Zi așteptată cu speranță, dar și teamă Cui rămâne colecția de artă a Muzeului din Topalu? Ziua pronunțării
Zi așteptată cu speranță, dar și teamă: Cui rămâne colecția de artă a Muzeului din Topalu? Ziua pronunțării
26 May, 2021 00:00
ZIUA de Constanta
2543
Marime text
- Judecătorii Curții de Apel Galați au anunțat că, la data de 31 mai 2021 vor pronunța hotărârea în procesul privind cererea de revocare a donației reprezentând cele peste 200 de oprere de artă.
- De hotărârea de la Galați atârnă soarta întregii Colecții de Artă Dinu și Sevasta Vintilă, dar și a muzeului din Topalu – cel mai important muzeu de artă din mediul rural din România.
- Completul care va pronunța hotărârea este format din magistrații Doru Benescu (vicepreședinte Curții de Apel Galați) și Irina Alexandra Boldea.
- Decizia Curții de Apel Galați va putea fi atacată în recurs, la Curtea Supremă.
Judecătorii Curții de Apel Galați au anunțat că, la data de 31 mai 2021 vor pronunța hotărârea în procesul privind cererea de revocare a donației reprezentând cele peste 200 de oprere de artă.
De hotărârea de la Galați atârnă soarta întregii Colecții de Artă Dinu și Sevasta Vintilă, dar și a muzeului din Topalu – cel mai important muzeu de artă din mediul rural din România.
În situația în care judecătorii se vor pronunța pentru revocarea donației, așa cum a solicitat Mario Vintilă, atunci lucrările de artă, donate în anul 1960 de către doctorul Gheorghe Vintilă comunei constănțene Topalu, în amintirea părinților săi, Dinu și Sevasta, își vor schimba proprietarul.
În situația în care instanța apreciază că nu se impune revocarea donației, tablourile vor rămâne în patrimoniul cultural județean Constanța.
În ambele situații, părțile care se declară nemulțumite de hotărârea Curții de Apel Galați se vor putea adresa Înaltei Curți de Casație și Justiție, instanță care va avea ultimul cuvânt în cauză.
Completul care va pronunța în procesul privind tablourile Muzeului de Artă „Dinu și Sevasta Vintilă“ din Topalu este format din magistrații Doru Benescu (vicepreședintele Curții de Apel Galați) și Irina Alexandra Boldea.
Astfel, în dosarul civil cu numărul 17324/118/2010**, Mario Vintilă are ca adversari Comuna Topalu prin Primar, Muzeul „Dinu și Sevasta Vintilă“ din Topalu și, respectiv, Muzeul de Artă Constanța.
Mario Vintilă este reprezentat de casa de avocatură din București Mușat & Asociații S.P.R.L.,iar Muzeul de Artă Constanța și Muzeul Dinu și Sevasta Vintilă din Topalu sunt reprezentate de casa de avocatură din Capitală Țuca Zbârcea & Asociații.
Lupta de suflet a regretatei Doina Păuleanu
Facem aici precizarea că, așa cum arătam în edițiile anterioare, procesul operelor de artă de la Topalu a reprezentat, de-a lungul a peste zece ani, lupta de suflet a regretatei Doina Păuleanu, fostul director al Muzeului de Artă Constanța, plecată într-o lume mai bună la finele lunii decembrie 2020.
Până în ultimul moment al vieții, managerul Muzeului de Artă din Constanța, în subordinea căruia se află Muzeul „Dinu și Sevasta Vintilă“ din Topalu, s-a luptat în instanță ca operele de artă să rămână ale muzeului rural, astfel cum și-a exprimat dorința doctorul Gheorghe Vintilă.
După decesul Doinei Păuleanu, manager interimar al instituției de cultură din Constanța este Lelia Rus Pîrvan, apropiat colaborator al regretatului director.
Actualul manager și-a asumat astfel nu numai misiunea de a conduce Muzeul de Artă Constanța, dar și rolul de veghea la patrimoniul dobrogean, în procesul pentru Colecția de Artă Dinu și Sevasta Vintilă.
„Litigiul nu s-a finalizat încă, dar avem încredere în actul de justiție și suntem optimiști cu privire la soarta lucrărilor întrucât, până la această dată, instanțele de judecată ne-au dat dreptate și au respins cererea moștenitorului Mario Vintilă. Colecția este bine conservată și considerăm că nu sunt elemente care să conducă la revocarea donației“, a declarat, pentru ZIUA de Constanța, cu o ocazie anterioară, managerul Lelia Rus Pîrvan.
Amintim, în cererile privind revocarea donației, Mario Vintilă a susținut, prin avocații săi, că nu s-ar fi respectat condițiile impuse de doctorul Gheorghe Vintilă, prin actul de donație, ceea ce ar conduce la revocarea acestuia.
Cazul, strămutat la Galați
De-a lungul timpului, procesul s-a judecat la Constanța, acțiunea lui Mario Vintilă fiind respinsă, însă, în cele din urmă, Curtea Supremă a dat curs cererii acestuia de strămutare a cauzei, hotărând ca aceasta să fie judecată la Galați.
De asemenea, instanța supremă a decis de mai multe ori rejudecarea procesului, cu realizarea unor expertize care să stabilească starea în care se află operele de artă, dar și condițiile de depozitare și expunere a acestora.
Așa cum precizam anterior, judecătorii Curții de Apel Galați au anunțat că vor pronunța hotărârea în acest caz la data de 31 mai 2021.
Indiferent care va fi hotărârea luată la Galați, părțile nemulțumite o pot ataca în recurs, situație în care procesul va continua la București, la Înalta Curte de Casație și Justiție a României.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și:
Declarații exclusive în cazul tablourilor de două milioane de euro de la Topalu! Ce spune expertul Ioan Popa
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii