Victorie în instanță pentru mai mulți angajați ai Curții de Apel Constanța!
Victorie în instanță pentru mai mulți angajați ai Curții de Apel Constanța!
28 Oct, 2019 00:00
ZIUA de Constanta
3818
Marime text
Mai mulți angajați ai Curții de Apel Constanța au reușit să oblige instituția să le achite indemnizații mărite, potrivit legislației în vigoare. Decizia inițială a fost pronunțată de Tribunalul Constanța, iar acum cazul a ajuns în atenția Curții de Apel, ca urmare a apelului declarat chiar de către ... Curtea de Apel.
Aproape 20 de angajați ai Curții de Apel Constanța, încadrați ca „personal auxiliar de specialitate în cadrul autorității judecătorești“ au obținut o primă victorie în instanță asupra instituției din care fac parte. Prin decizia Tribunalului Constanța, oamenilor li s-au recunoscut drepturi salariale mai mari, Curtea de Apel fiind obligată să le achite drepturile tuturor reclamanților din proces.
Concret, în cererea de chemare în judecată înaintată Tribunalului, cei circa 20 de angajați ai Curții au solicitat, conform Portalului de jurisprudență www.rolii.ro, „ca instanța să dispună stabilirea și recalcularea indemnizației de încadrare și a celorlalte drepturi, raportat la o valoare de referință socială în cuantum de 440,154 de lei (reprezentând VRS 405 lei ce trebuia acordat la nivelul anului 2007, la care se adaugă majorările cu 4% începând cu 01.04.2008 și 4,5% începând cu 01.10.2008), începând cu 09.04.2015, respectiv de 484,169 de lei (cuantum ce cuprinde majorarea de 10% prevăzută de Legea nr.293/2015), începând cu 01.12.2015“.
Drepturi salariale cuvenite și neacordate
Cu alte cuvinte, salariații au solicitat drepturi salariale cuvenite și neacordate, în opinia lor, sens în care au mai cerut de la judecătorii Tribunalului să oblige Curtea de Apel inclusiv la „plata pentru fiecare lună, până la recunoașterea efectivă a dreptului, a diferenței dintre venitul la care reclamanții sunt îndreptățiți și cel efectiv plătiti“, astfel urmând să fie reparat prejudiciul creat prin neacordarea salariilor corespunzătoare.
La rândul său, Curtea de Apel Constanța, în calitate de pârâtă, a invocat, printre altele, o excepție în proces, respectiv excepția prescripției dreptului material la acțiune pentru pretențiile anterioarei datei de 29.11.2015. Cu alte cuvinte, reprezentanții Curții de Apel susțineau că s-ar fi depășit termenul legal pentru care angajații ar fi putut să își ceară drepturile anterioare datei respective.
La finalul deliberărilor însă și după analizarea tuturor actelor depuse la dosarul cauzei, judecătorii Tribunalului Constanța au ajuns la concluzia că angajații Curții de Apel au dreptate în privința drepturilor salariale ce li se cuvin.
În acest sens, instanța a admis în parte acțiunea lor și a obligat Curtea de Apel să „plătească fiecărui reclamant conform activității efectiv prestate, începând cu 22.11.2015, o indemnizație brută lunară stabilită prin raportare la o valoare de referință sectorială de 405 lei la care se adaugă o majorare de 8,5% acordată conform, O . G . nr 13/2008 ( VRS 440,154 lei)“, conform Portalului instanțelor de judecată.
Totodată, Tribunalul a mai obligat Curtea să le plătească angajaților săi, conform activității efectiv prestate , începând cu 1.12.2015, „o indemnizație brută lunară stabilită prin raportare la o valoare de referință sectorială de 405 lei la care se adaugă o majorare de 8,5% acordată conform O . G . nr 13/2008 , precum și o majorare de 10% acordată de Legea nr 293/2015 ( VRS 484,169 lei)“.
„Obligă pârâta Curtea de Apel Constanța să achite reclamanților diferențele de drepturi salariale dintre drepturile cuvenite, calculate conform algoritmului anterior menționat și cele primite, corespunzător perioadei lucrate, drepturi actualizate cu indicele de inflație, precum și dobândă legală aferentă, până la data plății efective“, se mai arată în minută.
Nu în ultimul rând, Curtea de Apel a fost obligată și să aloce fondurile necesare pentru plata drepturilor salariale câștigate de angajați prin respectiva decizie a Tribunalului Constanța.
Totuși, Curtea de Apel a atacat sentința, astfel că acum dosarul a ajuns în faza de apel, aflându-se pe rolul ... Curții de Apel Constanța.
Citește și:
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii