Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:25 02 10 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Talentat! Andrei Cristian Diaconescu, de la CS Năvodari Mic sportiv medaliat, elev de zece, a interpretat la festival o melodie a lui Ștefan Bănică (GALERIE FOTO + VIDEO)

ro

02 Oct, 2024 17:00 286 Marime text
 Andrei Cristian Diaconescu. Sursa foto: Facebook (Cristina Vanu Diaconescu)

 
  • În vârstă de 12 ani, puștiul a moștenit din plin harul sportiv și artistic din familia sa.
 
Micul sportiv Andrei Cristian Diaconescu, de la CS Năvodari, și-a dezvăluit o nouă fațetă a talentului său artistic, după ce a interpretat o melodie la Festivalul Național „Rodul Pământului - Zilele Recoltei”, ediția a 20-a, desfășurat la Cumpăna, în județul Constanța.
 
În vârstă de 12 ani, puștiul care a trecut în clasa a șasea a moștenit din plin harul sportiv și artistic din familie. Tatăl său, Robert Diaconescu, este cel mai bun arbitru de rugby din România, antrenor de rugby și profesor de educație fizică. În ce privește înclinația micului Andrei Cristian spre partea artistică, aceasta vine dinspre neamul mamei, Cristina, al cărei tată, Gică Vanu, bunicul matern al băiețelului, este cunoscut și din formaţia muzicală „Voie Bună“ Constanţa, în care a cântat la chitară şi a fost solist vocal.
 
Micul sportiv face rugby și șah la CS Năvodari, sporturi la care a obținut rezultate deosebite, dar practică și înotul, acesta nu la nivel de competiție însă, doar pentru sănătatea lui. 
 
„Tare piticul!“
 
Anii trecuți, bunicul l-a învățat pe nepoțel să cânte la orgă, instrument cu care Andrei Cristian a participat, în 2021, în concursul „Barca Talentelor“, de la Mamaia, la secțiunea muzică instrumentală. De curând, Andrei Cristian Diaconescu a început să ia și lecții de canto, iar profesoara sa l-a încurajat să urce pe scena Festivalului Național „Rodul Pământului - Zilele Recoltei”, pentru a interpreta o melodie. Micul sportiv a cântat „Durli - Durli - Da“ a lui Ștefan Bănică și a cules aplauzele celor prezenți, spre bucuria băiatului, aflat pentru prima dată în fața unei audiențe, cântând. „Felicitări!“, „Bravo, Andrei!“, „Felicitări, chiar ești un talent!“ sau „Tare piticul!“, au fost câteva dintre mesajele de pe Facebook.  
     
„Totul e o provocare pentru el“
 
„Andrei Cristian e în priză mereu. Vrem să-l implicăm în cât mai multe activități, iar el e încântat. Îi place orice, totul e o provocare pentru el. Din tot ce face acum, el își va alege mai apoi cărui domeniu i se va dedica în viață, ce va aprofunda“, a declarat tatăl băiatului. Robert Diaconescu a făcut rugby, iar apoi s-a dedicat, cu mare succes, arbitrajului. Este șeful arbitrilor dobrogeni, arbitru internațional, iar în tradiționala anchetă anuală a Federației Române de Rugby a fost declarat cel mai bun „cavaler“ din țară în ultimii doi ani, 2022 și 2023. Antrenor de rugby la nivel juvenil la CS Năvodari, Robert Diaconescu este și profesor de educație fizică și sport la Școala Gimnazială nr. 1 Peștera, unde se ocupă și de dezvoltarea rugby-ului, beneficiind pe plan local de sprijinul directorului unității de învățământ.
 
Campion și la carte
 
În condițiile în care Robert Diaconescu este prins în multe domenii, misiunea de a se ocupa îndeaproape de activitățile băiatului este mama sa, Cristina. Pe lângă sport și partea artistică, Andrei Cristian e foarte bun și la carte, are zece pe linie la școală. La finele clasei a V-a A a luat premiul întâi, cu media 10, și a primit diploma de excelență, la Școala Gimnazială nr. 16 „Marin Ionescu Dobrogianu“ Constanța, unde o are dirigintă pe prof. Crina Georgiana Dobre. Micul sportiv a primit și mențiune la olimpiada de limba și literatură română, iar la olimpiada de biologie a fost la un punct de o nouă mențiune. Nu în ultimul rând, băiatul a ocupat, printre altele, locul trei la rugby-tag la Olimpiada Națională a Sportului Școlar (ONSS) și locul întâi la finala națională „Șah în școală“ de la Constanța. Plus clasări pe locuri fruntașe la numeroase alte concursuri.
 
Pilot în devenire!
 
O altă pasiune a micului sportiv este aviația, având tot exemplul bunicului său, fost pilot de elicopter. „Anul trecut, Andrei a fost la Școala de Pilotaj de la Ploiești, în 2024 nu a mai participat, dar de la anul reluăm. Noi vrem să-l facem pilot“, a spus tatăl băiatului. „Pilot în devenire! Cer senin și la cât mai multe ore de zbor! Felicitări pentru absolvire! Încă un pas spre un vis!“, a fost și mesajul mamei, anul trecut. 
  
Bunicul a fost coleg la școala militară cu Adrian Iovan
 
Bunicul micului sportiv, constănţeanul Gică Vanu, a fost coleg la Şcoala Militară de Ofiţeri de Aviaţie de la Boboc (judeţul Buzău), între 1978 şi 1981, și cu regretatul Adrian Iovan, decedat în 2014, într-un accident aviatic petrecut în Munții Apuseni. Cei doi au fost prieteni la cataramă şi au păstrat o legătură strânsă şi după încheierea studiilor militare, Adrian devenind pilot de avion, iar Gică pilot de elicopter. În 2011, la nunta de la Constanţa a fiicei sale, Cristina, cu Robert Diaconescu, Gică Vanu l-a avut invitat şi pe Adrian Iovan!    
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Sursa foto galerie: Facebook (Cristina Vanu Diaconescu, CS Năvodari)  

Citește și:
 
Robert Diaconescu, din Constanța, desemnat cel mai bun arbitru român de rugby și pe 2023
 
Campion și la claviatură
Micul rugbyst Andrei Cristian Diaconescu va participa la concursul național „Barca Talentelor“
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii