Valentin Leaută cere reabilitarea judecătorească
Valentin Leaută cere reabilitarea judecătorească
28 Apr, 2023 00:00
ZIUA de Constanta
1149
Marime text
- Dosarul a fost înregistrat pe rolul Secției Penale a Tribunalului cu indicativul 3002/118/2023, termenul pentru analizarea cererii fiind fixat pe data de 16 mai 2023, de la ora 09.00.
Dosarul a fost înregistrat pe rolul Secției Penale a Tribunalului cu indicativul 3002/118/2023, termenul pentru analizarea cererii fiind fixat pe data de 16 mai 2023, de la ora 09.00.
Și în anii anteriori, Valentin Leaută a formulat cereri de reabilitare, acestea fiind însă respinse ca nefondate de către judecătorii constănțeni.
Aşa cum arătam şi în ediţiile anterioare, Valentin Leaută a fost încarcerat pe 14 mai 2009 în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Poarta Albă, în vederea executării sentinţei de 12 ani de detenţie, la care fusese condamnat de judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, pentru înşelăciune.
Decizia Curții Supreme a răsturnat, în 2009, cele două hotărâri anterioare pronunțate în cauză de către Tribunalul Constanța și, respectiv, Curtea de Apel Constanța, prin care Valentin Leaută fusese declarat nevinovat și achitat de acuzațiile aduse de procurorii constănțeni.
În prima jumătate a anului 2014, Valentin Leaută a fost eliberat din detenție, după ce a executat cinci ani din pedeapsa de 12 ani, beneficiind de prevederile legislative privind aplicarea legii penale mai favorabile.
Pe parcursul întregului proces penal, dar și în numeroasele căi de atac extraordinare exercitate ulterior condamnării sale la 12 ani de detenție, Valentin Leaută, prin avocații săi, și-a susținut nevinovăția cu privire la acuzațiile aduse de procurori.
De altfel, așa cum arătam în edițiile anterioare, două instanțe din Constanța îl achitaseră de acuzațiile aduse, însă Înalta Curte a admis recursurile declarate în cauză de către procurori și partea civilă Compania Industrială Grivița SA, a reținut cauza spre rejudecare și l-a condamnat direct la 12 ani de detenție.
Acum, oricare va fi decizia Tribunalului cu privire la noua cerere de reabilitare judecătorească, ea va putea fi atacată la Curtea de Apel Constanța.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și
Afaceristul Leaută iese din penitenciar cu şapte ani mai devreme
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii