Zeci de percheziții în Constanța! 15 persoane din Piața Chiliei trimise în judecată. Procesul continuă
Zeci de percheziții în Constanța!: 15 persoane din Piața Chiliei trimise în judecată. Procesul continuăProcesul celor 15 persoane trimise în judecată în dosarul drogurilor din Piața Chiliei merge mai departe la Tribunalul Constanța!
Instanța a acordat un nou termen pentru jumătatea lunii octombrie 2022.
Oricare va fi decizia tribunalului, aceasta va putea fi contestată la Curtea de Apel Constanța.
Inculpații sunt acuzați de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de droguri de risc, efectuare, fără drept, de operațiuni cu produse știind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive și deținere de bunuri sau mărfuri care trebuie plasate sub un regim vamal cunoscând că acestea provin din contrabandă.
Conform procurorilor, în perioada ianuarie 2018 – martie 2020, pe raza județului Constanța, s-a constituit un grup infracțional organizat specializat în procurarea și punerea în vânzare, pe raza municipiului Constanța, de canabis și substanțe psihoactive noi.
În urma cercetărilor efectuate a rezultat faptul că membrii grupării ar fi procurat substanțele susceptibile a avea efecte psihoactive din China, utilizând aplicații criptate, iar pentru a împiedica identificarea acestora, au efectuat comenzile pe numele unor persoane care nu aveau legătura cu gruparea infracțională.
La data de 06 martie 2020, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Constanța împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO Constanța au efectuat 36 de percheziții domiciliare, în urma cărora au fost ridicate 150 de grame de canabis, peste 100 de comprimate de medicamente cu regim special, 9 ghivece cu plante de canabis, 8.904 de țigarete de contrabandă 3 laptopuri, 71 de telefoane mobile, 5 cartele SIM, 2 cântare electronice de mare precizie, 9 grindere și sumele de 13.370 de lei și 850 de euro.
Evaluările anchetatorilor s-au dovedit a fi corecte, întrucât s-a constatat reconfigurarea grupărilor de criminalitate organizată cu ramificații la nivelul traficului stradal cu droguri de risc sau cu noi substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive.
Aceste grupări prezintă caracteristici deosebite întrucât întregi familii se ocupă în întregime cu operațiunile ilicite avute în atenție, constatându-se tot mai frecvent contrareacții din partea acestora, întrucât majoritatea membrilor au fost condamnați în alte cauze penale fie pentru trafic de droguri, fie pentru infracțiuni grave cum ar fi tâlhăriile sau furturile calificate, și, ca atare, cunosc parte din metodele și mijloacele folosite de forțele polițienești.
În acest sens, pentru a conspira acțiunile ilicite, comenzile de substanțe interzise se făceau în China utilizând aplicații criptate iar coletele soseau pe alte nume decât cele ale membrilor grupării.
Conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp