Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
19:14 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Urmărire ca-n filme, la Mangalia! Inculpați decedați și mai multe achitări, după un proces ce a durat opt ani

ro

22 Nov, 2021 00:00 20931 Marime text
 
 
  • În 2005, mai multe mașini au fost oprite în Mangalia, după o urmărire ca-n filme. În interiorul automobilelor, oamenii legii au descoperit băutură și țigări.
 
  • În primă instanţă, pentru cinci inculpați, Judecătoria Mangalia a dispus încetarea procesului penal cu privire la infracţiunea de complicitate la infracţiunea de înşelăciune, ca urmare a intervenirii prescripţiei speciale.
 
  • Conform portalului instanțelor de judecată, lista inculpaților este deschisă de „Ismail Erduan“ și continuată de „Secrieru Mihai, Tîrzianu Virgil, Butcaru Dănuţ, Bahrim Georgiana, Predescu Dan, Fudulea Mihai, Nivaci George, Robu Mihai, Tocia Constantin, Cioti Nicolae, Carapet Ionut Marian, Lenu Mihai“.   
 
  • Statul Român prin Direcţia Regionala pentru Accize şi Operaţiuni Vamale a avut calitate de parte civilă.
 
Verdict final într-un dosar penal instrumentat de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, cauză în care 13 persoane au fost trimise în judecată, în decembrie 2013, pentru înşelăciune şi folosire de acte falsificate la autoritatea vamală.
 
Inculpaţii 
 
Conform portalului instanțelor de judecată, lista inculpaților este deschisă de „Ismail Erduan“ și continuată de „Secrieru Mihai, Tîrzianu Virgil, Butcaru Dănuţ, Bahrim Georgiana, Predescu Dan, Fudulea Mihai, Nivaci George, Robu Mihai, Tocia Constantin, Cioti Nicolae, Carapet Ionut Marian, Lenu Mihai“.   
 
Statul Român prin Direcţia Regională pentru Accize şi Operaţiuni Vamale a avut calitate de parte civilă.
 
Declinare, de la Constanța, la Mangalia
 
Inițial, dosarul a fost trimis spre soluționare Tribunalului Constanța , în decembrie 2013.
 
Prin Hotărârea nr. 119/2014 din 17 februarie 2014, tribunalul a declinat competența de soluționare a dosarului în favoarea Judecătoriei Mangalia.

 
Prin decizia nr. 287/2021, din 15 iulie 2021, judecătorii din Mangalia s-au pronunțat în dosar.
 
Încetarea procesului
 
Prin hotărârea mai sus precizată, Judecătoria Mangalia a dispus încetarea procesului penal cu privire la infracţiunea de complicitate la infracţiunea de înşelăciune pentru care au fost trimişi în judecată inculpaţii Nivaci George, Tocia Constantin, Carapet Ionut-Marian, Cioti Nicolae și Robu Mihai, ca urmare a intervenirii prescripţiei speciale.
 
Mai mult, tot Judecătoria Mangalia a dispus încetarea procesului penal cu privire la săvârşirea de către inculpaţii Secrieru Mihai, Predescu Dan, Bahrim Georgiana şi Butcaru Dănuţ a infracţiunilor de înşelăciune şi fals material în înscrisuri sub semnătură  şi a dispus încetarea procesului penal cu privire la săvârşirea de către inculpaţii Tîrzianu Virgil şi Lenu Mihai a infracţiunii de înşelăciune.
 

Deces 
 
„Dispune încetarea procesului penal cu privire la inculpaţii Ismail Erduan şi Fudulea Mihai, sub aspectul comiterii infracțiunilor pentru care au fost trimişi în judecată, ca urmare a decesului acestora“, se mai arată în decizia Judecătoriei Mangalia.
 
Condamnări cu suspendare
 
În continuare, instanța a dispus condamnarea lui Mihai Secrieru la pedeapsa de trei ani de închisoare cu suspendare, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la prezentarea de documente comerciale false la autoritatea vamală în formă continuată. De asemenea, Dan Predescu, Virgil Tîrzianu, Dănuţ Butcaru, Georgiana Bahrim și Mihai Lenu au luat tot câte trei ani de închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la prezentarea de documente comerciale false la autoritatea vamală în formă continuată. 
 
Daune
 
Judecătoria a admis acţiunea civilă formulată de către părţile civile Statul Român prin Direcţia Regională pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Constanţa.
 
Pe cale de consecință, inculpaţii au fost obligați la plata către partea civilă Statul Român prin Direcţia Regională pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Constanţa, cu titlu de daune materiale, astfel: „obligă inculpatul Nivaci George – la plata sumei de 2.150 lei, obligă inculpatul Tocia Constantin la plata sumei de 36.035.86 lei, obligă inculpatul Robu Mihai – la plata sumei de 40.086.69 lei, obligă inculpatul Carapet Ionuţ – la plata sumei de 37.796,87 lei, obligă inculpatul Cioti Nicolae – la plata sumei de 32.507,84 lei, obligă inculpatul Lenu Mihai – la plata sumei de 165.252,16 lei, obligă inculpatul Tîrzianu Virgil - la plata sumei de 165.252,16 lei, obligă inculpatul Secrieru Mihai - la plata sumei de 71.970,03 lei, obligă inculpatul Predescu Dan – la plata sumei de 74.393,12 lei, obligă inculpata Bahrim Georgiana - la plata sumei de 74.393,11 lei şi obligă inculpatul Butcaru Dănuţ – la plata sumei de 39.962,05 lei“.
 
Decizia Judecătoriei Mangalia a fost contestată la Curtea de Apel Constanța.
 
Vinerea trecută, prin Hotărârea nr. 873/2021, Curtea de Apel a încetat procesul penal faţă de inculpaţii Ismail Erduan şi Fudulea Mihai, sub aspectul săvârşirii, de către aceştia, a infracţiunii de complicitate la prezentarea de documente comerciale false la autoritatea vamală, în formă continuată, ca urmare a decesului acestora.
 
Achitări
 
Mai mult, Curtea a decis achitarea inculpatului Lenu Mihai, privind săvârşirea infracţiunii de prezentare de documente comerciale false la autoritatea vamală, în formă continuată, Secrieru Mihai, Predescu Dan, Bahrim Georgiana, Butcaru Dănuţ, Tîrzianu Virgil, Nivaci George, Tocia Constantin, Carapet Ionuţ-Marian, Cioti Nicolae şi Robu Mihai- privind săvârşirea infracţiunii de complicitate la prezentarea de documente comerciale false la autoritatea vamală, în formă continuată.
 
De asemenea, judecătorii Curții de Apel au respins în totalitate acţiunea civilă exercitată de către partea civilă Statul Român, prin A.N.A.F, prin D.G.R.F.P Galaţi – AJFPS Constanţa.
 
Ca urmare a deciziei Curții de Apel Constanța, dosarul a fost închis definitiv, la opt după trimiterea dosarului spre soluționare.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Tânărul acuzat de moartea lui Andrei, de 13 ani, din Mangalia, în arest la domiciliu, de Sărbători
 
 
 
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii