Vești importante pentru șoferii din Constanța! Judecătorii explică de ce nu au anulat sancțiunile rutiere din Regulamentul de gospodărire (MOTIVARE)
Vești importante pentru șoferii din Constanța! Judecătorii explică de ce nu au anulat sancțiunile rutiere
18 Oct, 2023 17:00
ZIUA de Constanta
4512
Marime text
- Judecătorii au respins o nouă cerere de anulare a Regulamentului, solicitarea de anulare vizând sancțiunile pentru contravențiile rutiere prevăzute în HCL 77/2021.
- În motivarea acestei decizii, de menținere a regulamentului contestat, judecătorii au arătat, printre altele, că, în contradicție cu susținerile reclamantului din proces, regulamentul contestat avea avizul Poliției pentru a introduce sancțiunile rutiere – inclusiv cele vizând parcarea autovehiculelor.
- Dosarul are indicativul 6236/118/2022 și va fi trimis la Curtea de Apel, după ce șoferul reclamant a declarat recurs împotriva deciziei de menținere a regulamentului contestat.
- Cazul a fost analizat de completul CA1 al Secției de Contencios administrativ și fiscal a Tribunalului, prezidat, potrivit surselor noastre, de magistratul Teodora Luminița Popescu.
Judecătorii au respins o nouă cerere de anulare a Regulamentului, solicitarea de anulare vizând sancțiunile rutiere prevăzute în HCL 77/2021.
În motivarea acestei decizii, de menținere a regulamentului contestat, judecătorii au arătat, printre altele, că, în contradicție cu susținerile reclamantului din proces, regulamentul contestat avea avizul Poliției pentru a introduce sancțiunile rutiere – inclusiv cele vizând parcarea autovehiculelor.
Totuși, răspunsul Tribunalului nu l-a mulțumit pe șoferul reclamant, așa că acesta a atacat acum decizia primei instanțe în recurs, iar dosarul va fi trimis pe rolul Curții de Apel Constanța.
În speță, este vorba despre dosarul cu numărul unic 6236/118/2022, în care reclamant este Mihai Alexandru Stoicescu, în timp ce pârâți sunt UAT Municipiul Constanța, Primăria Municipiului Constanța, Consiliul Local al Municipiului Constanța și Inspectoratul General al Poliției Române.
Dosarul a fost analizat de completul CA1 al Secției de Contencios administrativ și fiscal a Tribunalului, prezidat, potrivit surselor noastre, de magistratul Teodora Luminița Popescu.
Obiectul dosarului este reprezentat de „anulare act administrativ cu caracter normativ HCL 77/2021“, aceasta fiind hotărârea Consiliului Local Constanța prin care a fost adoptat Regulamentul de gospodărire.
Potrivit datelor oficiale, în principal, în proces se cere anularea regulamentului în întregime, iar în subsidiar, s-a solicitat anularea în parte a regulamentului, respectiv doar cu privire la articolul 8 și punctele aferente – anumite, sancțiunile pentru abaterile rutiere prevăzute prin regulament.
Mai exact, în Regulamentul de gospodărire adoptat prin HCL 77/2021, articolul 8 face referire la „contravențiile la normele de protecție a drumurilor, trotuarelor și parcajelor, în vederea menținerea aspectului estetic și util al municipiului“.
În proces, instanța a emis unei adrese către Inspectoratul de Poliție al Județului Constanța „să precizeze dacă avizul pe care l-a dat privește regulamentul 77/2021 și să comunice toate înscrisurile transmise de către Consiliul Local Constanța pentru emiterea acestui aviz“.
Judecătorii doreau astfel să vadă dacă reprezentanții Consiliului Local Constanța au transmis toate documentele care au legătură cu HCL 77/2021 către IPJ Constanța pentru obținerea avizului.
După primirea actelor solicitate de la Poliție, instanța a ajuns la concluzia că regulamentul contestat avea avizul cerut de lege pentru a institui sancțiuni pentru contravențiile rutiere.
În acest sens, judecătorii au precizat în motivarea Hotărârii 1095/2023 că „este reală susţinerea reclamantului în sensul că potrivit art. 1 al. 4 din OUG nr. 195/2002 reglementările privind circulaţia pe drumurile publice se emit, după caz, de către autorităţile publice centrale sau locale cu atribuţii în acest domeniu, numai cu avizul Inspectoratului General al Poliţiei Române şi cu respectarea acordurilor şi convenţiilor internaţionale la care România este parte, iar conform art. 128 al. 1 lit. d din acelaşi act normativ autorităţile administraţiei publice localestabilesc reglementări referitoare la regimul de acces şi circulaţie, staţionare şi parcare pentru diferite categorii de vehicule, cu avizul poliţiei rutiere, critica privind lipsa acestui aviz este nefondată, fiind dovedită acordarea avizului prin probele administrate în cauză“.
„Astfel, tribunalul va constata că potrivit pentru emiterea HCL Constanţa nr. 77/26.03.2021 a fost emis avizul poliţiei rutiere aspect ce rezultă din cuprinsul adresei nr. 707190/23.01.2020 şi adresei nr. 816460/13.06.2023“, se arată în motivarea deciziei instanței.
Cu alte cuvine, motivul invocat de reclamant pentru anularea regulamentului în privința sancțiunilor rutiere nu a fost susținut în proces, existând avizul Poliției.
Totuși, așa cum am precizat anterior, decizia Tribunalului Constanța a fost atacată în recurs, iar acum rămâne de văzut care va fi decizia Curții de Apel în cauză.
Sursa motivare: Portalul Național al Jurisprudenței www.rejust.ro, Portalul Instanțelor de Judecată, Primăria Constanța
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și
Parcarea supraetajată de la Casa de Cultură, în aer
Proprietarii din blocurile situate în zonă și-au exprimat dezacordul cu privire la proiectul Primăriei Constanța (DOCUMENT)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii