Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:37 21 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ilarion Ciobanu a asmuţit câinele pe el Ilie Ioan, crainicul stadionului „Farul“, a jucat în „Toate pânzele sus“

ro

01 Apr, 2015 00:00 8736 Marime text
Crainic de 52 de ani la stadionul „Farul“ din Constanţa, Ilie Ioan a avut o apariţie în serialul de televiziune „Toate pânzele sus“, pe când era administratorul hotelului Continental
 
Acum în vârstă de 74 de ani (pe 11 mai, va împlini 75 de ani), Ilie Ioan a fost numit în funcţie la hotelul Continental în ianuarie 1968. De şase ani, era şi crainic la stadionul de fotbal, activitate pe care o îndeplineşte şi astăzi. La filmările de la Constanţa la „Toate pânzele sus“ a participat şi Ilie Ioan. Acesta a avut o apariţie episodică în serial, interpretând un comerciant turc.
 
Crainicul stadionului „Farul“ povesteşte că, atunci când a filmat la Constanţa, echipa serialului a fost cazată la hotelurile Continental şi Palas, iar la masă, oamenii mergeau şi la Cazino. Prin prisma funcţiei de la Continental, Ilie Ioan îl cunoştea pe Sideriu Aurian (director la „Toate pânzele sus“), iar când a primit propunerea de a interpreta în serial un comerciant turc, a acceptat cu bucurie. „Sideriu Aurian se ocupa şi cu aspectele organizatorice ale deplasărilor, cu cazarea. Aşa am ajuns să ne cunoaştem. Pe perioada filmărilor, echipa serialului a stat la Continental şi o lună şi jumătate. M-au întrebat: «Nu vrei să joci în film?» «Cum să nu?», am răspuns eu. Mi-a plăcut, iar prezenţa alături de atâţia actori mari, precum Jean Constantin, Ilarion Ciobanu, Ion Besoiu sau Ion Dichiseanu, mi-a adus o mare bucurie“, povesteşte Ilie Ioan.

 „Allah, Allah, luăm noi cheresteaua!“


 Acesta a apărut timp de 33 secunde în episodul 3 („Bazarul deşertăciunilor şi omul negru“). Filmările au avut loc în Portul Tomis, iar în ziua filmării, Ilie Ioan a ajuns acolo pe jos, de la Continental, costumat aşa cum urma să apară în serial! „Am parcurs drumul însoţit de regizorul secund. Ce se mai uita lumea la mine!“, râde Ilie Ioan, care mai spune: „În scena filmată, fac parte dintr-un grup de comercianţi care se apropie de goeleta Speranţa, atunci când aceasta a acostat la Istanbul. Întâi ajungem trei la vas şi începem negocierile cu echipajul. Eu sunt cel din mijloc, cu turban negru“. Scena este plină de haz. „Efendi, estem ceva marfă pentru Istanbul?“, întreabă unul dintre „vizitatori“. „N-avem nimic, ducem cherestea la Pireu“, răspunde căpitanul, Anton Lupan, interpretat de Ion Besoiu. „Cherestea! Allah, Allah, luăm noi cheresteaua!“, sare atunci Ilie Ioan. Iritat de insistenţa comercianţilor, cârmaciul Gherasim (Ilarion Ciobanu) se apropie şi se adresează şi el grupului afaceriştilor: „Voi nu înţelegeţi că nu avem nimic de vânzare?“ Turcii nu se lasă: „Borangic cumpărăm, vin de Cotnari, miere, miere de albine!“ Văzând că nu o scoate la capăt cu ei, Gherasim apelează la o soluţie extremă: asmute câinele. „Lăbuş, hoţii, pe ei!“, strigă cârmaciul şi pe dată spaţiul de lângă goeletă se eliberează. Comercianţii se îndepărtează, în sfârşit, aruncând însă un „Sictir!“ printre dinţi. Momentul comercianţilor se derulează între secundele 17 şi 50 ale minutului 16 din episod.

 Cum l-a cunoscut pe Jean Constantin

În afară de „Toate pânzele sus“, Ilie Ioan a avut apariţii pasagere şi în alte câteva filme, unul dintre ele fiind „Un echipaj pentru Singapore“ (1981), din a cărui distribuţie au făcut parte, printre alţii, George Constantin, Gheorghe Visu, Gheorghe Cozorici, Ion Besoiu, Victor Rebengiuc, Ştefan Sileanu, Jean Constantin, Florin Zamfirescu sau Mariana Mihuţ. „În acest film, am fost un marinar, apărând în momentul unei şedinţe cu comandantul vasului“, arată Ilie Ioan, care a fost bun prieten cu Jean Constantin. „Îl ştiu de când eu aveam şase ani şi eram la grădiniţă. Jean avea, cred, 21 de ani, terminase armata. Eu locuiam cu familia în Piaţa Chiliei, iar cu noi în curte stătea şi Constantin Cârneci, un prieten la cataramă al lui Jean. Făceau cuplete. Jean Constantin venea în dese rânduri acasă la Cârneci şi aşa l-am cunoscut şi noi“, dezvăluie Ilie Ioan.

 Este crainic la stadion de aproape 53 de ani

Bărbatul de 74 de ani este crainicul stadionului din Constanţa de aproape 53 de ani (din toamna lui 1962), iar de atunci nu a lipsit de la microfon decât o zi, atunci când şi-a înmormântat mama. După terminarea armatei, tânărul constănţean Ilie Ioan s-a angajat la Întreprinderea de Prestări Servicii şi Artă Decorativă (IPSAD). Se întâmpla când Ilie avea 22 de ani. Întâi a lucrat contabil, apoi ca desenator tehnic. IPSAD, care avea atunci sediul între Sala Sporturilor şi „Marco Polo“ (reperele de astăzi), administra, printre altele, cimitirul şi stadionul. Şeful stadionului din acea vreme, Florea Voiculescu, l-a întrebat odată pe proaspătul angajat dacă nu vrea să fie crainic la arena din strada Primăverii, „Farul“ de astăzi. Ilie Ioan a acceptat şi astfel a început povestea sa, una care avea să-l consacre probabil drept cel mai longeviv crainic al unei echipe din România. „Prima dată vorbeam de la microfon dintr-o încăpere de la stadion care nu avea vedere la teren, era fără geamuri. Florea Voiculescu venea la mine şi mă anunţa când să vorbesc. O mare bucurie am avut atunci când a fost inaugurată nocturna. Momentul a fost marcat printr-un meci între Farul şi selecţionata de tineret din Sao Paolo, câştigat de echipa noastră“, povesteşte Ilie Ioan, care, în tinereţe, a jucat şi fotbal, la juniorii lui Dinamo Constanţa.

 Meciul Farului a scurtat şedinţa

„La Continental (n.r. care, acum, nu mai există, fiind demolat) am activat o lungă perioadă, din 1968 şi până la mijlocul anilor '90. Aveam 27 de ani când am devenit administratorul hotelului. O mică perioadă, titulatura mea a fost director de hotel, dar am activat şi ca şef de complex pe toată Constanţa. Activitatea de la hotel nu m-a împiedicat niciodată să ajung şi la meciurile Farului. A fost odată o partidă, jucată în nocturnă, de la ora 20.00, iar noi, la ora 18.30, am început o şedinţă. Pe la ora 19.30, m-am ridicat şi am spus că începe meciul şi că trebuie să ajung la stadion, iar directorul de la IHR Eforie Nord ne-a dus cu maşina acolo pe mine şi pe cineva de la partid. Noroc cu meciul că, altfel, cine ştie când se termina şedinţa“, arată Ilie Ioan.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii