea Dispoziţiei nr. 697/2004 emisă de fostul primar Radu Mazăre.
 
Prin dispoziția respectivă, Cristi Borcea, Mihai Camboianu, Georgică Giurgiucanu şi ceilalţi primeau terenuri retrocedate în baza Legii 10/2001, în calitate de beneficiari ai drepturilor ce îi aparţinuseră Ivonnei Movilă.
 
O parte dintre terenurile respective, însă, se suprapuneau peste terenul deţinut de BNR în Piaţa Ovidiu. În procesul din 2018, BNR a mai cerut „lăsarea în deplină proprietate şi liniştită posesie a terenului în suprafaţă de 1.140 mp“.
 
Concret, reprezentanţii Băncii Naţionale spuneau că 439 mp din suprafaţa de 507,72 mp atribuită prin dispoziţia de primar lui Cristi Borcea şi celorlalţi beneficiari ai drepturilor lui Ivonne Movilă se suprapun cu terenul lor, pe care îl dobândiseră în 1995.
 

Prin actul respectiv, a fost respinsă solicitarea Ivonnei Aline Buzescu Movilă, prin reprezentant Georgică Giurgiucanu (n.r., în prezent condamnat în Dosarul Retrocedărilor), de a i se restitui imobilul situat în Constanţa, cartier Anadalchioi, în suprafaţă de 98,66 hectare, solicitare formulată, de altfel, cu trei ani înainte.
 
Reprezentanţii BNR făceau referire în procesul intentat în 2018, aşa cum se precizează mai sus, la punctul 8 din articolul 3 al dispoziţiei.
 
Astfel, conform dispoziţiei în cauză, la punctul 8 este menţionat un „teren liber portul Tomis – tronsonul 2 – lot 2“, în suprafaţă de 507,72 mp, evaluat în 2004 cu o valoare de 20 euro/mp şi fiind trecut cu o valoare totală în actul respectiv de 10.154 de euro.
 
În ce priveşte destinaţia terenului propusă conform reglementărilor de urbanism, după cum se menţionează în actul semnat de primarul Radu Mazăre, aceasta era „conf. PUZ – zona peninsulară“.
 
Cu alte cuvinte, reprezentanţii BNR spuneau că 439 mp din aceşti 507,72 mp se suprapun cu terenul lor dobândit în 1995.
 
Procesul respectiv, deschis în luna iulie 2018, a fost suspendat, ca urmare a neprezentării părţilor în instanţă și, în cele din urmă, Tribunalul a constatat cauza perimată, în ianuarie 2020.
 
Acum, noul proces deschis de BNR pentru rectificarea cărții funciare a imobilului așteaptă soluționarea dosarului din Capitală pentru a primi, la rândul său, o soluție.
 
Teren în Portul Tomis
 
Un al doilea proces suspendat până la soluționarea definitivă a dosarului din Capitală vizând cele aproape 50 de terenuri din Constanța are indicativul 3769/212/2021 și obiectul este reprezentat de o revendicare imobiliară și cerere de ridicare sechestru asigurator.
 
Solicitările au fost înaintate de reclamanții Dragoș George Teodorescu și Viorica Roxana Teodorescu, în contradictoriu cu UAT Municipiul Constanța prin Primar și aceiași pârâți ca în dosarul deschis de BNR, cărora li se adaugă Oana Giurgiucanu, dar și Mihaela Mariana Borcea.
 
În iunie 2022, Judecătoria Constanța a decis și în acest dosar suspendarea judecății cauzei până la soluționarea definitivă a dosarului 25579/2/2020, al Tribunalului București.
 
Decizia de suspendare a fost atacată la Tribunal de către cei doi reclamanți, urmând ca Tribunalul să analizez recursul privind suspendarea procesului pe 28 martie 2023.
 
Potrivit Încheierii de suspendare din 14 iunie 2022, în proces, cei doi reclamanți au solicitat „obligarea pârâţilor la lăsarea în deplină proprietate şi netulburată posesie către reclamanți a suprafeței de teren de 51,60 m.p. situată în Constanţa, (...) astfel cum aceasta va fi determinată pe baza unei expertize tehnice topografice“.
 
Totodată, s-a mai cerut „în subsidiar, constatarea dobândirii dreptului de proprietate de către autorii lor pe baza uzucapiunii generale sau pe baza uzucapiunii scurte de 10 ani; Înscrierea în CF nr. 252321 a UAT Constanţa a terenului în suprafaţă de 424,60 m.p. cu nr. cadastral 252321 ca fiind proprietatea reclamanților, conform actelor şi măsurătorilor; Rectificarea CF nr. 207024 a UAT Constanţa, în sensul că terenul cu nr. cadastral 207024 are o suprafaţă de 2934,09 m.p., conform actelor şi măsurătorilor. Rectificarea CF nr. 207024 a UAT Constanţa, în sensul modificării parțiale a notării menținerii sechestrului asigurătoriu aplicat prin Ordonanța emisă în vederea confiscării speciale din 15.02.2008 în dosarul nr. 29/P/2005 al DNA — Structura Centrală, în sensul că obiectul sechestrului îl constituie terenul situat în Portul Tomis Tronson nr. 4, Lot nr. 4 cu nr. cadastral 207024 în suprafaţă de 2934,09 m.p.; 6. Ridicarea sechestrului asigurătoriu aplicat prin Ordonanța sus citată asupra diferenței de teren în suprafaţă de 51,60 m.p.“.
 
Acum, rămâne de văzut dacă Tribunalul Constanța va admite recursul declarat de reclamanți și va decide continuarea procesului de la Judecătoria Constanța, independent de dosarul de la Tribunalul București.
 
Dosarul din Capitală
 
În ce privește dosarul 25579/23/2020 al Tribunalului București, potrivit Biroului de presă al Primăriei Constanța, în dosar se solicită constatarea nulității absolute privind tranzacțiile ce vizează 49 de terenuri, solicitarea fiind formulată în baza Deciziei penale 32/2019, pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție.
 
Pârâți în cauză sunt Georgică Giurgiucanu, Oana Cucurezeanu (fostă Giurgiucanu), Mihai Camboianu , Cristian Borcea, Mihaela Mariana Bocea, Dragoș Emil Săvulescu, Rodica Cristina Ghionea, Virgil Călina, dar și compania Habitat și Ambient.
 
La Tribunalul București, procesul privind uraganul imobiliar al Dosarului Retrocedărilor va continua la data de 14 martie 2023.
 
Sursa documentare: Portalul Național al Jurisprudenței – www.rejust.ro, Portalul Instanțelor de Judecată
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Pretenții de 2,8 milioane de dolari, pentru Dosarul Retrocedărilor din Constanța! Curtea de Apel a decis rejudecarea (MINUTA)
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii