Întâlnire cu „Big 5“! Antrenorul emerit Octavian Tileagă, safari de vis într-un parc național din Africa de Sud (galerie foto)
Întâlnire cu „Big 5“!: Antrenorul emerit Octavian Tileagă, safari de vis într-un parc național din Africa
08 May, 2020 00:00
ZIUA de Constanta
3870
Marime text
Aflat alături de elevul său Răzvan Florea, în noiembrie 2004, la Durban, în Africa de Sud, la Cupa Mondială de natație, antrenorul emerit constănțean Octavian Tileagă a avut parte, timp de o zi, de o experiență de vis, participând la un safari în Parcul Național „Hluhluwe-Imfolozi Park“, cea mai veche rezervație naturală proclamată din Africa.
„De mic copil, m-au fascinat animalele sălbatice din Africa. În plus, sunt «ahtiat» după tot ce e legat de natură. Visul meu din copilărie a fost, așadar, să ajung în savana africană. Am avut parte de o escapadă de o zi într-un safari autentic, petrecut în Parcul Național «Hluhluwe-Imfolozi Park». Având o suprafaţã imensă, 96.000 ha (960 km²), în mod firesc mi-ar fi trebuit mai bine de o săptămână să pot parcurge toate traseele, dar, chiar și așa, a fost o experienţă superbă. În plus, am avut norocul ca, într-o singură zi, să prind celebrul «The Big 5» african (n.r. leul, leopardul, rinocerul, elefantul și bivolul). Un vis de o viață!“, a punctat Octavian Tileagă. Prezența în Africa de Sud a fost fructuoasă pentru cei din doi constănțeni și pe plan sportiv, Răzvan cucerind medalia de argint la 200 m spate, cu timpul de 1:55.60.
S-ar fi angajat fericit la o expediție mai lungă
Rezervația e denumitã de localnicii sud-africani şi „Hluhluwe-Imfolozi Game Reserve“. Octavian Tileagă a plătit pentru safari în jur de 350 de dolari (1.200 rand - moneda națională a Africii de Sud - cât a costat expediția, plus câteva cheltuieli suplimentare). „M-aș fi angajat fericit la o expediție mai lungă, dar nu puteam părăsi Durban din cauza antrenamentelor și a competiției. Am profitat de o zi în care le-am dat odihnă sportivilor“, a arătat antrenorul emerit.
Să verifice personal dacă e leul acolo!
Tehnicianul constănțean s-a distrat copios pe maginea unui dialog dintre ghid și doi turiști din Marea Britanie. „Ghidul le indica un tufiș unde stătea ascuns de dogoarea soarelui un leu, iar englezii susțineau că e imposibil ca leul să fi reușit să pătrundă în tufișul cu pricina. Moment în care ghidul a deschis ușa microbuzului și i-a invitat pe britanici să verifice personal. A fost un haz general în mașină“, își amintește Tileagă.
1.000 de crocodili și cea mai mare populație de hipopotami
Partea cea mai spectaculoasă și mai plină de „acțiune“ din safari a fost cea de la lacul „Sfânta Lucia“. „De fapt, odată ajuns acolo, am aflat că lacul aparține de altă rezervație, Parcul Național Wetland iSimangaliso. Mai mult, nu e vorba de un lac oarecare, ci de cel mai mare lac de estuar din Africa de Sud, acoperind o suprafață de aproximativ 350 km². Este un sistem de lacuri de estuar din nordul provinciei KwaZulu-Natal, unde m-a adus curiozitatea de-a vedea la «lucru» hipopotamii și crocodilii. Citisem prin pliantele publicitare că rezervaţia adăposteşte aproximativ 1.000 de crocodili, precum şi cea mai mare populație de hipopotami. Ca fapt divers, pe lângă crocodilii şi hipopotamii care atrag aici zeci de mii de turiști anual, zona (Cape St. Lucia) și-a câştigat şi titlul de cel mai umed loc înregistrat în Africa de Sud, cu 153,55 mm ploaie într-o singura zi, în luna decembrie 2004. Din punctul de vedere al faunei și al florei, reprezintă o zonă de tranziție între formele temperate ale sudului și formele tropicale din nord. Multe specii de animale și plante sunt endemice acestei părţi a coastei Oceanului Indian“, precizează Octavian Tileagă.
Cireașa de pe tort
După ce povestește că a asistat cu inima cât un purice la atacurile violente ale crocodililor și hipopotamilor de pe Lacul St. Lucia, în finalul expediției, antrenorul constănțan de natație a căpătat şi „cireaşa de pe tort“! „Organizatorii și câţiva băştinaşi din triburile Zulu şi-au luat rămas bun de la noi oferindu-ne un spectacol folcloric sud-african de excepție. De altfel, tot safariul a fost de vis!“, arată Octavian Tileagă. „În încheiere, la plecarea din Africa de Sud, după o neprevazută așteptare de nouă ore pe aeroportul din Johannesburg, am avut o urare din tot sufletul: «Hamba Kahle, South Africa»! La revedere! Rămas bun unei ţări inedite şi pline de exotism. Am trăit o experienţă unică! Memorabilă. Una dintre cele mai interesante deplasări ale mele de pe glob“, a fost mesajul profesorului de natație.
Sursa foto: Facebook (Octavian Tileagă)
Citește și:
„Idolul meu de-o viață“ Antrenorul emerit Octavian Tileagă, „sosia“ de la Constanța a celebrului înotător Mark Spitz
Antrenorul emerit din Constanţa Octavian Tileagă, vecin în Spania cu celebrii actori Samuel L. Jackson şi Antonio Banderas (galerie foto)
„Un amănunt la care nu se aștepta nimeni!“ Răzvan Florea, vicecampion european în 2004. Sacrificiul de la Madrid. Dar a meritat! (galerie foto)
Fostul înotător Andrei Ciurcă. „O poveste superbă. Viața bate filmul!“ A reușit în SUA. De la ranger la cariera din sistemul bancar
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii