Zeci de percheziții în Constanța și mai multe județe, într-un dosar de trafic de migranți (VIDEO)
Zeci de percheziții în Constanța și mai multe județe, într-un dosar de trafic de migranți (VIDEO)
16 Dec, 2024 08:00
ZIUA de Constanta
703
Marime text
- Pe 16 decembrie 2024, DIICOT Timișoara și polițiști din mai multe structuri naționale au desfășurat o operațiune amplă pentru destructurarea unei rețele de trafic de migranți, implicând 69 de percheziții în Constanța și alte județe, vizând o grupare care a introdus fraudulos în România peste 1.000 de migranți afro-asiatici între iunie și decembrie 2024.
Luni, 16 decembrie 2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Timișoara, împreună cu polițiști ai Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Timișoara și ai Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Timișoara, desfășoară o amplă operațiune vizând destructurarea unei rețele de trafic de migranți.
În acest scop, au fost puse în aplicare 69 de mandate de percheziție domiciliară în județele Timiș, Argeș, Arad, Caraș-Severin, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Ilfov, Ialomița, Mehedinți, Teleorman, Sibiu și în municipiul București.
Oficial de la Poliție
La data de 16 decembrie 2024, polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Timișoara - Serviciul de Combatere a Traficului de Persoane, împreună cu polițiștii Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Timișoara și cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Timișoara, pun în aplicare 69 de mandate de percheziţie domiciliară în județele Timiș (29), Mehedinți (9), Dolj (8), Caraș-Severin (4), Argeș (4), Ilfov (3), Teleorman (3), Arad (3), Dâmbovița (2), Sibiu (1), Constanța (1), Ialomița (1) și municipiul București (1), într-un dosar penal vizând săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat și trafic de migranți.
Din cercetările efectuate a reieșit că, în cursul anului 2023, mai multe persoane (cetățeni străini) ar fi constituit o grupare specializată în traficul de migranți, la care ar fi aderat mai mulți cetățeni români și care ar fi avut ca preocupare principală introducerea frauduloasă în țară a grupurilor de migranți, prin traversarea ilicită a Dunării și, ulterior, scoaterea ilegală a acestora din țară pe frontiera de Vest.
Gruparea de criminalitate organizată ar fi acționat pe mai multe paliere, respectiv recrutarea grupurilor de migranți pe teritoriul Turciei și pregătirea acestora în scopul îmbarcării în mijloacele de transport pentru introducerea acestora în mod fraudulos în Bulgaria și, ulterior, în România.
Ulterior, migranții ar fi fost transportați în locații de adăpost, din municipiul Timișoara, unde ar fi rămas până când ar fi fost identificate oportunități pentru îmbarcarea acestora în ansambluri rutiere, cu scopul scoaterii ilegale din țară.
Astfel, o parte dintre membrii grupării de criminalitate organizată ar fi avut ca atribuții racolarea șoferilor care s-ar fi ocupat cu preluarea, transportul și conducerea migranților de la anumite locații din vestul țării până în zona parcărilor, unde ar fi fost transferați în camioane.
Un alt palier, format din transportatori, persoane de naționalitate română, ar fi primit de la organizatori locațiile de preluare și de debarcare și ar fi realizat transportul migranților, pe care i-ar fi predat ultimului eșalon, format din șoferi de camioane și antemergători.
Astfel, în perioada iunie - decembrie 2024, au fost depistate și oprite 136 de asemenea transporturi, însumând aproximativ 1.000 de cetățeni străini, de origine afro-asiatică.
Astăzi, sunt puse în executare 69 de mandate de aducere, cei în cauză urmând a fi conduși pentru audieri la sediul D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Timișoara.
Acțiunea este realizată cu sprijinul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, al polițiștilor brigăzilor de combatere a criminalității organizate Craiova, Pitești, Constanța, Oradea, Alba, București și al serviciilor de combatere a criminalității organizate Mehedinți, Caraș-Severin, Arad, Ilfov, Teleorman, Dâmbovița, Sibiu și Ialomița, al polițiștilor Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, al jandarmilor Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, al Grupării de Jandarmi Mobilă „Glad Voievod” Timișoara, al criminaliștilor din cadrul I.P.J. Timiș, precum și al luptătorilor din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale Timiș.
Facem precizarea că, pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.
Citește și:
Percheziții la firma prin care s-au făcut plăți către influencerii care l-au promovat pe Călin Georgescu
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Vezi toate STIRILE VIDEO!
Comentarii