Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
21:02 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Viața bate filmul! Povestea unei constănțence care a aflat că sora ei trăiește, în timpul procesului pe care l-a deschis pentru a o declara moartă

ro

18 Mar, 2020 00:00 1860 Marime text

O constănțeancă plecată în anul 1990 în Turcia și dispărută fără urmă patru ani mai târziu a fost la un pas de a fi declarată moartă, prin instanță, la cererea surorii sale, care nu mai știa nimic de ea de circa 20 de ani. Pe parcursul procesului, însă, sora femeii a descoperit că aceasta era în viață.


O poveste impresionantă, desprinsă parcă dintr-un film, s-a desfășurat pe parcursul mai multor ani la Judecătoria Constanța. Cazul, înregistrat inițial pe rolul Secției civile încă din anul 2015, a ajuns la un deznodământ abia la mijlocul lui 2019, hotărârea magistraților fiind redactată aproape de finele anului trecut.
Confrom datelor oficiale puse la dispoziție de Portalul Instanțelor de Judecată cererea privind declararea judecătorească a morții femeii a fost depusă la instanță la data de 16 iulie 2015. În dosarul civil astfel format, ce purta indicativul 18419/212/2015, constănțeanca dispărută fără urmă avea calitatea de pârât, în timp ce rolul de reclamant îi revenea surorii sale, care formulase cererea respectivă.

 

Relație strânsă între surori


În cererea prin care solicita declararea judecătorească a morții surorii sale, document menționat pe Jurindex, reclamanta preciza că cele două au locuit împreună în Constanța până în anul 1990, când sora sa a plecat în Turcia, unde s-a angajat ca farmacistă. Cele două surori aveau o relație strânsă, astfel că, în perioada în care sora sa lucra ca farmacistă, constănțeanca chiar a vizitat-o de mai multe ori, când serviciul nu îi permitea primei să vină în țară.


Cu toate acestea, în aceeași cerere de chemare în judecată, se arată faptul că surorile au vorbit ultima dată la telefon în urmă cu circa 18 ani, iar după acest moment, farmacista din Turcia nu i-a mai răspuns la telefon surorii rămase în România. Reclamanta a mai precizat, în același document menționat pe Portalul Jurisprudenței Naționale, faptul că a plecat în Turcia, la rândul său, pentru a afla ce face sora ei, însă a descoperit că aceasta nu mai locuia la adresa respectivă, unde o mai vizitase și înainte. Totodată, femeia a descoperit de la colegii de muncă ai surorii sale că aceasta nu mai venise la serviciu și nici nu luase legătura cu colegii ei, neputând fi contactată, la rândul său.


Nu în ultimul rând, constănțeanca a mai precizat că a efectuat demersuri de-a lungul timpului pentru a afla informații despre sora ei, știind, de altfel, că acesteia îi expirase cartea de identitate. Totuși, încercările sale au rămas fără răspuns. În acest context, în anul 2015, femeia care a rămas în România le-a cerut judecătorilor constănțeni să o declare moartă pe sora sa, despre care nu mai știa nimic de ani de zile.



Înregistrat la mijlocul lui iulie 2015, dosarul a fost suspendat în ianuarie 2016, judecata reluându-se, însă, o lună mai târziu. Așa se face că, din februarie 2016 și până la mijlocul anului trecut, s-a purtat o corespondență intensă între judecătorii constănțeni, pe de o parte și, de cealaltă parte: Direcția Publică de Evidență a Persoanelor Constanța – Serviciul de Stare Civilă, OCPI Constanța, Poliția Municipiului Constanța, Primăria Municipiului Constanța, Inspectoratul General al Poliției de Frontieră și Ministerul Afacerilor Externe.


Totodată, prin intermediul Ministerului Justiției, s-a efectuat o comisie rogatorie internațională în vederea efectuării de verificări în registrele publice de către autoritățile competente din Turcia.

 

Femeia dispărută, citată pe Portalul Instanțelor


În paralel cu aceste demersuri efectuate prin instanță, femeia dispărută a fost citată, conform procedurii în vigoare, la ultimul domiciliu cunoscut, citația fiind publicată inclusiv într-un ziar de largă circulație, dar și pe Portalul Instanțelor de Judecată (foto). De asemenea, tot în conformitate cu legislația în vigoare, cererea de chemare în judecată a fost afișată la ultimul domiciliu cunoscut al femeii, la sediul primăriei și la sediul instanței.



Din datele transmise în proces de Poliția Municipiului Constanța, respectiv din precizările foștilor vecini ai femeii dispărute, a reieșit că, așa cum precizase sora ei în cererea de chemare în judecată, aceasta plecase în Turcia în anul 1990, iar până în anul 1994, a ținut legătura cu sora sa rămasă în țară. Din anul 1994, nu se mai știa însă nimic de ea.
Totuși, anii de proces scurși pe parcursul efectuării comisiei rogatorii pentru a culege datele despre constănțeanca dispărute de la autoritățile judiciare din Turcia nu au fost irosiți în van. Așa se face că, pe parcursul desfășurării procesului pentru declararea judecătorească a morții acesteia, a reieșit că femeia trăiește.


Mai precis, după cum explică judecătorii constănțeni în hotărârea publicată integral pe www.rolii.ro, „ca urmare a efectuării comisiei rogatorii internaționale în Turcia, prin intermediul Ministerului de Justiție, s-a depus la dosar , împreună cu precizările scrise aferente, un extras de stare civilă pentru pârâta (...), din Republica Turcia, care apare înregistrată (...) în Regiunea Canakkale (...) Turcia“. Totodată, autoritățile turce au precizat că „din documentele de asistență juridică primite împreun ă cu data înregistrării la starea civilă a pârâtei (...) rezultă că aceasta este în viață, fiind solicitat tabelul de înregistrare la starea civilă“.


În aceste condiții, magistrații constănțeni au respins cererea privind declararea judecătorească a morții femeii ce plecase să lucreze ca farmacist în Turcia, ca neîntemeiată. Sora rămasă în țară, cea care a deschis procesul pentru declararea morții, nu a atacat decizia instanței.


Citește și:

Un constănţean dispărut în cel de-al Doilea Război Mondial, declarat mort după 75 de ani

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii