VIDEO Judecătorii motivează tragedia de la Lazu! Un medic de familie și un tânăr, condamnați pentru ucidere din culpă!
VIDEO: Judecătorii motivează tragedia de la Lazu! Un medic de familie și un tânăr, condamnați pentru ucidere
11 Jul, 2023 18:00
ZIUA de Constanta
16984
Marime text
- Conform concluziilor raportului de expertiză tehnică auto efectuat în cauză de către expertul desemnat a rezultat, potrivit motivării, că „viteza autoturismului marca Mercedes, condus de către inculpat, anterior producerii accidentului rutier, a fost de 128,84 Km/h, limita maximă de viteza pe sectorul respectiv de drum fiind 70 km/h, iar drept cauze ale producerii accidentului au fost pe de-o parte neasigurarea corespunzatoare a inculpatei, la efectuarea manevrei de trecere de pe banda unu pe banda a doua, pe altă parte depăşirea vitezei maxime admise de către inculpat și nepăstrarea unei distanțe suficiente față de autovehiculul din fața sa astfel încât să poata evita coliziunea“.
- Măsurile dispuse în cauză reprezintă o etapă a procesului penal, conform Codului de procedură penală, și nu înfrâng în niciun fel principiul prezumției de nevinovăție de care beneficiază persoanele supuse cercetărilor.
Judecătoria Constanța a soluționat în primă instanță dosarul unui grav rutier înregistrat în noiembrie 2017, pe DN 39, pe raza localității Lazu, eveniment soldat cu decesul ueni persoane.
Potrivit datelor oficiale, în prezenta cauză, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța au dispus trimiterea în judecată atât a două persoane: o șoferiță, medic de familie, cât și a unui tânăr, ambii fiind acuzați de ucidere din culpă.
În primă instanță, bărbatul a fost condamnat la pedeapsa 1 an şi 10 luni închisoare pentru ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă.
Asta în timp ce șoferița a primit 2 ani de închisoare cu suspendare, pentru comiterea infracţiunii de ucidere din culpă.
Decizia Judecătoriei Constanța a fost contestată la Curtea de Apel Constanța.
Primul termen în apel a fost stabilit pentru finele lunii septembrie 2023.
Oricare va fi decizia Curții de Apel, aceasta va fi definitivă.
În motivarea deciziei, Judecătoria Constanța reține, printre altele, că la data de 21.11.2017, în jurul orelor 08:08, lucrători de politie din cadrul Serviciului Rutier Constanța, fiind sesizați de dispecerul de serviciu din cadrul Serviciului Rutier, despre faptul că pe DN 39, în Lazu, s-a produs un accident rutier din care au rezultat victime omenești, s-au deplasat la fața locului, ocazie cu care au faptul ca cele sesizate se confirmă.
Cu ocazia efectuării cercetării locului faptei, organele de politie au constatat că segmentul de drum pe care s-a produs accidentul rutier este confecționat din asfalt, în aliniament, fără declivități în panta sau în rampă, uscat.
La fata locului au fost identificate autoturismele implicate în accidentul rutier, respectiv autoturismul marca Mercedes, și conducătorul acestuia, posesor a permisului de conducere valabil pentru categoria B de vehicule cu vechime din anul 2013, care, a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ si autoturismul marca Dacia, și conducătoarea acestuia, posesoare a permisului de conducere valabil pentru categoria B de vehicule cu vechime din anul 1998, căreia i-au fost recoltate mostre biologice de sânge in vederea stabilirii alcoolemiei, rezultatul fiind zero, aceasta fiind vatamata in urma accidentului rutier si transportată la unitatea spitaliceasca pentru ingrijiri medicale.
La fata locului au fost identificata cealaltă victima a accidentului rutier, pasagera pe locul dreapta față în autoturismul Dacia, care, ulterior, din cauza stării grave în care se afla, a decedat la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța.
Conform concluziilor raportului de expertiză tehnică auto efectuat în cauză de către expertul desemnat a rezultat, potrivit motivării, că „viteza autoturismului marca Mercedes, condus de către inculpat, anterior producerii accidentului rutier, a fost de 128,84 Km/h, limita maximă de viteza pe sectorul respectiv de drum fiind 70 km/h, iar drept cauze ale producerii accidentului au fost pe de-o parte neasigurarea corespunzatoare a inculpatei, la efectuarea manevrei de trecere de pe banda unu pe banda a doua, pe altă parte depăşirea vitezei maxime admise de către inculpat și nepăstrarea unei distanțe suficiente față de autovehiculul din fața sa astfel încât să poata evita coliziunea“.
„Expertul a stabilit că viteza mare de deplasare a inculpatului a redus semnificativ capacitatea inculpatei de a se asigura, fiind astfel o legătura de cauzalitate între viteza excesivă a acestuia și producerea accidentului. Expertul tehnic recomandat de către părțile civile, succesori ai persoanei decedate, a achiesat la concluziile expertului desemnat, fiind de acord cu conținutul și concluziile acestuia“, se mai arată în motivarea Judecătoriei Constanța.
Expertul tehnic recomandat de către inculpat a stabilit, se mai arată în motivare, „o viteză inferioară autoturismului marca Marcedes față de cea stabilită de către expertul desemnat, respectiv 97-109 km/h dar cu aceeași mențiune că aceasta a concurat la urmările accidentului“.
Conform acestuia, inculpata a fost cea care ar fi generat starea de pericol și tot aceasta a fost cea care ar fi putut evita producerea accidentului.
Expertul tehnic recomnadat de inculpată a stabilit că viteza autoturismului marca Mercedes a fost de cca 129 km/h ceea ce ar fi creat o stare de pericol, acesta stabilind o legătură de cauzalitate directă între depășirea vitezei maxime admise și producerea accidentului.
Inculpata a contestat raportul de expertiză tehnica auto și a solicitat efectuarea unei expertize criminalistice în cadrul I.N.E.C. București.
Solicitarea inculpatei a fost respinsă prin ordonanța motivată de către organul de cercetare penală.
Inculpatul, prin avocatul ales, a formulat obiecțiuni la raportul de expertiză tehnică solicitând efectuarea unui supliment la raportul de expertiză, solicitare ce a fost respinsă motivat de către organul de urmarire penală.
„Cu ocazia cercetării la fața locului a fost identificată o camera video de supraveghere care a surprins momentul impactului şi conform procesului verbal de vizionare a imaginilor întocmit de către organul de urmarire penală rezultă că impactul s-a produs pe banda a doua a DN 39, unde autoturismul marca Mercedes intră în coliziune cu partea față în partea din spate a autoturismului marca Dacia.
Pe imaginile surprinse nu se vede că autoturismul Dacia ar fi semnalizat schimbarea direcției de mers.
În imaginile surprinse se observă faptul că, în urma impactului autoturismul marca Dacia se rotește în sensul invers acelor de ceasornic ceea ce denotă faptul că acesta nu era paralel cu marginea străzii și încadrat total pe banda a doua“, potrivit motivării.
Așa cum arătam și mai sus, în primă instanță, șoferul Mercedesului a fost condamnat la pedeapsa 1 an şi 10 luni închisoare pentru ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă.
Asta în timp ce șoferița a primit 2 ani de închisoare cu suspendare, pentru comiterea infracţiunii de ucidere din culpă.
Decizia Judecătoriei Constanța a fost contestată la Curtea de Apel Constanța. Primul termen în apel a fost stabilit pentru finele lunii septembrie 2023.
Măsurile dispuse în cauză reprezintă o etapă a procesului penal, conform Codului de procedură penală, și nu înfrâng în niciun fel principiul prezumției de nevinovăție de care beneficiază persoanele supuse cercetărilor.
Sursa: portal instante de judecată și rejust.ro
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și
Patru ani de la moartea îndrăgitului creator de modă Răzvan Ciobanu! Tragedia a avut loc în județul Constanța
Accident mortal pe strada Babadag, din Tulcea! Începe procesul
Preotul Stelian Florin Dabija, de la Biserica Albă, din Constanța, condamnat definitiv pentru ucidere din culpă
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Vezi toate STIRILE VIDEO!
Comentarii
- Silvian 23 Jul, 2023 01:10 SI eu pe banda unu ma asigur mereu cand depășesc, si nu odata mi s-a intamplat sa vad unul la sute de metri in spate ca apoi imediat sa ma trezesc cu el fix in spatele meu, PENTRU CĂ NU AVEA VITEZĂ REGULAMENTARA, CI DE DE MIG!!! Criminalul ala vitezoman avea 128,9km/h in momentul impactului, dar judecand ca a franat cu doua secunde inainte, călăul nenorocit circula pe acel sector de drum cu peste 160km/h. Vedeti câinii care se sperie de la frane cu 2 secunde inainte de impact. România a ajuns o tara de c.... in care criminalii ies basma curata doar ptr ca au influență... Un mare sictir!