Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
22:24 01 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Gheorghe Hagi, amintiri din copilărie La cireșe, varianta Săcele. Amenda plătită de tatăl său. Mingea mult dorită și praștia

ro

13 Oct, 2022 00:00 4481 Marime text

 
  • La podcastul „Da bravo!“, Hagi a povestit și întâmplări din copilăria sa, din localitatea constănțeană Săcele, acolo unde a locuit familia Hagi înainte de se muta în municipiu.
  • Dialogul cu Mihai Bobonete s-a purtat chiar pe gazonul stadionului principal al Academiei Hagi, de la Ovidiu.
  • Hagi e născut într-o zi de 5 februarie, la fel ca portughezul Cristiano Ronaldo și ca Neymar, iar o întâlnire memorabilă pe teren a fost cu Diego Armando Maradona.
 
Gheorghe Hagi, cel mai bun fotbalist din istoria României, în prezent acționar la clubul Farul Constanța și manager tehnic al echipei de seniori a „marinarilor“, a fost invitatul lui Mihai Bobonete la podcastul „Da bravo!“, dialogul fiind purtat chiar pe gazonul stadionului principal al Academiei Hagi, de la Ovidiu.
 
Hagi a povestit și întâmplări din copilăria sa, din localitatea constănțeană Săcele, acolo unde a locuit familia Hagi înainte de se muta în municipiu. Între amintirile sale din copilărie se înscriu și o pățanie în livadă, gen „La cireșe“ din „Amintirile“ lui Creangă, aventurile cu gașca celor mari, cu praștia, sau joaca de pe stradă, până seara târziu.
 
„Eu eram cu cei mai mari“
 
„La Săcele, jucam fotbal. La început, trăgeam cu praștia în păsări. Mergeam cu gașca. Eu eram cu cei mai mari, că nu stăteam cu cei de vârsta mea. De mic am vrut să învăț. Pe cei de-o seamă cu mine nici măcar nu-i băgam în seamă. La cei mari vedeam ceva, făceam orice pentru ei. Le strângeam pietre ca să mergem la vânătoare, să fiu cu ei. Taică-miu era brigadier, șef, avea livadă înăuntru, iar cei mari m-au rugat să aduc niște fructe, că aveau poftă să mânânce, le era foame. M-au aruncat înăuntru și, din păcate, am fost văzut, cine sunt, iar pentru aceasta tata a luat amendă, 25 de lei. El, în loc să fie supărat, a fost fericit. A zis: «O plătesc și de două ori, că e băiatul meu». Înaintea mea, a fost fratele meu, care a murit, nu l-am cunoscut. Iar eu, rămânând între două fete, eram ca o stea. Trebuia să aibă grijă de mine și, chiar dacă făcusem o prostie, era mândru că are băiat“, a povestit Gheorghe Hagi.
 
„Întotdeauna mi-am dorit o minge“
 
Micul Gică a fost un copil foarte ghiduș, stătea numai afară. „Eu mă jucam, nu stăteam în casă. Tata îmi spunea ca, atunci când venea acasă, între zi și seară, să nu mă prindă că nu sunt acasă, iar eu veneam mereu mai târziu. Eram numai pe stradă. Ne jucam, cum era înainte. Numai pe stradă, nu erau mașini multe, ca acum, de care să ne ferim. Prima minge am primit-o la vârsta de trei ani. Întotdeauna mi-am dorit o minge, am vrut să o am lângă mine, să o domin, să învăț multă tehnică ca să nu mă domine ea pe mine, că îmi place să fiu lider și atunci am potolit-o cum trebuie, am îmblânzit-o“, a spus Hagi.
 
„Nu semnez“

 
Tatăl acestuia ținea mult ca băiatul lui să învețe bine la școală, iar dacă Gică venea acasă cu note sub șapte, nu îi semna în carnet. „Tata nu semna, scria în carnetul de note: «Nu semnez». Avea personalitate mare. De la mama am învățat ca totdeauna să știu să dau bună ziua. Mi-a zis: «La tine în casă ești șef, afară trebuie să știi să dai bună ziua». Dacă nu știi să o faci, atunci ai o problemă. Trebuie să știi să-ți cultivi aproapele, să știi să trăiești în societate. Mai ales noi, la fotbal, unde suntem mulți. Trebuie să știi să dai bună ziua la coleg, la antrenor, trebuie să știi să te comporți. Și la băieții din academie le spun să stea mereu cu capul sus, ca în teren, să dea bună ziua“, a arătat Gică Hagi.
 
Primii bani câștigați
 
Fostul mare fotbalist a câștigat primii bani ca jucător pe când era la „Luceafărul“. „Dacă nu greșesc, la Luceafărul. Jucam în Divizia B, aveam prime de joc. Apoi primeam de la Farul, din Divizia A. Mulți am primit când am semnat contractul cu Sportul Studențesc, plecând de la Farul. Eram bun, valoarea se plătește“, a punctat „Regele“.
 
Calul și porumbelul
 

Pasărea preferată a lui Hagi e porumbelul, iar dintre animale îi plac în mod deosebit caii. „Am plecat de mic de acasă, precum o pasăre. Calul impune respect. Și lui tata îi plăceau caii. Acasă nu am avut cal, în schimb am urcat de multe ori pe măgar. Aveam în curte multe animale. Mă uit din când în când la televizor la hipism“, spune fostul fotbalist.
  
Discuție cu Ronaldo și Neymar
 
Hagi e născut într-o zi 5 februarie, la fel ca portughezul Cristiano Ronaldo și ca Neymar, două dintre vedetele fotbalului mondial. „Nimic nu e întâmplător. Nu e vorba asta? Numai că eu sunt stângaci, ei sunt dreptaci. Însă joacă la fel de bine cu ambele picioare. Mi-ar plăcea să stau la o discuție cu amândoi, să-i cunosc“, a punctat Hagi.
 
Maradona contra „Maradona din Carpați“
 
O întâlnire memorabilă a acestuia pe teren a fost cu Diego Armando Maradona, cu care a făcut schimb de tricouri. „Nu am vorbit, a fost o onoare pur și simplu pentru mine, el era Diego, era mai în vârstă, pe plan european foarte mare. A fost un challenge pe teren pentru mine să dovedesc că nu degeaba mi se spunea «Maradona din Carpați». De aceea ne-am și atins la un moment dat, în timpul jocului, practic provocam acest lucru. A ieșit foarte bine, am fost fericit și onorat, mi-a dat tricoul, m-am dus în vestiar la ei, a fost foarte drăguț“, a povestit Gheorghe Hagi.
 
„Am grijă de mine“
 
Cum decurge o zi din viața acestuia? „Nu e nimic neobișnuit. Dimineața mă scol în funcție de când mă culc. Nu am un standard, dar am grijă de mine. Muncesc foarte mult, dar mă și odihnesc la fel. Am același program ca atunci când jucam fotbal. După masă, îmi place să mă odihnesc o oră, iar, în majoritatea nopților, să dorm cât mai mult și mai bine, că îmi place foarte mult să dorm. Restul e muncă, muncesc, încerc să o fac cât mai bine“, a răspuns Hagi.
 
Ghetele norocoase
 
Sportivii au unele superstiții și tabieturi la meciuri, pentru a avea succes și a câștiga. Despre aceasta, Hagi a povestit: „În vestiar, eram preocupat cum mă schimb, apoi să-mi fac feșele, era o ordine, nu făceam altfel, ca să-mi meargă bine. Sau dacă jucam un meci cu o pereche de ghete noi, cu care dădeam goluri, o țineam mult timp. Dacă nu, o schimbam repede“. 
 
Ciondăneala cu Dan Petrescu
 
La antrenamente, Hagi a avut și o ciondăneală cu un coleg pe teren, cu Dan Petrescu, actualul antrenor al campioanei în exercițiu a României, CFR Cluj. „Era înaintea meciului cu Țara Galilor. La antrement, făceam și miuțe. Eu eram la o echipă, Dan la cealaltă. Și am început să ne ciondănim, care câștigă. Eu voiam să câștig, el la fel. Și ne-am certat până ne-a dat Iordănescu afară. Apoi ne-a băgat în ședință, ne-a zis că nu e bine ce facem. Dar acestea treceau, erau chestii de antrenament și nimic altceva“, a menționat Hagi.
 
Paznic la Hagi
 
Lider în echipă, grație valorii și a tehnicii sale desăvârșite, Gheorghe Hagi a avut în multe rânduri „paznici“, fundați din echipa adversă care îl marcau la sânge, unii pe tot terenul. „Am avut în Turcia unul... Îi spuneam: «Du-te, mă, de-aici, lasă-mă în pace». «Nu, nu, obiectivul meu e să stau numai după tine», răspundea. «Lasă-mă, joacă și tu, că aveți mingea. Mișcă-te, joacă». «Nu, eu stau după tine». Trebuia să-i fac de toate, să-l scot, să-l enervez. În ultimii trei ani în Turcia, la fiecare meci avem pe cineva la mine. Când eram la Real Madrid, Cruyff l-a pus pe Ferrer, fundașul dreapta, să stea după mine. «Eu am pierdut un jucător care nu e așa tehnic, dar ei l-au pierdut pe cel mai tehnic jucător», a spus antrenorul. Am avut marcaj pe tot terenul. Mă duceam în apărare, venea după mine. Pe vremuri era altă tactică, se mai puneau așa oameni la marcaj“, a menționat Hagi.
 
„Nu mi-a fost frică de nimic, pe niciun stadion“
 
În 1990, „Regele“ s-a transferat de la Steaua la Real Madrid și spune că nu a fost intimidat de atmosfera de pe stadioanele din Spania. „Nu mi-a fost frică de nimic, pe niciun stadion. Eu când ajung la stadion, nu mai aud nimic. Conectarea mea la meci era totală. Ca actorii, când intră în scenă, emoțiile trec. Înainte avem, că suntem oameni, dar când intram pe teren dispărea tot. Nu mai auzeam de nimic, nu eram influențat de nimic. Venind din România, nu mă intimida atmosfera de pe stadioanele din Spania. Când te naști cu asta, te naști. Cu cât e mai mare, cu atât e mai frumos. Cu cât e meciul mai tare, cu atât e mai bine. Cum adică? Noi visăm să jucăm acolo, iar când ajung acolo să mă sperii?“, a zis Hagi, care a învățat singur limba spaniolă, nu a avut profesor. „Aveam casetă în mașină, de la stadion acasă ascultam, aveam si dictionar. După o lună, am început să vorbesc spaniola. Oricum, acomodarea a fost grea în Spania, în primele șase luni“, a arătat fostul jucător.
 
A primit porecla „Trompeta“
 
Când era tânăr, Hagi spune că era egoist pe teren, voia să marcheze mult, cerea mereu mingea. Din aceasta s-a ales și cu o poreclă, „Trompeta“, pe care i-a pus-o Marius Lăcătuș, când jucau împreună la Steaua. „Mi-a zis așa poate pentru că ceream de multe ori mingea. Lăcă era cu astea, cu poreclele. Când eram tânăr, eram egoist, de aceea probabil am și înscris mai multe goluri atunci, trăgeam mult la poartă. După aceea, am devenit mai pasator“, a menționat Gheorghe Hagi.
 
Cât pe ce să nu ajungă la surpriza pregătită de copii
 
Acesta urmărește multe meciuri, care-i ocupă timpul, iar din această cauză aproape că era să nu mai ajungă, la o zi a sa de naștere, la o surpriză pregătită de copii din Academia Hagi. „Când ai împlinit 45 de ani, copiii de la Academie au vrut să-ți facă o surpriză, au pregătit ceva în sala de mese, trebuia să te duci până acolo și cât pe-aci să nu ajungi, că te uitai la un meci cu Fenerbahce“, a spus Mihai Bobonete la podcast. „Văd fotbal mult, e meseria mea. Trebuie să fiu informat, să văd. A vedea lucrurile te face să înveți. Dacă nu, însemnă că le știi pe toate, că ești mulțumit cu orice. Totdeauna e loc de mai bine, trebuie să fii deschis, să progresezi, să devii mai buni. La acel episod cu copiii, până la urmă, am ajuns. Câteodată, se mai așteaptă, ce să faci?“, a arătat Hagi.
 
„Câteodată, poate sunt prea exigent, perfecționist“
 
„Regele“ a recunoscut că are și defecte. „Am, cum să nu? Pe cel mai mare îi las pe alții să-l spună. Par că-s dur. În casă, cu copiii, am mai și ridicat tonul, părinții sunt lideri și, la un moment dat, vocea trebuie să se simtă. Când e nevoie, o ridic și la echipă. Când nu e nevoie, dansez, cânt, sunt între ei, suntem împreună. Câteodată, poate sunt prea exigent, perfecționist, și mă duc într-o zonă mai înaltă. Câteodată, depășesc niște lucruri poate. Dar îmi dau seama după și le reglez imediat“, a dezvăluit Gică Hagi.
 
Povestea lui „Nu strâmba, cu mustață, da, nu strâmba!“
 
În 1998, după un meci amical România - Paraguay, Gheorghe Hagi a participat alături de selecționerul de atunci al echipei tricolore, Anghel Iordănescu, la conferința de presă, iar, în timpul intervenției, căpitanul formației i s-a adresat unuia dintre ziariști cu: „Nu strâmba, nu strâmba, cu mustață, da, nu strâmba!“. „Eram unul dintre lideri, căpitanul echipei, și am venit cu nea Puiu, într-un moment greu. Se întâmplase ceva cu un coleg de-al nostru, iar eu ca lider trebuie să ies să vorbesc. Nu puteam să stau în vestiar și să iasă Stelică să zică ceva, când a pățit ce-a pățit din tribune. Din una în alta, ne-am încălzit și am zis aceea. Dar trebuia să ies, era o obligație pentru mine, altfel ce fel de lider eram? Doar așa, să ies primul pe teren și în rest nimic? Trebuie să-ți aperi colegul, să fii cu el. Am ieșit în numele echipei, nu în numele meu, băieții m-au trimis, am vorbit cu ei înainte“, a detaliat acum Hagi.
 
Fiica sa nu l-a recunoscut blond
 
În același an, la Campionatul Mondial, a rămas celebru episodul cu jucătorii români care și-au vopsit părul blond, după ce au reușit să se califice din grupă după primele două meciuri. Ulterior, Hagi s-a tuns zero, după ce, blond fiind, fiica sa, mică pe atunci, nu l-a recunoscut! „Chiar am vorbit cu Kira de curând pe marginea acestui subiect. A intrat pe teren și nu m-a cunoscut atunci, a plecat. Să ne vopsim blonzi a fost pariul nostru. Am arătat că avem coloană și că suntem împreună, noi și antrenorul. Trebuia să ne ținem de pariu. Când am venit acasă, m-am tuns“, a spus Hagi.
 
La bătrânețe, îi așteaptă să-i plătească concediile
 
„Regele“ are doi copii, Kira (actriță) și Ianis (fotbalist), și spune că părinții trebuie să petreacă mult timp cu copiii. „Totul pleacă din educație, contează fiecare an, ce îi înveți de mici îi înveți pentru totdeauna. Primul lucru pe care trebuie să-l faci, ca părinte, e să stai foarte mult lângă ei. Trebuie să te simtă, să te vadă, să-ți cunoască principiile și regulile. Apoi trebuie să aleagă ce vor să facă în viață. Eu am o vorbă: când faci ceva foarte bine, nu dai faliment niciodată. Nu putem să decidem pentru ei, doar îi sprijinim. Nu poți fi șeful lui în viața lui. El decide, e viața lui, cu bune, cu rele. Tu trebuie să fii lângă el, să-l echilibrezi când mai alunecă puțin, iar, când e supărat, să-l ridici. La bătrânețe aștept de la copii să-mi plătească toate concediile. Când vom ajunge la vârste mai înaintate, cineva trebuie să aibă grijă de noi, cum și noi am avut grijă de ei. Le-am spus lucrul acesta, e fundamental, iar ei cred că nu au uitat și o vor face“, a mai spus Hagi.   
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Sursa foto: captură Youtube (DA BRAVO!)
Citește și:
 
Fotografie-document
Gică Hagi împlineşte astăzi 51 de ani. Iată-l în clasa a IV-a, în costum de pionier!

 
Iată-l pe Gică Hagi, în 1977, la 12 ani!
„Hai, Gigele!“ Cum şi-a pus amprenta pe „Cupa Speranţelor“ micul magician de la echipa „Pescăruşul“ (galerie foto)

  
Povestea caselor de la Poiana Brașov ale lui Hagi și Gică Popescu. „Frica“ de urs și cele două bilețele
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii