Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
09:46 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Utilitate publică de interes național Nemulțumiri după exproprierile pentru infrastructura Bazei 57 Aeriană din cazarma 888 Mihail Kogălniceanu

ro

10 Jun, 2021 00:00 2637 Marime text
  • Proprietarii terenurilor contestă cuantumul despăgubirii astfel stabilite, apreciind că aceasta nu corespund valorii reale a terenului și nu acoperă prejudiciul efectiv suferit prin pierderea dreptului de proprietate. 
  • În Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 893/5.XI.2019 au fost publicate caracteristicile principale şi indicatorii tehnico-economici ai proiectului „Infrastructura Bazei 57 Aeriană din Cazarma 888 Mihail Kogălniceanu“.
  • Potrivit Monitorului Oficial al României, valoarea totală a investiţiei, inclusiv TVA, este de 12.173.337 lei, eşalonarea investiţiei fiind programată pentru 20 de ani. Finanţarea obiectivului de investiţii se face de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Apărării Naţionale, în limita sumelor aprobate anual cu această destinaţie, precum şi din alte surse de finanţare legal constituite, conform programelor de investiţii publice aprobate potrivit legii.

Tribunalul Constanța a soluționat, recent, în primă instanță solicitările unor cetățeni ce doresc anularea parțială a Hotărârii de stabilire a despăgubirilor emisă de Comisia de verificare a dreptului de proprietate sau a altor drepturi reale și acordarea despăgubirilor pentru imobilele proprietate private care constituie coridorul de expropriere, situate pe amplasamentul lucrării de utilitate publică de interes național „Infrastructura Bazei 57 Aeriana din cazarma 888 Mihail Kogălniceanuˮ. Pe scurt, cererea reclamanților privește cuantumul despăgubirilor acordate de Statul Român ca urmare a exproprierii pentru cauza de utilitate publică.


Despăgubiri raportate la valoarea reală a imobilului expropriat“
 
Totodată, reclamanții au solicitat obligarea pârâtului la plata unei despăgubiri raportate la valoarea reală a imobilului expropriat, de 3 euro/mp, în echivalent lei, precum și la plata dobânzii legale penalizatoare aferente diferențelor de despăgubiri rezultate, calculate de la data rămânerii definitive a hotărârii, până la plata efectivă.
 
Solicitările cetățenilor au fost grupate în două dosare distincte, cauzele fiind soluționate recent, așa cum precizam și mai sus, prin respingerea acțiunilor promovate în instanță.
 
Totuși, deciziile Tribunalului Constanța au fost contestată la Curtea de Apel Constanța.
 
În motivarea deciziilor, Tribunalul Constanța arată că prin H.G. nr. 23/2020 a fost aprobată declanșarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privată, care constituie coridorul de expropriere, situat pe amplasamentul lucrării de utilitate publică de interes național „Infrastructura Bazei 57 Aeriană din cazarma 888 Mihail Kogălniceanu“, expropriator fiind Statul Român, reprezentat de Ministerul Apărării Naționale.
 


Hotărârea de stabilire a despăgubirilor
 
Ulterior emiterii deciziei de expropriere, pentru imobilele proprietate privată care constituie coridorul de expropriere, situat pe amplasamentul lucrării de utilitate publică de interes național „Infrastructura Bazei 57 Aeriană din cazarma 888 Mihail Kogălniceanuˮ, situate pe raza administrativă a comunei Mihail Kogălniceanu și a deciziei privind aprobarea componenței Comisiei de verificare a dreptului de proprietate și acordare a despăgubirilor pentru imobilele proprietate privată care constituie coridorul de expropriere, a fost emisă Hotărârea de stabilire a despăgubirilor prin care s-a dispus consemnarea despăgubirilor.
 
În susținerea criticilor formulate, într-una dintre cauze s-a invocat incidența dispozițiilor Legii nr. 33/1994 și a art. 562 C.civ., apreciindu-se că o despăgubire corectă trebuie să se raporteze la valoarea de circulație a terenului expropriat, iar nu la valoarea stabilită prin expertizele întocmite și actualizate de camerele notarilor publici.
 

Procedură realizată în baza reglementării exprese
 

Față de aceste susțineri, instanța constată că procedura de expropriere ce a avut ca obiect terenul în cauză, situat în extravilanul comunei Mihail Kogălniceanu, s-a desfășurat în baza reglementării exprese a H.G nr. 23/2020, act normativ emis la rândul său în temeiul art. 5 alin. 1 din Legea nr. 255/2010, respectiv în vederea realizării unei lucrări de utilitate publică de interes național, reprezentată de infrastructura Bazei 57 Aeriană din cazarma 888 Mihail Kogălniceanu.
 
Prin urmare, întreaga procedură de expropriere a terenului proprietatea reclamantului, incluzând și modalitatea de stabilire a despăgubirilor, este cea reglementată de Legea nr. 255/2010, iar aplicarea normelor de drept comun din Legea nr. 33/1994 și din Codul civil poate interveni numai în cazul în care legea specială este lacunară sau nu cuprinde dispoziții exprese contrare.
 

Criteriul unic de stabilire a despăgubirilor, grilele notariale
 
În concluzie, arată magistrații, atât la momentul emiterii de către Ministerul Apărării Naționale, , în calitate de reprezentant al Statului Român, a hotărârii de stabilire a despăgubirilor, cât și la data la care instanța analizează contestația formulată împotriva deciziei menționate, dispozițiile legale aplicabile în materia exproprierii pentru cauză de utilitate publică, necesară realizării unor obiective de interes național, județean și local, prevăd o procedură de evaluare clară și care nu lasă loc de interpretări, criteriul unic de stabilire a despăgubirilor fiind reprezentat de valoarea indicată prin grilele notariale în vigoare la momentul transferului dreptului de proprietate.
 
Deciziile Tribunalului Constanța au fost contestată la Curtea de Apel Constanța.
 
Sursa documentare: rolii.ro și portalul instanțelor de judecată
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 

Citește și
 
Baza 57 Aeriană din cazarma 888 Mihail Kogălniceanu va fi reabilitată în 20 de ani!
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii