Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
16:23 13 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Veşti bune pentru cei care au credite bancare! Comisioanele de administrare şi de urmărire de riscuri, anulate de Tribunalul Constanţa

ro

13 Nov, 2017 00:00 3243 Marime text
Victorie în instanţă pentru un bărbat din municipiul Medgidia! Vineri, Tribunalul Constanţa a anulat într-un dosar comisioanele de administrare şi de urmărire de riscuri.
 
Potrivit datelor oficiale, judecătorii au constatat „caracterul abuziv şi nulitatea absolută a următoarelor prevederi, inserate în cuprinsul Contractului de credit bancar pentru persoane fizice nr. (…) punctul 9 lit. b) - comision de administrare de 25,50 RON lunar, reprezentând un procent de 0,05% din valoarea creditului contractat, prevăzută la pct. 1, punctul 9 lit. e) - comision de urmărire riscuri de 86,70 RON lunar, reprezentând un procent de 0,17% din valoarea creditului contractat, prevăzută la pct.1“. Pe cale de consecinţă, Tribunalul a dispus obligarea unităţii bancare la restituirea sumelor încasate în baza clauzelor abuzive citate, încasate de bancă, cu titlu de comision de administrare şi comision de urmărire riscuri.
 
Decizia Tribunalului Constanţa nu este definitivă, aceasta putând fi atacată la Înalta Curte de Casaţie şi de Justiţie, în termen de 30 de zile de comunicare.
 
Într-un alt dosar, Tribunalul Constanţa a constatat caracterul abuziv şi nulitatea absolută a următoarelor prevederi, inserate în cuprinsul Contractului de credit ipotecar nr. (…) „Art. 4.1 - după această perioadă, dobânda curentă se calculează în funcţie de indicele de referinţă stabilit de Bancă pentru creditele ipotecare acordate în CHF. Indicele de referinţă al Băncii pentru creditul ipotecar se stabileşte în funcţie de costul surselor de finanţare şi evoluţia dobânzii la creditele ipotecare de pe piaţa bancară din România, se publică în presă şi se afişează la sediile unităţilor teritoriale ale Băncii şi Art. 4.2 - nivelul dobânzii variabile este egal cu indicele de referinţă al Băncii pentru creditul ipotecar acordat în CHF plus o marjă de 0 puncte procentuale, Art. 4.3 - pe parcursul derulării creditului, cu excepţia perioadei menţionate la art. 4.1, nivelul dobânzii curente se poate schimba în funcţie de evoluţia indicelui de referinţă stabilit de Bancă, Art. 4.6 - în cazul în care, ca urmare a comunicării noului nivel al dobânzii de către Bancă, Împrumutatul nu va rambursa restul din creditul angajat şi dobânzile aferente, în termen de cel mult zece zile de la data luării la cunoştinţă, se consideră că împrumutatul a acceptat noul nivel al dobânzii“.
 
Banca a fost obligată să restituie sumele încasate în baza clauzelor abuzive citate, care depăşesc cuantumul dobânzii curente de 5,35% pe an şi al dobânzii legale aferente acestor sume, începând cu data de 27 ianuarie 2016 şi până la plata integrală a debitului. Şi în acest caz, decizia Tribunalului Constanţa poate fi atacată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în termen de 30 de zile de comunicare.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii