Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:42 05 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Formaţia Miercuri şi Vineri Antrenorul Cornel Suciu, recitaluri alături de Daris Mangal, chitaristul lui Laurenţiu Duţă (galerie foto)

ro

14 Feb, 2015 00:00 5562 Marime text


Antrenor, alături de Cristian Husea şi Virgil Năstase, al divizionarei secunde de rugby CS Năvodari, Cornel Suciu (42 de ani) are talent şi în afara terenului de sport. În tinereţe, a făcut parte dintr-un club de turism, în care aveau loc şi programe artistice, iar ulterior a fost component al formaţiei Miercuri şi Vineri, punându-şi în valoare înclinaţiile muzicale.

 
Cornel Suciu se pricepe să cânte la chitară, iar în urmă cu aproximativ 15 ani, făcea parte din formaţia Miercuri şi Vineri, înfiinţată la Năvodari. Cornel era „chitară bas“, Daris Mangal cânta la chitară, Ovidiu Bistriceanu era o altă „chitară“, dar şi „voce“, Nelu Nucă era toboşarul trupei, iar canadianul Mark Biech i-a sprijinit pe băieţi cu instrumente (din Germania), dar cânta şi la pian.

 Cântau un rock uşor şi au înregistrat şi un disc


„Când eram mic, mama mi-a cumpărat o chitară, la care am învăţat să cânt cu ajutorul lui Laurenţiu Marinescu. Cântam alături de colegi, iar prin 1997 - 1998, câţiva prieteni, toţi din Năvodari, am înfiinţat formaţia Miercuri şi Vineri. Am înregistrat şi un disc, am susţinut recitaluri şi prin clubul Phoenix. Cântam un rock uşor, iar piesele erau scrise de noi. În anul 2000, ne-am despărţit însă. Ovidiu este acum în Canada, unde s-a căsătorit şi are şi un studio. Daris este acum chitaristul lui Laurenţiu Duţă. Mark mi-a fost naş de cununie, iar ulterior l-a cununat şi pe Daris. Acum e stabilit la Braşov. Nelu este un toboşar de excepţie. Ne-am întâlnit zilele trecute“, spune Cornel Suciu. Acesta nu mai are timp acum să cânte, doar pe la petreceri îşi mai intră iar în rol, amintindu-şi de vremurile foarte frumoase pe care le-a trăit alături de colegii de la „Miercuri şi Vineri“.

Cornel Suciu - „Trăiam intens acei ani“ 



În anii '90, Cornel Suciu a făcut parte dintr-un club de turism de la Năvodari, „Eco Alpin Sport Club Marea Neagră“, care fiinţa pe lângă sindicatul Petrochimistul. Cu acest club, tânărul a participat la multe acţiuni, atât la Năvodari, cât şi în ţară. „Aveau loc concursuri cu tematică turistică, în care se şi cânta. Vara, competiţiile (în care se acordau cupe) se numeau trofee, iar iarna - lire. Multe dintre ele se desfăşurau la munte. Se dădeau teste de meteorologie, de floră, de faună, de geografie sau ne întreceam la alpinism. Seara, se desfăşurau întreceri culturale (de muzică, poezie şi umor, tot cu tematică turistică). La focul de tabără, ne strângeam de la 200 de oameni în sus. Aveau loc şi expoziţii de fotografii. La Năvodari, noi aveam Lira Litoralului, care se ţinea însă vara. Trăiam intens acei ani. În fiecare weekend, ieşeam la munte şi mergeam pe trasee. Aveam multe proiecte cu clubul «Marea Neagră». Am întreprins şi acţiuni de ecologizare, atât la Peştera Liliecilor, cât şi pe plajă. Eram pasionat şi de chitară şi ţin minte un 8 Martie, prin 1992, în care am cântat la sindicatul Combinatului Midia. Acum, vechii prieteni ne mai întâlnim de trei ori pe an, în jur de 70 de persoane“, arată Cornel Suciu.

Au revigorat rugby-ul de la Năvodari 



Născut la Năvodari, Suciu a început practicarea rugby-ului pe plan local, la vârsta de şapte ani, cu antrenorul Petrică Lungu. A evoluat, ca demi de mele, şi la Şcoala Sportivă numărul 2 din Constanţa (sub comanda lui Peter Ianusevici), după care a revenit la Chimia Năvodari. Ultima echipă din cariera sa a fost ITC, la care a venit la 30 de ani (după ce întrerupsese o perioadă rugby-ul). La această formaţie a evoluat un an, apoi retrăgându-se definitiv din activitatea competiţională, din cauza unei accidentări. După ce a dezbrăcat echipamentul de jucător, Cornel Suciu a îmbrăcat treningul de antrenor, iar în vara anului 2007, împreună cu Cristian Husea (un alt fost rugbyt năvodărean), a readus la viaţă rugby-ul de la Năvodari, după ce, de peste zece ani, peste sportul cu balonul oval din oraşul în care „soarele sărută marea“ se aşternuseră praful şi uitarea. Rugby-ul a fost revigorat cu sprijinul autorităţilor locale, prin programul „Rugby comunitar“. S-a plecat bine la drum, în primul an fiind selecţionaţi peste 80 de copii. În prezent, CS Năvodari are în continuare grupe de copii, dar şi o formaţie de seniori, care activează în Divizia Naţională (eşalonul secund al rugby-ului românesc), iar în sezonul trecut, la doar al doilea an în DN, formaţia a obţinut medalia de bronz! Pe lângă rugby în 15, CS Năvodari este redutabilă şi la rugby în 7. În fotografia de mai sus, Cornel Suciu este al doilea din dreapta, în rândul de jos, alături de colegii din echipa de copii din Năvodari. În dreapta sus, este antrenorul Petrică Lungu. „Eram la Bucureşti, pe stadionul Tineretului, la o competiţie juvenilă. În poză apare, în stânga sus, şi nea Vali, un rugbyst care juca pe atunci la Chimia Năvodari, ca fundaş“, şi-a adus aminte Cornel Suciu.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • bancila catalin 14 Feb, 2015 21:09 Super articolul ca si personajul principal al acestuia.Am avut ocazia sa-l cunosc pe Suciu Cornel( un om extraordinar si foarte talentat).Respect pentru acesti oameni si un big Like...