Valentin Preda, fostul consilier al lui Mazăre, şi Dan Emil Manolachi, fost angajat DNA, condamnaţi
Valentin Preda, fostul consilier al lui Mazăre, şi Dan Emil Manolachi, fost angajat DNA, condamnaţi
22 May, 2017 16:43
ZIUA de Constanta
10154
Marime text
Valentin Răducu Preda, fost secretar de stat în cadrul Ministerului Transporturilor şi ex-consilier al lui Radu Ştefan Mazăre în perioada în care acesta a fost edilul-şef al oraşului, a fost condamnat azi de Curtea de Apel Bucureşti.
Iată ce a decis instanţa
„Condamnă pe inculpatul Preda Răducu-Valentin la pedeapsa de 4 ani închisoare, pentru comiterea infracţiunii de divulgarea secretului care periclitează siguranţa statului. Condamnă pe acelaşi inculpat la pedeapsa de 5 ani închisoare, pentru săvârţirea infracţiunii de trafic de influenţă, în formă continuată. Condamnă pe acelaşi inculpat la pedeapsa de 3 ani închisoare, pentru comiterea infracţiunii de favorizarea infractorului. Contopeşte pedepsele închisorii, astfel că inculpatul va executa pedeapsa închisorii cea mai grea, şi anume pedeapsa de 5 ani închisoare, la care adaugă sporul de 1 an închisoare, urmând ca, în final, inculpatul să execute pedeapsa rezultantă de 6 ani închisoare“.
În cauză, Dan Emil Manolachi, fost angajat al Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi al Poliţiei Judeţului Constanţa, a fost condamnat la pedeapsa de 4 ani de închisoare, pentru favorizarea infractorului. „Condamnă pe acelaşi inculpat la pedeapsa de 7 ani închisoare, pentru comiterea infracşiunii de divulgare a secretului care periclitează siguranţa statului. Condamnă pe acelaşi inculpat la pedeapsa de 2 ani închisoare, pentru comiterea infracţiunii de folosire în orice mod, direct sau indirect, de informaţii care nu sunt destinate publicităţii, în scopul obţinerii, pentru sine sau pentru altul, de foloase necuvenite, în formă continuată. Achită pe acelaşi inculpat, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită. Contopeşte pedepsele închisorii, astfel că aplică inculpatului pedeapsa închisorii cea mai grea, şi anume pedeapsa de 7 ani închisoare, la care adaugă sporul de 1 an închisoare, urmând ca, în final, inculpatul să execute pedeapsa rezultantă de 8 ani închisoare“, potrivit minutei judecătoreşti.
Curtea de Apel Bucureşti a mai aplicat următoarele pedepse
Elena-Simona Hulubariu - 2 ani închisoare, pentru complicitate la trafic de influenţă.
Geanina-Lavinia Cazan, fost şef al Cabinetului secretarului de stat Răducu Preda şi fost director comercial al Companiei Naţionale Administraţia Canalelor Navigabile SA - 2 ani închisoare, pentru complicitate la trafic de influenţă.
Tudor-Gabriel Bohâlţeanu, consilier personal al ministrului Transporturilor - 5 ani de închisoare, pentru trafic de influenţă, în formă continuată.
Cătălin Radu - 2 ani închisoare pentru complicitate la trafic de influenţă. Achită pe acelaşi inculpat, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată. Condamnă pe acelaşi inculpat la pedeapsa de 2 ani închisoare, pentru spălarea banilor. Contopeşte pedepsele închisorii, astfel că inculpatul va executa pedeapsa închisorii cea mai grea, şi anume pedeapsa de 2 ani închisoare, la care adaugă sporul de 6 luni închisoare, urmând ca, în final, inculpatul să execute pedeapsa rezultantă de 2 ani şi 6 luni închisoare.
Caunii Andrei-Ştefan - reprezentant al unei societăţi pe acţiuni, 3 ani închisoare, pentru cumpărare de influenţă. Condamnă pe acelaşi inculpat la 4 ani închisoare, pentru instigare la spălarea banilor. Achită pe acelaşi inculpat, pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată. Contopeşte pedepsele închisorii, astfel că inculpatul va executa pedeapsa închisorii cea mai grea, şi anume pedeapsa de 4 ani închisoare, la care adaugă sporul de 6 luni închisoare, urmând ca, în final, inculpatul să execute pedeapsa rezultantă de 4 ani şi 6 luni închisoare.
Achită pe inculpatul Vasile Octavia-Mihaela, pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.
Condamnă pe acelaşi inculpat la pedeapsa de 3 ani închisoare, pentru spălarea banilor. Dispune suspendarea condiţionată, pe durata termenului de încercare de 5 ani.
Achită pe inculpatul Irofte Marius, pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată.
„Ia măsura de siguranţă a confiscării speciale de la inculpatul Preda Răducu-Valentin a aparatului fotografic marca "Olympus" FE-300, de culoare negru, seria .., ridicat în baza procesului-verbal din data de 19.II.2013, de percheziţie corporală şi autoturism, întocmit de Direcţia Naţională Anticorupţie, precum şi a documentului clasificat, ridicat de la inculpatul Manolachi Dan-Emil, în baza procesului-verbal din data de 19.XI.2013, de percheziţie domiciliară, întocmit de Direcţia Naţională Anticorupţie (filele 283-285, volumul 1, dosar de urmărire penală. În temeiul art.118, alin.1, litera d din vechiul Cod penal, ia măsura de siguranţă a confiscării speciale de la inculpatul Caunii Andrei-Ştefan, în calitate de reprezentant legal al părţii responsabile civilmente S.C. "..." S.R.L. (fostă S.C. "..." S.R.L.), a sumei de 1.123.762,40 lei, remisă pentru cumpărarea influenţei“, potrivit minutei.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
„La data de 28.11.2012, inculpatul Manolachi Dan Emil, în calitate de ofițer de poliție judiciară în cadrul Direcției Naționale Anticorupție, delegat într-un dosar penal să participe la constatarea unei infracțiuni flagrante de trafic de influență, l-a înștiințat, pe inculpatul Preda Răducu Valentin să nu se întâlnească cu inculpatul Bohâlţeanu Tudor Gabriel care urma să-i remită suma de 50.000 de euro - persoane vizate de cercetări - divulgând astfel acţiunea organizată de instituţia din care făcea parte. Această sumă de bani urma să-i fie remisă prin intermediul inculpatei Hulubariu Simona Elena și reprezenta doar o parte din cei 200.000 euro pretinși de inculpatul Preda Răducu Valentin de la inculpatul Caunii Andrei Ştefan. Suma de 200.000 de euro fusese solicitată de inculpatul Preda Răducu Valentin pentru a interveni, în luna octombrie 2012, pe lângă un martor, în vederea urgentării încheierii unui contract privind extinderea sistemului informatic de emitere, gestiune, monitorizare şi control al rovinietei, între CNANDR și o altă societate comercială“.
„În contul aceleiași sume de bani, în cursul lunii noiembrie 2012, inculpatul Preda Răducu Valentin trebuia să intervină, printr-un intermediar, pe lângă aceeași persoană pentru ca această companie să facă plata mai multor facturi în valoare de 16.437.061 lei, emise de firma respectivă, plată efectiv efectuată în data de 27.11.2012, pentru una dintre ele.
În acest sens inculpata Cazan Geanina Lavinia, în calitate de sef al cabinetului secretarului de stat, inculpatul Preda Răducu Valentin, la solicitarea acestuia din urmă, în a doua decadă a lunii noiembrie 2012, în mai multe rânduri, l-a chemat pe unul dintre martori la cabinetul inculpatului anterior amintit, cerându-i să facă plata facturilor emise.
Pentru a disimula suma de 200.000 euro, care urma a fi remisă inculpatului Preda Răducu Valentin, inculpata Vasile Octavia Mihaela, în calitate de reprezentant al firmei lui Caunii Andrei Ştefan, a întocmit un document, semnat și de Radu Cătălin, în care a atestat date nereale cu privire la ziua întocmirii, precum şi operaţiunile cuprinse în conţinutul acestora, în sensul că serviciile la care se făceau referire nu au fost prestate. Inculpata a beneficiat de sprijinul inculpatului Irofte Marius, angajat al aceleași firme, care a întocmit certificatul de acceptanţă parţială datat 02.07.2012, înscris în care a certificat date nereale cu privire la recepționarea unor servicii de către societatea în care își desfășura activitatea.
Sumele de bani amintite mai sus amintite au tranzitat firma administrată de Radu Cătălin, care a acceptat acest lucru. Mai mult, a făcut demersuri ca în data de 28.11.2012, să aibă disponibil în conturile sale suma de 50.000 de euro în vederea remiterii inculpatului Preda Răducu Valentin, ca primă tranşă din suma de 200.000 de euro, pretinsă pentru intervenţiile sale“, se mai arată în rechizitoriu.
„În aceeași calitate, de ofițer de poliție judiciară, delegat într-un dosar penal, la data de 18.02.2013, inculpatul Manolachi Dan Emil, a fotografiat, documente ce conţineau informaţii secrete de stat – nivel strict secret şi le-a pus la dispoziţia inculpatului Preda Răducu Valentin, care intenţiona să le transmită unei persoane, vizată de cercetările din acel dosar penal. Pentru aceste „servicii” inculpatul Preda Răducu Valentin urma să-l ajute pe inculpatul Manolachi Dan Emil să-şi angajeze o rudă, în cadrul Serviciului Judeţean Constanţa- Arhivele Naţionale şi să-l sprijine în ocuparea unei funcţii de conducere în cadrul IPJ Constanţa. De asemenea, inculpatul, în calitate de ofiţer de poliţie judiciară, a primit suma de 40.000 de lei, de la un martor denunțător, pentru a efectua acte premergătoare, potrivit delegării primite, într-un dosar penal, astfel încât să obţină o soluţie favorabilă martorului respectiv“, conform DNA.
Iată ce a decis instanţa
„Condamnă pe inculpatul Preda Răducu-Valentin la pedeapsa de 4 ani închisoare, pentru comiterea infracţiunii de divulgarea secretului care periclitează siguranţa statului. Condamnă pe acelaşi inculpat la pedeapsa de 5 ani închisoare, pentru săvârţirea infracţiunii de trafic de influenţă, în formă continuată. Condamnă pe acelaşi inculpat la pedeapsa de 3 ani închisoare, pentru comiterea infracţiunii de favorizarea infractorului. Contopeşte pedepsele închisorii, astfel că inculpatul va executa pedeapsa închisorii cea mai grea, şi anume pedeapsa de 5 ani închisoare, la care adaugă sporul de 1 an închisoare, urmând ca, în final, inculpatul să execute pedeapsa rezultantă de 6 ani închisoare“.
În cauză, Dan Emil Manolachi, fost angajat al Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi al Poliţiei Judeţului Constanţa, a fost condamnat la pedeapsa de 4 ani de închisoare, pentru favorizarea infractorului. „Condamnă pe acelaşi inculpat la pedeapsa de 7 ani închisoare, pentru comiterea infracşiunii de divulgare a secretului care periclitează siguranţa statului. Condamnă pe acelaşi inculpat la pedeapsa de 2 ani închisoare, pentru comiterea infracţiunii de folosire în orice mod, direct sau indirect, de informaţii care nu sunt destinate publicităţii, în scopul obţinerii, pentru sine sau pentru altul, de foloase necuvenite, în formă continuată. Achită pe acelaşi inculpat, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită. Contopeşte pedepsele închisorii, astfel că aplică inculpatului pedeapsa închisorii cea mai grea, şi anume pedeapsa de 7 ani închisoare, la care adaugă sporul de 1 an închisoare, urmând ca, în final, inculpatul să execute pedeapsa rezultantă de 8 ani închisoare“, potrivit minutei judecătoreşti.
Curtea de Apel Bucureşti a mai aplicat următoarele pedepse
Elena-Simona Hulubariu - 2 ani închisoare, pentru complicitate la trafic de influenţă.
Geanina-Lavinia Cazan, fost şef al Cabinetului secretarului de stat Răducu Preda şi fost director comercial al Companiei Naţionale Administraţia Canalelor Navigabile SA - 2 ani închisoare, pentru complicitate la trafic de influenţă.
Tudor-Gabriel Bohâlţeanu, consilier personal al ministrului Transporturilor - 5 ani de închisoare, pentru trafic de influenţă, în formă continuată.
Cătălin Radu - 2 ani închisoare pentru complicitate la trafic de influenţă. Achită pe acelaşi inculpat, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată. Condamnă pe acelaşi inculpat la pedeapsa de 2 ani închisoare, pentru spălarea banilor. Contopeşte pedepsele închisorii, astfel că inculpatul va executa pedeapsa închisorii cea mai grea, şi anume pedeapsa de 2 ani închisoare, la care adaugă sporul de 6 luni închisoare, urmând ca, în final, inculpatul să execute pedeapsa rezultantă de 2 ani şi 6 luni închisoare.
Caunii Andrei-Ştefan - reprezentant al unei societăţi pe acţiuni, 3 ani închisoare, pentru cumpărare de influenţă. Condamnă pe acelaşi inculpat la 4 ani închisoare, pentru instigare la spălarea banilor. Achită pe acelaşi inculpat, pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată. Contopeşte pedepsele închisorii, astfel că inculpatul va executa pedeapsa închisorii cea mai grea, şi anume pedeapsa de 4 ani închisoare, la care adaugă sporul de 6 luni închisoare, urmând ca, în final, inculpatul să execute pedeapsa rezultantă de 4 ani şi 6 luni închisoare.
Achită pe inculpatul Vasile Octavia-Mihaela, pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.
Condamnă pe acelaşi inculpat la pedeapsa de 3 ani închisoare, pentru spălarea banilor. Dispune suspendarea condiţionată, pe durata termenului de încercare de 5 ani.
Achită pe inculpatul Irofte Marius, pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată.
„Ia măsura de siguranţă a confiscării speciale de la inculpatul Preda Răducu-Valentin a aparatului fotografic marca "Olympus" FE-300, de culoare negru, seria .., ridicat în baza procesului-verbal din data de 19.II.2013, de percheziţie corporală şi autoturism, întocmit de Direcţia Naţională Anticorupţie, precum şi a documentului clasificat, ridicat de la inculpatul Manolachi Dan-Emil, în baza procesului-verbal din data de 19.XI.2013, de percheziţie domiciliară, întocmit de Direcţia Naţională Anticorupţie (filele 283-285, volumul 1, dosar de urmărire penală. În temeiul art.118, alin.1, litera d din vechiul Cod penal, ia măsura de siguranţă a confiscării speciale de la inculpatul Caunii Andrei-Ştefan, în calitate de reprezentant legal al părţii responsabile civilmente S.C. "..." S.R.L. (fostă S.C. "..." S.R.L.), a sumei de 1.123.762,40 lei, remisă pentru cumpărarea influenţei“, potrivit minutei.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
„La data de 28.11.2012, inculpatul Manolachi Dan Emil, în calitate de ofițer de poliție judiciară în cadrul Direcției Naționale Anticorupție, delegat într-un dosar penal să participe la constatarea unei infracțiuni flagrante de trafic de influență, l-a înștiințat, pe inculpatul Preda Răducu Valentin să nu se întâlnească cu inculpatul Bohâlţeanu Tudor Gabriel care urma să-i remită suma de 50.000 de euro - persoane vizate de cercetări - divulgând astfel acţiunea organizată de instituţia din care făcea parte. Această sumă de bani urma să-i fie remisă prin intermediul inculpatei Hulubariu Simona Elena și reprezenta doar o parte din cei 200.000 euro pretinși de inculpatul Preda Răducu Valentin de la inculpatul Caunii Andrei Ştefan. Suma de 200.000 de euro fusese solicitată de inculpatul Preda Răducu Valentin pentru a interveni, în luna octombrie 2012, pe lângă un martor, în vederea urgentării încheierii unui contract privind extinderea sistemului informatic de emitere, gestiune, monitorizare şi control al rovinietei, între CNANDR și o altă societate comercială“.
„În contul aceleiași sume de bani, în cursul lunii noiembrie 2012, inculpatul Preda Răducu Valentin trebuia să intervină, printr-un intermediar, pe lângă aceeași persoană pentru ca această companie să facă plata mai multor facturi în valoare de 16.437.061 lei, emise de firma respectivă, plată efectiv efectuată în data de 27.11.2012, pentru una dintre ele.
În acest sens inculpata Cazan Geanina Lavinia, în calitate de sef al cabinetului secretarului de stat, inculpatul Preda Răducu Valentin, la solicitarea acestuia din urmă, în a doua decadă a lunii noiembrie 2012, în mai multe rânduri, l-a chemat pe unul dintre martori la cabinetul inculpatului anterior amintit, cerându-i să facă plata facturilor emise.
Pentru a disimula suma de 200.000 euro, care urma a fi remisă inculpatului Preda Răducu Valentin, inculpata Vasile Octavia Mihaela, în calitate de reprezentant al firmei lui Caunii Andrei Ştefan, a întocmit un document, semnat și de Radu Cătălin, în care a atestat date nereale cu privire la ziua întocmirii, precum şi operaţiunile cuprinse în conţinutul acestora, în sensul că serviciile la care se făceau referire nu au fost prestate. Inculpata a beneficiat de sprijinul inculpatului Irofte Marius, angajat al aceleași firme, care a întocmit certificatul de acceptanţă parţială datat 02.07.2012, înscris în care a certificat date nereale cu privire la recepționarea unor servicii de către societatea în care își desfășura activitatea.
Sumele de bani amintite mai sus amintite au tranzitat firma administrată de Radu Cătălin, care a acceptat acest lucru. Mai mult, a făcut demersuri ca în data de 28.11.2012, să aibă disponibil în conturile sale suma de 50.000 de euro în vederea remiterii inculpatului Preda Răducu Valentin, ca primă tranşă din suma de 200.000 de euro, pretinsă pentru intervenţiile sale“, se mai arată în rechizitoriu.
„În aceeași calitate, de ofițer de poliție judiciară, delegat într-un dosar penal, la data de 18.02.2013, inculpatul Manolachi Dan Emil, a fotografiat, documente ce conţineau informaţii secrete de stat – nivel strict secret şi le-a pus la dispoziţia inculpatului Preda Răducu Valentin, care intenţiona să le transmită unei persoane, vizată de cercetările din acel dosar penal. Pentru aceste „servicii” inculpatul Preda Răducu Valentin urma să-l ajute pe inculpatul Manolachi Dan Emil să-şi angajeze o rudă, în cadrul Serviciului Judeţean Constanţa- Arhivele Naţionale şi să-l sprijine în ocuparea unei funcţii de conducere în cadrul IPJ Constanţa. De asemenea, inculpatul, în calitate de ofiţer de poliţie judiciară, a primit suma de 40.000 de lei, de la un martor denunțător, pentru a efectua acte premergătoare, potrivit delegării primite, într-un dosar penal, astfel încât să obţină o soluţie favorabilă martorului respectiv“, conform DNA.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii