Avram Iancu, la „Chefi la cuţite“ Bibliotecarul care a înotat în Marea Neagră, de la Sulina la Istanbul, a primit cuţitul de argint
Avram Iancu, la „Chefi la cuţite“: Bibliotecarul care a înotat în Marea Neagră, de la Sulina la Istanbul,
02 Mar, 2021 00:00
ZIUA de Constanta
3333
Marime text
- Acum trei ani, Avram Iancu a traversat înot Marea Neagră de la Sulina la Istanbul fără costum de protecție.
- În 2017, a parcurs înot Dunărea (de la izvoarele din Germania până la vărsarea în Marea Neagră).
- Înainte de aceasta, Avram Iancu traversase înot Canalul Mânecii!
Avram Iancu, bibliotecarul de 44 de ani din Petroşani celebru pentru recordurile sale la înot în ape deschise şi nu numai, i-a impresionat cu aventurile sale şi pe juraţii de la show-ul TV de la Antena 1 „Chefi la Cuţite”, care i-au oferit „cuţitul de argint”.
În 2018, după 60 zile de efort continuu, Avram Iancu a reușit să doboare un nou record: a traversat înot Marea Neagră de la Sulina la Istanbul fără costum de protecție. Avram a pornit în temerarul său proiect, marșul acvatic spre Istanbul, de la Sulina, fix locul în care, în 2017, a terminat de înotat Dunărea (de la izvoarele din Germania până la vărsarea în Marea Neagră), pentru a sărbători aniversarea României într-unul dintre cele mai deosebite moduri. Pentru Avram Iancu, această cursă inedită a fost o continuare a performanțelor dobândite în anii trecuți din punct de vedere sportiv. Înainte de parcurgerea Dunării, fără costum de protecție, el a traversat Canalul Mânecii!
A pregătit o omletă specială
La „Chefi la cuţite”, Avram Iancu a pregătit o omletă specială (coaptă la cuptor în ardei gras cu capac natural), însă discuţia cu juraţii, Florin Dumitrescu, Sorin Bontea și Cătălin Scărlătescu, s-a concentrat, cum era şi normal, pe performanţele bibliotecarului, care i-au uimit şi pe cei trei, ca pe mulţi alţi oameni. Avram Iancu le-a adus cadou juraţilor câte un exemplar dintr-o carte pe care a scris-o în 2019, „Schimbarea eşti tu”, şi le-a povestit câte ceva din aventurile sale extreme.
A ales să facă ceva nebunesc
„Eu am citit o istorie foarte frumoasă a unui soldat din armata franceză, care, după pierderea unei bătălii, în locul deportării, a ales să facă ceva nebunesc: traversarea înot a Canalului Mânecii, pentru a-şi câştiga libertatea. Am fost foarte impresionat de povestea lui. Am descoperit că, în 200 de ani de traversare, această realizare nu i-a aparţinut niciunui român, deşi erau deja 900 de înotători care o făcuseră, reprezentanţi a 60 de ţări. Coroborat, aşa, cu numele meu, parcă nu m-am simţit OK să ştiu că noi, românii, nu avem niciun reprezentant”, a spus Avram Iancu.„Este foarte importantă motivaţia”
Acesta avea 38 de ani când am citit povestea şi a trebuit să cântărească foarte bine dacă poate sau nu să traverseze înot celebrul canal. „Este foarte greu, se face în condiţii dificile. În 2014, am anunţat că, în premieră naţională, voi face acest lucru. Au fost mai multe tentative. De trei ori nu am reuşit. E foate dificil să înoţi atâtea ore şi atâţia kilometri într-o apă a cărei temperatură nu depăşeşte 17-18 grade Celsius. Este însă foarte importantă motivaţia. Am simţit susţinerea familiei (soţia şi trei fetiţe) şi a compatrioţilor mei. 17 ore şi 54 de minute de înot în continuu (dintre care şase ore în bezna nopţii, în valuri foarte mari) nu e uşor, Dar vedeam drapelul patriei arborat la vaporul englezesc care mă însoţea şi am reuşit să înfig, dacă pot spune aşa, steagul României pe ţărmul Franţei. Antrenamentul a durat peste şase luni, am luat toate lacurile din ţară înot în mod progresiv”, a menţionat Avram Iancu.
A slăbit zece kilograme când a parcurs Dunărea
Un an mai târziu, inspirat de o nouă carte pe care a citit-o în bibliotecă, „Pilotul de pe Dunăre“, a lui Jules Verne, a înotat toată Dunărea, de la izvoare până la vărsare, în 89 de zile, fără costum de neopren. „Am zis să dau viaţă romanului într-un alt mod, cu atât mai mult cu cât România sărbătorea zece ani de când intrase în Uniunea Europeană. Românul Avram Iancu a venit să arate că ADN-ul românesc e foarte puternic şi să se poate şi fără costum de neopren, stabilind o premieră mondială. Am fost nominalizat în 2017 la categoria omul anului în lume. Alimentul care pe mine mă ajută foarte mult e shake-ul proteic din sămânţă de cânepă. E absolut fabulos, din el îmi iau energia. Consumam peste 5.000 de calorii pe zi. Când am înotat toată Dunărea am scăzut zece kilograme în greutate. În 89 de zile, am dat de soare puternic, furtuni, ploi, revărsări de ape. Am avut tot felul de trăiri. Am realizat că parcurgerea unui fluviu e ca viaţa şi invers. Şi în viaţă nu e soare mereu, există şi nori, şi furtuni. Am învăţat însă că trebuie să am răbdare. Este un pericol când citesc o carte la locul de muncă, că nu se ştie ce idei îmi mai vin”, le-a spus Avram Iancu juraţilor.„Nimic măreţ nu se poate realiza singur”
După parcurgerea Dunării, bibliotecarul nu s-a oprit şi, în anul următor, al Centenarului Marii Uniri, a continuat povestea, înotând de la Sulina până la Istanbul. „De ce acolo? De-a lungul istoriei, am avut foarte multe întâlniri cu prietenii noştri turci, dar şi un episod mai trist, în care Constatin Brâncoveanu şi cei patru fii ai săi au fost decapitaţi, iar trupurile le-au fost aruncate în strâmtoarea Bosfor. Şi am vrut să înot înspre acolo şi întreaga strâmtoare Bosfor. Nimic măreţ nu se poate realiza singur. Mereu am avut în spate o echipă, căreia îi mulţumesc”, a arătat Avram Iancu. În 2018, după cursa de înot Sulina - Istanbul, bibliotecarul a povestit şi la Constanţa cum a decurs această aventură.
A înotat fără oprire 36 de ore
Altfel, Avram Iancu a menţionat că, până acum, cel mai mult a înotat fără oprire 36 de ore şi că este un pasionat al sportului. „De la 10 la 14 ani, am făcut tenis de masă, de la 14 la 29 de ani - karate kyokushin (fiind campion naţional în 1995), apoi am fost atras de sporturile non-contact, dedicându-mă înotului, ciclismului şi alergării. Am fost şi la celebra cursă de Cercul Polar, o nebunie de-a mea, de care nu-mi pare rău. Mă bucur că am şi reuşit să urc pe podium”, a precizat Avram Iancu.„Cuţit de invitat special, pentru oameni speciali”
Realizările sale supraomeneşti nu putea rămâne nerăsplătite la „Chefi la cuţite”, astfel că bibliotecarul din Petroşani a primit „cuţitul de argint“.„Cu toată stima şi tot respectul pentru ce aţi obţinut şi pentru exemplul pe care îl oferiţi, eu simt să fac treaba aceasta, pentru că îl meritaţi. E cuţitul nostru de argint, de invitat special, pentru oameni speciali. Felicitări pentru tot şi sper din suflet să atingeţi cât mai mulţi oameni să aduceţi cât mai mulţi copii către sport”, a spus Florin Dumitrescu.
În secţiunea Galerie Foto a acestui articol, găsiţi mai multe imagini de la show-ul TV.
Sursa foto: Capturi Facebook „Chefi la cuţite”
Citeşte şi:
Brațul Sfântu Gheorghe al Dunării, parcurs înot de Avram Iancu. Acesta e însoțit și de un caiacist din Hârșova
Bibliotecarul Avram Iancu, din Petroşani, şi-a întrerupt cursa de marş forţat şi alergare spre Constanţa
Avram Iancu, omul-record. Cursa Sulina - Istanbul. Dezvăluiri la Constanța
Și-a găsit inspirația la bibliotecă și a pornit să cucerească apele
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii