Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:18 05 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Zece ani de închisoare pentru Dănuţ Căpăţînă, fostul manager al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa (rechizitoriu)

ro

27 Apr, 2018 00:00 6364 Marime text
Condamnare definitivă pentru Dănuţ Căpăţînă, fostul manager al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa! În cauză, Marius Damian Mitea şi Ciprian Coadă, judecători ai Curţii de Apel Constanţa, au decis condamnarea lui Dănuţ Căpăţînă la zece ani de închisoare (pedeapsă rezultată după contopirea cu o altă condamnare). Asta în timp ce SC Mara Investcom SRL s-a ales cu o amendă penală de 200.000 de lei.
 
Dosarul a fost instrumentat de procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie, care l-au acuzat pe Dănuţ Căpăţînă de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, şi de conflict de interese, în formă continuată. SC Mara Investcom SRL a fost acuzată de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii arată că, „în perioada 2010-2016, inculpatul Căpăţînă Dănuţ, în calitate de manager şi manager interimar al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu care decurgeau din funcţia deţinută, în legătură cu încheierea a şase contracte având ca obiect servicii de secretariat şi recepţie“.
 
„Contractele respective au fost încheiate cu SC Mara Investcom SRL (societate pe care o controla prin intermediul fostei sale soţii), fără organizarea unei proceduri de atribuire care să asigure o utilizare eficientă a fondurilor publice şi promovarea concurenţei dintre operatorii economici. De asemenea, serviciile respective au fost achiziţionate la preţuri supraevaluate faţă de costul efectiv al acestora, în vederea obţinerii unor foloase necuvenite pentru sine în valoare de 1.464.832,63 de lei.
 
Ca urmare a acestor demersuri, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa a fost prejudiciat cu 2.089.997,87 de lei, sumă cu care această unitate sanitară s-a şi constituit parte civilă în cauză. În cauză, s-a dispus instituirea măsurii popririi asigurătoare asupra sumelor existente şi viitoare existente în contul deschis la o unitate bancară de către inculpata SC Mara Investcom SRL. De asemenea, procurorii au mai dispus măsura asigurătoare a sechestrului asupra unor bunuri mobile şi imobile ce aparţin unei societăţi comerciale, în calitate de parte responsabilă civilmente, firmă la care este acţionar inculpatul Căpăţînă Dănuţ“, potrivit DNA.
 
Tot procurorii Anticorupţie mai arată că, în cazul în care Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa ar fi folosit propriii angajaţi pentru prestarea serviciilor de recepţie şi secretariat, ar fi economisit suma 2.089.997,87 de lei, sumă ce va fi reţinută ca prejudiciu în cauză, în condiţiile în care, în derularea contractelor cu Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, inculpata SC Mara Investcom SRL a încasat, în total, suma de 2.683.923,97 de lei fără TVA, respectiv 3.314.195,48 de lei cu TVA inclus, iar costurile totale ale societăţii inculpate au fost de 593.926,1 lei.
 
Ieri, într-un alt dosar, Dănuţ Căpăţînă, fostul şef al Spitalului Judeţean Constanţa, a fost achitat definitiv, după ce în primă instanţă fusese condamnat la pedeapsa de patru ani şi patru luni de închisoare cu executare.
 
De asemenea, soluţii de achitare au mai primit: Mihai Corneliu Stănculescu, fostul şef al Serviciului Achiziţii din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, Micu Renato Cristea, angajat în cadrul SC Agrodec SRL Techirghiol şi prestator de servicii de administrare în domeniul sanitar către Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, Violeta Androne, fost director financiar-contabil în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, Gheorghe Antohi, angajat în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, Mărioara Furnică, economist în cadrul Serviciului Achiziţii al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, şi Carmela Endora Gherghina, fost consilier juridic în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa.

 
Decizia este definitivă şi a fost luată de judecătoarele Adriana Ispas şi Valentina Boboc, din Curtea de Apel Constanţa.
 
Recent, Dănuţ Căpăţînă, fost manager al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei“ Constanţa, a fost trimis în judecată alături de omul de afaceri Sorin Strutinsky, cauza fiind instrumentată de procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie. Dănuţ Căpăţînă este bănuit de două infracţiuni de luare de mită, dintre care una în formă continuată. Asta în timp ce Sorin Strutinsky este acuzat de complicitate la luare de mită în formă continuată şi de trafic de influenţă.
 
Citeşte şi:
 
Rechizitoriu „bombă“ de la DNA! Este vizat Spitalul Judeţean Constanţa (document + rechizitorii)


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii