Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
05:43 27 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

VIDEO Condamnarea momentului la Constanța! (MINUTĂ)

ro

20 Dec, 2022 12:51 4173 Marime text


Tribunalul Constanța, prima condamnare în dosarul în care un tânăr din oraș este suspectat că ar fi împins un bărbat de 71 de ani în fața unei mașini, în zona CET. Bărbatul și-a pierdut viața, iar tânărul a fost cercetat de procurori pentru vătămări sau lovituri cauzatoare de moarte. 
 
Principalul suspect a fost condamnat  -  2 ani si 8 luni de închisoare cu suspendare, pentru săvârsirea infractiunii de loviri sau vătămări cauzatoare de moarte.
 
Totodată, instanța a constatat încetată de drept măsura arestului preventiv dispusă cu privire la inculpat și a dispus punerea de îndată în libertate a tânărului.
 
Oficial!
 

Solutia pe scurt: În baza art. 396 alin. 1, 2 si 10 cod procedură penală si a art. 195 C.pen, cu retinerea art. 75 alin. 2 lit. b cod penal. condamnă pe inculpat la pedeapsa de 2 ani si 8 luni închisoare pentru săvârsirea infractiunii de loviri sau vătămări cauzatoare de moarte. În baza art. 91 cod penal, dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei de 2 ani si 8 luni închisoare.

În baza art. 92 cod penal, stabileste un termen de supraveghere de 3 ani si 6 luni.

În baza art. 93 alin. 1 cod penal, pe durata termenului de supraveghere inculpatul se va supune următoarelor măsuri de supraveghere: a)să se prezinte la serviciul de probatiune, la datele fixate de acesta; b)să primească vizitele consilierului de probatiune desemnat cu supravegherea sa; c)să anunte, în prealabil, schimbarea locuintei si orice deplasare care depăseste 5 zile; d)să comunice schimbarea locului de muncă; e)să comunice informatii si documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existentă.


În baza art. 93 alin. 2 cod penal, pe durata termenului de supraveghere inculpatul se va supune măsurii de supraveghere de a frecventa unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulate de către serviciul de probatiune sau organizate în colaborare cu institutii din comunitate.

În temeiul art. 94 alin. 1 cod penal, pe durata termenului de supraveghere, datele prevăzute în art. 93 alin. (1) lit. c) - e) se comunică Serviciului de Probatiune Constanta. În baza art. 93 alin. 3 cod penal impune inculpatului să presteze o muncă neremunerată în folosul comunitătii pe o durată de 100 de zile si v nominalizează Directia de Gospodărire Comunală din cadrul Primăriei Constanta si Spitalul Clinic Judetean de Urgenta "Sf.Apostol Andrei" Constanta ca si institutii în cadrul cărora obligatia poate fi executată, potrivit art. 404 alin. 2 cod procedură penală.

În baza art. 404 alin. 2 cod procedură penală, se va atrage atentia inculpatului asupra consecintelor nerespectării măsurilor de supraveghere si obligatiilor impuse si ale săvârsirii de noi infractiuni în cursul termenului de supraveghere.

În baza art. 399 cod procedură penală si a art. 241 alin. 1 ind. 1 lit. a cod procedură penală, constată încetată de drept măsura arestului preventiv dispusă cu privire la inculpat.

Dispune punerea de îndată în libertate a inculpatului de sub puterea mandatului de arestare preventivă nr. 125/UP/21.08.2022 emis de Tribunalul Constanta.


În baza art. 72 cod penal, deduce din pedeapsa aplicată inculpatului perioada retinerii si a arestului preventiv, de la data de 21.08.2022 la data de 20.12.2022.

În baza art. 19 si art. 397 alin. 1 C.proc.pen. raportat la art. 1349 alin. 1 si 2 C.Civ., art. 1357 C.Civ., art. 1381 si art. 1382 C.civ. admite actiunea civilă exercitată de partea civilă  (sotia victimei) si obligă inculpatul la plata către partea civilă a sumei de 10.000 lei cu titlu de daune morale.

În baza art. 19 si art. 397 alin. 1 C.proc.pen. raportat la art. 1349 alin. 1 si 2 C.Civ., art. 1357 C.Civ., art. 1381 si art. 1382 C.civ. admite actiunea civilă exercitată de partea civilă (fiica victimei) si obligă inculpatul la plata către partea civilă a sumei de 10.000 lei cu titlu de daune morale.

Ia act că Spitalul Clinic Judetean de Urgentă „Sfântul Apostol” Constanta nu s-a constituit parte civilă în cauză. În baza art. 272 cod procedură penală, onorariul apărătorului desemnat din oficiu pentru persoana vătămată, av. Mihai Anamaria, în cuantum de 510 lei, conform delegatiei seria AV nr. 5775/29.11.2022, se va avansa din fondurile Ministerului Justitiei către Baroul Constanta. Ia act că inculpatul a fost asistat de apărător ales.

În baza art.272 raportat la art.274 alin.1 C.proc.pen. obligă inculpatul la plata către stat a sumei de 1800 de lei cu titlu de cheltuieli judiciare (1000 de lei din faza de urmărire penală si 800 de lei din faza de judecată).

Cu apel în termen de 10 zile de la comunicarea hotărârii. Pronuntată după redactare prin punerea hotărârii la dispozitia părtilor si a procurorului prin mijlocirea grefei instante, conform art. 405 alin. 1 cod procedură penală, azi, 20.12.2022

 
 
Din probatoriul administrat până în prezent a rezultat, ca stare de fapt prezumtivă:

La data de 20 august 2022, în jurul orelor 16:30, după ce au avut un conflict verbal în autobuzul 101 (din cauză că cele trei ghiozdane ale inculpatului o atingeau pe victimă) şi au coborât separat în aceeaşi staţie din zona CET, de pe bd. Aurel Vlaicu al municipiului Constanța, în mod surprinzător şi insidios inculpatul a lovit-o cu piciorul din spate în zona toracică posterioară pe victima T.T., în vârstă de 71 de ani, în timp ce aceasta se asigura la trecerea de pietoni, astfel că a împins-o spre carosabil, unde s-a lovit cu capul de partea dreaptă a unui autoturism care circula regulamentar.
 
În urma impactului cu autoturismul victima a suferit leziuni grave la nivelul capului, care au dus la moarte în scurt timp, prin hemoragie și contuzie meningo-cerebrale, consecinţe ale unui traumatism cranio-cerebral sever, cu fractură de oase de boltă și bază de craniu.
 
Imediat după lovirea victimei, inculpatul a fugit de la locul faptei, însă a fost urmărit şi prins de martori, care l-au predat organelor de poliţie.

Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale, reţinerea, arestarea preventivă sau trimiterea în judecată reprezintă etape şi măsuri în cadrul procesului penal, reglementate de Codul de procedură penală, care nu pot în nicio situaţie să înfrângă prezumţia de nevinovăţie de care se bucură oricare justiţiabil.


PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii